oaednews

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΔΥΠΑ αντί ΟΑΕΔ ή αλλιώς ‘’Δεν υπάρχουν πια άνεργοι’’

 Του Κωνσταντίνου Τηλιγάδα

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» το υπουργείο εργασίας, προτείνει την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ. Αλλάζει η διοικητική δομή του, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης των ανέργων.

Από μια ανάγνωση του νομοσχεδίου και των εισηγούμενων αλλαγών, εύκολα κανείς συμπεραίνει την πλήρη υιοθέτηση των νεοφιλελεύθερων προτάσεων της έκθεσης Πισσαρίδη όσον αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οι προτάσεις αυτές, ανάγουν την κατάρτιση ως την λύση για την ανεργία, αφού σύμφωνα με αυτές οι άνεργοι υπολείπονται δεξιοτήτων, καθώς και εισάγουν την ατομική ευθύνη του ανέργου για το καθεστώς ανεργίας του (τεμπελιά). Η έκθεση αυτή αποτελεί και την βάση του σχεδίου που στάλθηκε στην Ε.Ε προς έγκριση, προκειμένου να γίνει δυνατή η εκταμίευση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης.

Οι αλλαγές στην διοικητική δομή αντανακλούν πλήρως την ανάγκη να υπάρχουν όσο δυνατόν λιγότερα εμπόδια, στον τρόπο χειρισμού και διανομής των χρημάτων, που θα διοχετεύουν στην χώρα. Δεν λείπει βέβαια και η βαλκανική ανάγκη να εξυπηρετηθεί και το κομματικό ρουσφετολογικό σύστημα, αφού εισάγονται νέοι θεσμοί στον οργανισμό όπως golden boys υποδιοικητές, real estate γραφείο με την δυνατότητα εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας σε σύμπραξη με ιδιώτες.

Από την άλλη αλλάζει και ο τρόπος αντιμετώπισης των ανέργων. Μέσω της ενεργοποίησης ενός θηριώδους μηχανισμού κυβερνητικής προπαγάνδας , καλούμαστε να πιστέψουμε πως στην χώρα δεν υπάρχουν άνεργοι αλλά κατοικούν μόνο άεργοι υπήκοοι Ελβετίας. Σκοπός είναι ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, να δικαιολογηθεί η εκκαθάριση των μητρώων, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ονομαστική μείωση της ανεργίας, ώστε να συνοδευτεί το κυβερνητική αφήγημα περί ισχυρής ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα δικαιολογεί και την εισαγωγή ενός σκληρού ποινολογίου για τους ανέργους. Δεν αποδέχεται τρεις φορές θέση εργασίας ο άνεργος; Tου αφαιρείται η δυνατότητα εγγραφής στα μητρώα για 2 χρόνια (!!!).  Αρνείται την συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης ή αποτυγχάνει στις εξετάσεις πιστοποίησης; Γίνεται έξωση από τα μητρώα για 6 μήνες. Τιμωρία αντί συμβουλευτικής, με τους υπαλλήλους του οργανισμού να μετατρέπονται σε χωροφύλακες αντί συμβούλων.

Η τιμωρία των ανέργων συνεχίζεται, καθώς αποκλείονται από συνδεδεμένες με την ανεργία κοινωνικές παροχές. Εδώ αξίζει να αναφερθεί όσον αφορά τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, πως αν εξαιρεθεί το επίδομα τακτικής ανεργίας, όλα τα βοηθήματα έχουν εισοδηματικά κριτήρια ήδη. Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές παροχές από άλλους φορείς, όπως τα κοινωνικά τιμολόγια, κοινωνικά παντοπωλεία, για σίτιση, ένδυση κ.α.

Αλίμονο αν ισχυρίζεται κανείς πως όλα λειτουργούν στην εντέλεια αυτή την στιγμή. Η επιλογή όμως μιας πολιτικής, διάλυσης του κοινωνικού κράτους, ισοπέδωσης της κοινωνικής πολιτικής και λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, είναι αμιγώς νεοφιλελεύθερη πολιτική. Υπάρχουν ευτυχώς και πολιτικές προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ιδίως σε περιόδους έντονης οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας είναι αναγκαία η εφαρμογή τους , ώστε με την βοήθεια του κοινωνικού κράτους να σταθεί όρθια η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου