oaednews

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Παπανδρεόυ: 100.000 νέες θέσεις εργασίες από τις ΑΠΕ

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, στη δεκαετία 2010-2020, θα δημιουργήσουν 100.000 θέσεις εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδος.



Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν απάντηση στην ύφεση και την ανεργία, είπε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, μιλώντας στην ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, με θέμα τις «περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της επικαιρότητας που αποτελούν οι συγκεντρώσεις των «αγανακτισμένων» πολιτών στις πλατείες, λέγοντας ότι «όσοι διαδηλώνουν στις πλατείες απευθύνονται σε εθνικά συστήματα δημοκρατίας, τα οποία είναι αδύναμα και αιχμάλωτα μιας παγκόσμιας εξουσίας και πρόσθεσε ότι απαιτείται μια δημοκρατική και ενημερωμένη παγκόσμια διακυβέρνηση, καθώς και ριζική αναμόρφωση της δημοκρατίας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».

Για τις ΑΠΕ, είπε ότι με επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας, στη δεκαετία 2010-2020, θα δημιουργηθούν 100.000 θέσεις εργασίας.

Το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας έχει ξεκινήσει να αλλάζει, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, στις δε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα φθάσει την επόμενη δεκαετία στα 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ και κονδύλια ύψους 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα προστεθούν για την ενεργειακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ηδη 22 εταιρείες, διεθνείς και ελληνικές, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το τεράστιο πάρκο φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου στην ημερίδα, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου και τις εργασίες της οποίας άνοιξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, τόνισε ότι το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος συνδέεται με το είδος της οικονομίας που φτιάχνουμε, σημείωσε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες και υπογράμμισε ότι η νέα γενιά του πλανήτη ενώ από την μια έχει όλες τις δυνατότητες και τα εργαλεία για την εξασφάλιση της ευημερίας, εντούτοις ζει το παράδοξο της διεύρυνσης της ανισότητας και της συγκέντρωσης των εξουσιών στα χέρια «μιας ελίτ».

«Η νέα γενιά θα αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα, ενώ μέσω των social media γίνεται όλο και περισσότερο συνειδητή η κοινή μοίρα των νέων ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συνέχισε, απαιτεί μεγαλύτερη αυτονομία των τοπικών οικονομιών και αποτελεί απάντηση στην ύφεση και την ανεργία, ενώ σε ό,τι αφορά την χώρα μας δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης των τεράστιων συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρα στον τομέα αυτό.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών ο κ. Προβόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για όσους διερωτώνται τί νόημα έχει στην παρούσα συγκυρία η ενασχόληση της Τράπεζας της Ελλάδος με ένα τέτοιο ζήτημα, η απάντηση είναι πως «η δημοσίευση της Έκθεσης που αναλύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία και τις πολιτικές αντιμετώπισής της κατά τα επόμενα ενενήντα χρόνια, αποτελεί και μια ξεκάθαρη απάντηση στα διάφορα απίθανα και γελοία σενάρια που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό. Υπενθυμίζω ότι όλοι οι υπολογισμοί στις αναλύσεις κόστους-οφέλους που περιλαμβάνονται στην Έκθεση είναι σε ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου