oaednews

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ:Ψαλίδι στους μισθούς του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα

Στην μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιουλίου σε ποσοστό ως και 8%, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κατά 2% και στη μείωση των υψηλών συντάξεων από 2 ως 4%, οδηγούν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της πέμπτης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα μας.



Παράλληλα, σύμφωνα με το Βήμα, κόβεται το αφορολόγητο όριο στο μισό, από 12.000 ευρώ σήμερα στις 6.000 ευρώ - για τους ελεύθερους επαγγελματίες και περιορίζεται στις 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς.



Ταυτόχρονα για λόγους «κοινωνικής δικαιοσύνης» αποφασίστηκε να επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κατεβάζοντας το όριο επιβολής ΦΑΠ από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ή 350.000 ευρώ καθώς και έκτακτη εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, πολυτελών ΙΧ άνω των 2000 κυβικών, ακόμη και επί των ιδιοκτησιών που έχουν πισίνες.



Μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα, το οικονομικό επιτελείο, έβαλε την υπογραφή του κάτω από σκληρά μέτρα, από τα οποία περιμένει να αποδώσουν 6,5 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσουν νέο γύρο αντιδράσεων των συνδικάτων. Όμως, όπως περιγράφουν την κατάσταση στελέχη του υπουργείου που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα «δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο"».



Πλέον τα στελέχη του υπουργείου διαβάζουν μαζί με τους εκπροσώπους της τρόικας τα κείμενα για την αξιολόγηση της οικονομίας, την τελική διατύπωση για τα νέα μέτρα και προετοιμάζουν το νομοσχέδιο που θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, προτού αυτό κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.



Το μέτρο που «καίει» είναι η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς για πρώτη φορά επιβάλλεται σε όλους ασφαλιστική εισφορά 3% υπέρ των ανέργων.



Η εισφορά που καταβάλουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι 1% και πλέον αυξάνεται στο 3%. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιβαρυνθούν και οι εργοδότες, αλλά η τρόικα ζήτησε οι επιχειρήσεις να απαλλαγούν από πρόσθετες επιβαρύνσεις.



Επίσης για τους δημοσίους υπαλλήλους κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57-100 ευρώ το μήνα και πλέον περιορίζεται στα 28 ως 50 ευρώ το μήνα.



Για υπαλλήλους που αμείβονται με 1000 ευρώ το μήνα η απώλεια ανέρχεται μέχρι 5% αφού για τους πτυχιούχους το κίνητρο απόδοσης είναι 100 ευρώ το μήνα.



Μικρότερες είναι οι απώλειες για τους υπαλλήλους πτυχιούχους ΤΕΙ ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης.



Μειώνεται στο 50% το κίνητρο απόδοσης



ΥΕ Από 57 € + 10 € στο 5ο Κλιμάκιο (25ετία) μειώνεται στα 28 + 5 ευρώ το μήνα

ΔΕ Από 64 € + 10 € στο 5ο Κλιμάκιο μειώνεται στα 35 +5 ευρώ το μήνα

ΤΕ Από 80 € (χωρίς πτυχίο ΤΕΙ) μειώνεται στα 40 ευρώ

ΤΕ Από 90 € (Με πτυχίο ΤΕΙ) μειώνεται στα 45 ευρώ

ΠΕ Από 100 ευρώ μειώνεται στα 50 ευρώ



Το ίδιο πακέτο προβλέπει να αυξηθεί κατά 40% ο ΛΑΦΚΑ για όλες τις συντάξεις πάνω από 1700 ευρώ.



Έτσι η κλίμακα του ΛΑΦΚΑ, του «φόρου αλληλεγγύης» θα αυξηθεί στο 6% (από 4% σήμερα) για τις συντάξεις από 1700 - 2000 ευρώ το μήνα και στο 14% (από 10% σήμερα) για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τις 3500 ευρώ το μήνα.



Περικοπές θα υπάρξουν και στις υψηλές - πρόωρες συντάξεις της ΔΕΗ και όλων των ΔΕΚΟ ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές συμβάσεις προβλέπονται ότι θα επιβληθούν το Σεπτέμβριο.



Οι κληρικοί



«Θύελλα αντιδράσεων» έχει προκαλέσει στην εκκλησία η πρόταση να περικοπούν οι μισθοί των κληρικών κατά 50% και η διαφορά να καταβάλλεται από πόρους των Μητροπόλεων ενώ ακόμη άγνωστη είναι η τύχη της καταβολής αναδρομικών ύψους 280 εκατ. ευρώ που οφείλει το δημόσιο στους δικαστικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου