oaednews

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Διευκρινίσεις για ΟΑΕΔ και επίδομα ανεργίας



Στον ΟΑΕΔ εντάσσονται τα προγράμματα και οι εργαζόμενοι στην Εργατική Εστία και στην Εργατική Κατοικία, δήλωσε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" η γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Στρατινάκη.

Υπό την αιγίδα του ΟΑΕΔ εντάσσονται μάλιστα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τους.
Aπό την επόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου, θα καταβληθούν τα νέα ψαλιδισμένα επιδόματα ανεργίας σε 270.000 επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ. Το επίδομα που συμπαρασύρθηκε από τη μείωση του κατωτάτου μισθου κατά 22% διαμορφώνεται πλεόν στα 360 ευρώ ενώ προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Η άμεση οριζόντια περικοπή του επιδόματος ήταν προαπαιτούμενο από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να ολοκληρωθεί η συνεδριαση του Eurogroup. Ανάλογως θα μειωθούν και άλλες 14 παροχές που χορηγεί ο ΟΑΕΔ όπως το επίδομα μητρότητας, το οικογενειακό και το εποχικό.
Ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, επισήμανε ότι "υπάρχουν προτάσεις ώστε να γίνει το επίδομα ανεργίας πολύ πιο ανταποδοτικό", παραδεχόμενος πως υπάρχουν μεγάλες αδικίες.
Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχουν δουλειές και όσες υπάρχουν δεν περνούν από τον ΟΑΕΔ, καθώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες επιλέγουν άλλους τρόπους απασχόλησης των εργαζομένων τους κυρίως χωρίς ασφάλιση.
Από τη μεριά της, η κα Στρατινάκη αντέτεινε ότι θα ξεκινήσει μια προσπάθεια μείωσης των αδικιών με νέα προγράμματα αλλά και με άλλους τρόπους.
Η γεν. γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κάλεσε επίσης εργοδότες και εργαζόμενους να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις έως τις 14 Μαΐου, εκμεταλλευόμενοι την τρίμηνη περίοδο χάρητος, ώστε να οχυρωθούν απέναντι στην κατάργηση επιδομάτων και τη μείωση μισθών που επιβληθηκαν με πράξη υπουργικού συμβουλίου.
Την ακύρωση της πράξης υπουργικού συμβουλίου ζητησε Η Γ.Σ.Ε.Ε. με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας όταν τα μέτρα είναι πρωτοφανών βάναυσων αντεργατικών και υποβαθμίζουν βίαια το επίπεδο ζωής των εργαζομένων.megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου