oaednews

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

 


 

                                                                                                                                                           4 Δεκεμβρίου 2020

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εδώ και λίγες μέρες  μέσα από τη διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση  γίναμε μάρτυρες σημαντικών εξελίξεων που ανέδειξαν στάσεις και συμπεριφορές όλων μας. Κατά γενική ομολογία ο εκπαιδευτικός κλάδος και όχι μόνο αντέδρασε και συνεχίζει να αντιδρά στην υποβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Πως συμπυκνώνεται αυτό από τα ψηφίσματα συλλογικών οργάνων των τακτικών, αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών από τις αναρτήσεις στη δημόσια διαβούλευση, στο διαδίκτυο και στα μέσα; Μια είναι η φράση:

“Οι ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ υποβαθμίζονται από το επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων της Ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο επίπεδο 3 της Μεταγυμνασιακής Κατάρτισης”

Δυστυχώς όμως δεν ενστερνίζονται όλοι από την οικογένεια του ΟΑΕΔ και τον κλάδο μας αυτή την πραγματικότητα. Ο Διοικητής και οι ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες της εκπαίδευσης του Ο.Α.Ε.Δ. στη διαδικτυακή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης  της Ο.Ε.Λ. που έγινε στις 25/11/2020,  επιχειρηματολόγησαν ότι υπάρχει νομικό κενό στην ένταξη των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας στο επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και ουδέποτε ίσχυε κάτι τέτοιο.

Κοντά σε αυτή την άποψη και μέλη του Προεδρείου της Ο.Ε.Λ..

Ωστόσο  τους διαψεύδει το ίδιο το νομοσχέδιο.  Με την παρ. 2 του άρθρου 105 καταργείται το άρθρο 12 του ν.3475/2006 δηλαδή η ισοτιμία με τα ΕΠΑ.Λ., ενώ με την παρ. 2 του άρθρου 14 και μόνο για τις  ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. γίνεται η υποβάθμιση τους στο επίπεδο της Μεταγυμνασιακής Κατάρτισης και μάλιστα αναδρομικά!

  • Καταστρέφουν καριέρες αποφοίτων κατόχων πτυχίων που εκδόθηκαν σε βάθος δωδεκαετίας.
  • Ανατρέπουν ζωές ανθρώπων που έχουν στήσει επιχειρήσεις, που είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Καταστρατηγούν κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα νέων ανθρώπων που έκαναν εγγραφές τη φετινή σχολική χρονιά  με προκήρυξη όπου ο Διοικητής του ΟΑΕΔ τους καλούσε για εγγραφή σε ΕΠΑ.Σ. που χορηγούν πτυχία επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
  • Καταργούν το ΦΕΚ 513/Β΄/2016 επί Υπουργίας Φίλη που παρείχε μετά την ισοτιμία του νόμου 3475/2006 την πολυπόθητη αντιστοιχία των τίτλων των ΕΠΑ.Σ. με τα ΕΠΑ.Λ..

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ.

Οι μαθητές μας και οι απόφοιτοι πρέπει να διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα τους.

Ο Γεν. Γραμματέας ΕΕΚ & ΔΒΜ σε χθεσινή του (3-12-2020) συνέντευξη στο ESOS αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της Μεταγυμνασιακής Κατάρτισης του επιπέδου 3. Εντυπωσιάζει η θέση του Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. για τα επαγγέλματα των ΕΣΚ. Ατυχής πλήρως η σύγκριση. Τον ενημερώνουμε ότι στα ΤΕΕ Μαθητείας A΄ κύκλου αλλά και τώρα με τις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας, ο ΟΑΕΔ σχεδίασε αναλυτικά ωρολόγια προγράμματα για τέτοιες ειδικότητες παραδοσιακών επαγγελμάτων. Ας γνωρίζει λοιπόν ότι για την ειδικότητα π.χ. του μαρμαροτεχνίτη απαιτούνται ειδικές γνώσεις καλλιτεχνικής παιδείας και δεξιότητες εργαστηριακές υψηλότατου τεχνολογικού επιπέδου με γνώσεις πληροφορικής. Επίπεδο τουλάχιστο αποφοίτου Λυκείου! Δεν κατηγοριοποιούμε κ. Γενικέ τα επαγγέλματα σε τεχνίτες  Α΄ και Β΄ κατηγορίας. Δεν τιμάμε έτσι την τέχνη και την τεχνική τους ούτε και τους επαγγελματίες που τα υπηρετούν. Έκανε μάλιστα και μια ανακοίνωση. Η επαγγελματική κατάρτιση από μη τυπική θα χαρακτηρίζεται τυπική. Τι αλλάζει για την Μεταγυμνασιακή Κατάρτιση; Πολύ απλά τίποτα. Θα εξακολουθεί να δίνει πτυχία επιπέδου 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων εκτός της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα και πιστοποίηση πτυχίων από τον ΕΟΠΠΕΠ. Θα εξακολουθεί να στερεί από νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εγκύκλια παιδεία και μόρφωση τους.

« Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν».

Μας λυπεί ιδιαίτερα η αφωνία δυο εκ των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων της ΟΕΛ που δεν εξέδωσαν ψηφίσματα για να τα αναρτήσουν στη Δημόσια Διαβούλευση με βάση το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ:

·         Η ΓΣΕΕ ΕΞΕΔΩΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ ΌΠΩΣ ΤΟ 2010 ΚΑΙ 2016.

·         ΘΕΤΙΚΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑ.Σ. ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ  ΠΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΥΜΝΑΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ  ΓΙΑ ΝΑ «ΧΡΥΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΠΙ» ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 3.

Υ.Γ. Θα επανέλθουμε όταν το Νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με προτάσεις επί των άρθρων.    

                                                                                                                                                Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ο.Α.Ε.Δ.

                                                                                                                                                                                                                       4 Δεκεμβρίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου