oaednews

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συλλόγου Υπαλλήλων Ο.Ε.Κ.

Σβήνει το έργο του ΟΕΚ μέσω νέας Α.Ε. τύπου «Ολυμπιακό Χωριό 2004»

Οι λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές των προηγούμενων χρόνων και το φαγοπότι της Ανώνυμης Εταιρείας Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. (ΟΧΑΕ) είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή του κοινωνικού έργου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
 Μέσα στο πλαίσιο των ενοποιήσεων – συγχωνεύσεων οργανισμών, οι πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού Χωριού και οι συνεργάτες τους βρίσκουν την ευκαιρία να διαμελίσουν τον ΟΕΚ. Απεργάζονται και προωθούν σχέδιο απόσχισης του κατασκευαστικού κλάδου και μεταφοράς του σε νέα, υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Έξω από κάθε πλαίσιο διαφάνειας και χωρίς την ύπαρξη μελέτης σκοπιμότητας, ο διαμελισμός του ΟΕΚ σε δύο Υπουργεία θα διαλύσει την λειτουργική δομή του ΟΕΚ και θα αποσυντονίσει το συνολικό πλέγμα υπηρεσιών προς τον πολίτη που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και την επιλογή χώρου, προετοιμασία προδιαγραφών και υποστήριξη του δικαιούχου πριν και μετά την ολοκλήρωση κατασκευής μιας κατοικίας. Ποιο Υπουργείο θα έχει την αρμοδιότητα παροχής αυτών των υπηρεσιών; Σε ποιο Υπουργείο θα απευθύνεται ο πολίτης;

Ο προωθούμενος διαμελισμός θα θέσει σε κίνδυνο τον κοινωνικό του πόρο. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης του κοινωνικού πόρου δηλ. των χρημάτων των εργαζομένων. Ο κοινωνικός πόρος δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο ιδιωτικοποίησης και διαχωρισμού. Άλλωστε και η ΓΣΣΕ, με αντίστοιχη θέση, είχε αντιδράσει στην αιφνιδιαστική αρπαγή του ΟΕΚ από το Υπουργείο Υποδομών (πριν από ένα χρόνο με στόχο την διαχείριση Μεσογειακού Χωριού), με αποτέλεσμα την επιστροφή του ΟΕΚ στη φυσική του ηγεσία (παρ.1, άρθ.3, ΠΔ24/2010).

Ο ΟΕΚ ΔΕΝ είναι ελλειμματικός οργανισμός (η παρακράτηση των εισφορών του ΟΕΚ μέσω του ΙΚΑ ξεπερνά τα 2 δις ευρώ), ΔΕΝ επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί τον μοναδικό φορέα κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας. Υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας που είναι και το κατ’ εξοχήν αρμόδιο Υπουργείο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Σήμερα, που η χώρα μαστίζεται από πρωτοφανή κρίση, οι πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού Χωριού με τους συνεργάτες τους, με στόχο την διασπάθιση του κοινωνικού πόρου, οδηγούν τον ΟΕΚ σε πλήρη διάλυση. Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τη πρωτοφανή σπατάλη του κοινωνικού πόρου, η ΟΧΑΕ όχι μόνο δεν έχει κλείσει οριστικά αλλά προωθείται η ενσωμάτωση του κατασκευαστικού τμήματος του ΟΕΚ σε νέα Α.Ε. Το κατασκευαστικό τμήμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού έργου του ΟΕΚ και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην παραχώρηση δεκάδων χιλιάδων κατοικιών στους δικαιούχους του, που δεκαετίες τώρα τον εμπιστεύονται ως τη μοναδική λύση απόκτησης αξιοπρεπούς στέγης.

Θέλουν να ιδρύσουν μια νέα Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε. για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον με όρους πλήρους διαφάνειας ή για να γίνει το νέο φαγοπότι σε ότι απέμεινε; Η επιμονή, στον να μην καταλαβαίνουν την αξία του κοινωνικού πόρου και τη σημασία της κοινωνικής κατοικίας, καταδεικνύει μονοσήμαντα την ύπαρξη της σκοπιμότητας. Δεν εξασφαλίζεται η εποπτεία του τεχνικού αντικειμένου από το Υπουργείο Υποδομών με την υφιστάμενη, θεσμοθετημένη συμμετοχή εκπροσώπων του στο τεχνικό και διοικητικό συμβούλιο του ΟΕΚ; Δεν τους αρκεί η εποπτεία του τεχνικού αντικειμένου όπως αυτή ορίζεται από τα ΠΔ189/2009& 24/2010; Γιατί θέλουν να οικειοποιηθούν άμεσα και τον κοινωνικό πόρο; Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η ικανοποίηση σκοπιμοτήτων και των φιλοδοξιών μέσω του διαμελισμού του ΟΕΚ θα θέσει σε κίνδυνο περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας;

Το μέλλον του ΟΕΚ και της κοινωνικής κατοικίας απαιτεί διεύρυνση του παρεχόμενων υπηρεσιών και ιδιαίτερα στον τομέα της ενοικιαζόμενης κατοικίας όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν παράδοση και αξιόλογη δράση στον τομέα της στεγαστικής πολιτικής. Βέβαια, παρά τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις των εργαζομένων οι εκάστοτε διοικήσεις αλλά και η σημερινή δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον.

Στη σημερινή κατάσταση, επισημαίνουμε στην Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και γενικότερα την κυβέρνηση ότι ο διαμελισμός του ΟΕΚ θα σημάνει το τέλος της παροχής της κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα. Καλούμε την Πρόεδρο του ΟΕΚ να τοποθετηθεί υπέρ της συνέχειας του κοινωνικού έργου του ΟΕΚ και να πάρει αποστάσεις από τα σενάρια που την συσχετίζουν με κύκλους του Υπουργείου Υποδομών, την διάλυση του ΟΕΚ και την ανάληψη της διοίκησης της νέας Α.Ε. Επιπλέον, καλούμε την ΓΣΕΕ και όλους τους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλλουν τα μέγιστα στην προσπάθεια διάσωσης του ΟΕΚ.


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου