oaednews

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ο Ηλίας Λιούγκος και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, στο Badminton 2,3 και 4 Ιουνίου

Μην τον ρωτάς τον ουρανό
Τραγούδια και ορχηστρικά του Μάνου Χατζιδάκι  από τον ελληνικό και τον διεθνή κινηματογράφο





Ενδεικτικά ν’ αναφέρουμε λίγους τίτλους «Μια Παναγιά», «Πόλη μαγική», «Αγάπη που ’γινες», «Το φεγγάρι είναι κόκκινο», «Η μπαλάντα του ούρι», «Πες μου μια λέξη», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό». Έτσι, για να μας πλημμυρίσει η γοητευτική μουσική γλώσσα του Μάνου Χατζιδάκι.

Ναι, ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν γόης. Και αυτή η γοητεία του αποτελεί την πεμπτουσία της μουσικής του, που αναστατώνει τις αισθήσεις και τη σκέψη μας.

Η πρώτη ταινία για την οποία έγραψε μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν «Οι αδούλωτοι σκλάβοι» (1945) που ξεκίνησε να σκηνοθετεί ο Μάριος Πλωρίτης αλλά ολοκλήρωσε και υπέγραψε ο Βίων Παπαμιχάλης. Ακολούθησε μισός αιώνας με υπέροχη μουσική και δημοφιλή τραγούδια για έναν τεράστιο αριθμό ταινιών.

Την άνοιξη του 1961, ο Χατζιδάκις κέρδισε το Όσκαρ τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά». Ποτέ πριν και ποτέ μετά δεν απονεμήθηκε Όσκαρ τραγουδιού σε μη αγγλόφωνο τραγούδι.

Ο Ηλίας Λιούγκος γνώρισε το Μάνο Χατζιδάκι το 1976, κι όπως μας πληροφορεί το επίσημο βιογραφικό του, του άλλαξε τη ζωή. «Αμέσως κατάλαβα ότι βρήκα αυτό που έψαχνα» εξομολογείται ο Ηλίας Λιούγκος και συνεχίζει: «Κάτι σαν να ξημέρωσε και είδα για πρώτη φορά το φως του ήλιου. Δάσκαλος, φίλος, πατέρας και συνεργάτης, ο Μάνος μου έκανε την τιμή να με εντάξει στους δυο τρεις ανθρώπους που επιθυμούσε να συναντά σχεδόν κάθε μέρα επί είκοσι χρόνια, μέχρι την ημέρα που έφυγε. Εκεί γνώρισα τον εαυτό μου, το αληθινό πρόσωπο της Τέχνης και κυρίως έμαθα να διακρίνω την καλή μουσική απ’ όπου κι αν προέρχεται. Κι αυτή είναι η μεγάλη μου κληρονομιά».

Καθοριστικής σημασίας είναι η συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου στην παράσταση. Η σπουδαία ερμηνεύτρια, με την ξεχωριστή πορεία στο τραγούδι μας, τραγούδησε όλες τις εκφάνσεις του, πάντα με ήθος και ουσία. Έρχεται στο μουσικό προαύλιο του Badminton για να ξεδιπλώσει όλη την ευαισθησία και τη φαντασία της, σε αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Τους δύο ερμηνευτές θα συνοδεύσει ένα μουσικό σύνολο από την «Αθηναϊκή ορχήστρα δωματίου» αποτελούμενο από τους Αλέξανδρο Μάτο: βιολί, Λίντα Νίνα: βιόλα, Βαγγέλη Νίνα: τσέλλο, Βιβή Γκέκα: μαντολίνο, Μαρία Σπυράτου: μαντολίνο, Άγγελος Γραβριήλ: κιθάρα και Μαρί Χασάπη: κοντραμπάσο.

Ενορχήστρωση- Διεύθυνση μουσικού συνόλου: Απόλλων Κουσκουμβεκάκης Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου