oaednews

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

[Money diary] Οι κινέζοι μετανάστες δεν ξέρουν τι θα πει ανεργία


Με το ποσοστό ανεργίας να έχει φθάσει στο 22,8% - το υψηλότερο στην ευρωζώνη - η Ισπανία μοιάζει να έχει εμπλακεί σε μια ακαταμάχητη περιδίνηση ύφεσης. Και όμως στο βιομηχανικό πάρκο Κόμπο Καγέχα, μόλις 24 χιλιόμετρα νοτίως της Μαδρίτης, δεν διακρίνει κανείς σημάδια οικονομικής δυσπραγίας. Περονοφόρα οχήματα μεταφέρουν παλέτες, άλλοι εργάτες σπρώχνουν μεταλλικά καρότσια γεμάτα με κιβώτια, έμποροι στοιβάζουν κουτιά με δερμάτινες μπότες και λευκά πάνινα παπούτσια, κάποιοι κάνουν νοήματα για να μετακινηθεί η Μερσεντές ενός μάνατζερ που εμποδίζει ένα φορτηγό να περάσει.
«Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε έναν Κινέζο που να ζει με επίδομα ανεργίας», δηλώνει η Ζιν Ζινγκ έξω από το κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων που διατηρεί. «Υπάρχουν πολλές δουλειές που μπορεί να ανακαλύψει κανείς σε αυτή την κρίση, αν βέβαια έχει τη διάθεση να δουλέψει. Και οι Κινέζοι είναι σαφές ότι θέλουν να δουλέψουν», εξηγεί η κινέζα επιχειρηματίας.

Πηγη αναπτυξης. Η πυρετώδης οικονομική δραστηριότητα στο Κόμπο Καγέχα αποκαλύπτει μια ανέλπιστη πηγή ανάπτυξης της χειμαζόμενης ισπανικής οικονομίας: τους μετανάστες από την Κίνα. Διότι σχεδόν όλοι οι καταστηματάρχες και οι χονδρέμποροι στο βιομηχανικό αυτό πάρκο είναι Κινέζοι.
Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Μόνο το 2,9% από τους 165.000 Κινέζους που ζουν και εργάζονται στην Ισπανία βρίσκονταν το 2010 εκτός αγοράς εργασίας. Για τους Ισπανούς το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,5%, ενώ για το σύνολο των άλλων μεταναστών έφθανε στο 24,5%.

Το μυστικό τους. Ποιο είναι όμως το μυστικό των Κινέζων; Η αυτοαπασχόληση! Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εργασίας, ενώ αριθμητικώς αντιστοιχούν μετά βίας στο 3% των 5,7 εκατ. μεταναστών που ζουν στην Ισπανία, οι Κινέζοι αποτελούν περίπου το 23% των ξένων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται συνολικά στη χώρα.
Από το 2007 έως τα τέλη του 2011 οι νόμιμοι κινέζοι μετανάστες αυξήθηκαν κατά 41% στην Ισπανία. Την ίδια περίοδο οι μετανάστες από το Μαρόκο και το Εκουαδόρ (τα δύο μεγαλύτερα μπλοκ μη ευρωπαίων μεταναστών) μειώθηκαν κατά 23% και 52%, αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου