oaednews

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΟΑΕΔ και... βλέπουμε!



Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των 1.400 εργαζομένων στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπεγράφη μόλις χθες μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ και ορίζεται διοικούσα επιτροπή για τους επόμενους έξι μήνες,
διάστημα κατά το οποίο οι παραπάνω οργανισμοί οφείλουν να εκκαθαριστούν και να κλείσουν οριστικά. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ οι αρμοδιότητες υποτίθεται ότι μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ, εντούτοις δεν προβλέπονται νέα προγράμματα και παροχές. Η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνει ο ΟΑΕΔ, πέρα από το να δεχτεί στο προσωπικό του εκατοντάδες εργαζομένους χωρίς οργανόγραμμα, είναι να συνεχιστούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις των δύο υπό κατάργηση οργανισμών. Επίσης, γίνεται ρητή αναφορά στη διατήρηση και συντήρηση των βρεφονηπιακών σταθμών που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος ως παροχή από την Εργατική Εστία. Πρόκειται για περίπου 25 βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα με 250 εργαζομένους, που έχουν αναλάβει τη φροντίδα περίπου 1.700 παιδιών προερχόμενα από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Το υποτιθέμενο νέο καθεστώς σημαίνει ότι δημιουργείται ένας «Ειδικός λογαριασμός» από τον οποίο εξοφλούνται όλες οι υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι δύο Οργανισμοί στην αρχή του έτους, δηλαδή προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, επιδότηση ενοικίου ή δάνεια που είναι σε εξέλιξη. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι θα γίνει ύστερα από ένα εξάμηνο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τρέχουσες εκκρεμότητες.

Χθες βράδυ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε σύσκεψη με εκπροσώπους από τον ΟΑΕΔ, στην οποία φέρεται να επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, που θα συνεχίσει το έργο των δύο καταργηθέντων Οργανισμών και στον οποίο θα καταλήξουν τελικά οι εργαζόμενοί τους. Μάλιστα, στον νέο αυτόν φορέα θα ενταχθεί και ο κλάδος Πρόνοιας, που με βάση τον πρόσφατο εφαρμοστικό νόμο μεταφέρθηκε από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εργασίας και χρειάζεται επίσης προσωπικό. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι η παραμονή των 1.400 εργαζομένων στον ΟΑΕΔ θα είναι προσωρινή, κάτι που δεν αναγράφεται πουθενά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας θέλουν να διατηρείται η ασφαλιστική εισφορά των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, για να βρει πόρους ο νέος φορέας και να μπορεί να λειτουργήσει, θέτοντας σε εφαρμογή νέα προγράμματα. Κάτι τέτοιο όμως βρίσκει κάθετα αντίθετη την τρόικα, που επιμένει στα όσα συμφωνήθηκαν και καταγράφηκαν στο νέο Μνημόνιο, δηλαδή άμεση κατάργηση των Οργανισμών, απόλυση του προσωπικού και μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.



1 σχόλιο: