oaednews

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Οργή για την ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, προκειμένου να διευκολυνθεί η προώθηση των Συμπράξεων μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και κοινωνικών φορέων πυροδότησαν οι κυβερνητικές προθέσεις για τη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας από Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου σε Ιδιωτικού Τομέα, που αποκάλυψε με δημοσίευμά της η «Ε» την προηγούμενη Τρίτη.
Η προοπτική αλλαγής της νομικής υπόστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σύμφωνα με οδηγίες που έδωσε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη προκειμένου να διευκολυνθεί η προώθηση των Συμπράξεων μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αιφνιδίασε ακόμα και τους προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα πολιτικούς παράγοντες. Ενώ προκάλεσε έντονο προβληματισμό αλλά και οργή στο χώρο των υγειονομικών και ιδιαίτερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο οποίο πάντως επιφυλάσσεται ρόλος νοσοκομείου πυλώνα για ολόκληρη τη χώρα.

Χθες λίγο πριν το μεσημέρι ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός επικαλούμενος το δημοσίευμα της «Ε» κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση ριζικής ανατροπής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας μέσω της εκχώρησης των «φιλέτων» του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά και προειδοποίησε το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση ότι αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση θα βρει απέναντί της όχι μόνο τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας αλλά και τους ανθρώπους της δημόσιας περίθαλψης, τα σωματεία των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων, τους ασθενείς και τις τοπικές κοινωνίες.
Από την πλευρά της η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κα Ευαγγελία Λιακούλη με σκληρή δήλωσή της καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει αν «πωλείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο» ενώ με παρέμβασή της η Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ως «επιχείρηση».
Νωρίς το πρωί ο σύλλογος εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «Το Νοσοκομείο ανήκει και θα συνεχίσει να ανήκει σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους έχοντες» και εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη μετατροπής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου καλώντας το λαό της Λάρισας και όλης της περιφέρειας να στηρίξει τον αγώνα τους για δωρεάν και δημόσια υγεία. Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται και επίσημα από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι γιατροί ΕΣΥ στο Νοσοκομείο, που συνεδριάζουν έκτακτα σήμερα το πρωί παρουσία εκπροσώπου της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους.
Ο Α. ΞΑΝΘΟΣ
Αναλυτικά στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός τονίζει:
«Το δημοσίευμα της «Ελευθερίας» της Λάρισας στις 4/2/2020 είναι πολύ αποκαλυπτικό: επιβεβαιώνει την εκτίμηση πολλών ότι οι Συμπράξεις Δημόσιου–Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για τη νεοφιλελεύθερη «μετάλλαξη» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Οι ΣΔΙΤ που προωθεί το Υπουργείο Υγείας ως «πανάκεια» σε όλα τα «δεινά» της περίθαλψης, δεν στοχεύουν στην ενδυνάμωση του ΕΣΥ και στην ποιοτικότερη φροντίδα των πολιτών, αλλά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο αλλαγής νομικού χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων για να διευκολυνθεί η διείσδυση ασφαλιστικών εταιρειών σ’ αυτά και η «επιθετική ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας περίθαλψης. Μέσω της εκχώρησης των «φιλέτων» του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά, επιχειρείται η ριζική ανατροπή αυτού που γνωρίσαμε ως Δημόσιο Σύστημα Υγείας μετά την ίδρυση και ανάπτυξη του ΕΣΥ τη δεκαετία του ’80.
Η αλλαγή νομικού καθεστώτος ενός νοσοκομείου από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, που πλέον συζητά ανοικτά το Υπουργείο Υγείας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών (που είναι το «πυρηνικό» στοιχείο του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ), στη δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν κλινικό έργο -με αμοιβή από τον ασθενή προφανώς- στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (μέσω των ΣΔΙΤ) στη Διοίκηση των νοσοκομείων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ολική επαναφορά στο προ ΕΣΥ καθεστώς στην Υγεία, σε ένα ανεξέλεγκτο και ασύδοτο σύστημα που ευνοεί μόνο όσους μπορούν να πληρώσουν και αφήνει χωρίς αξιοπρεπή φροντίδα τους οικονομικά αδύναμους, τους ανασφάλιστους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Προειδοποιούμε το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση ότι αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση δεν θα περάσει και ότι θα βρεί απέναντί της όχι μόνο τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας αλλά και τους ανθρώπους της δημόσιας περίθαλψης, τα σωματεία των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων, τους ασθενείς και τις τοπικές κοινωνίες».
Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
«Παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στα θέματα της υγείας. Η «κανονικότητα» της νέας διακυβέρνησης όχι μόνο δεν άνοιξε την γαστρεντερολογική κλινική, παρότι χρειάζεται μόνο μια υπογραφή, όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για την ντροπή που επικρατεί στη γυναικολογική κλινική του ΓΝΛ, όχι μόνο δεν εξήγησε για ποιο λόγο παραιτούνται οι διοικητές και δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για τα στοιχειώδη, αλλά πρόσθεσε και τα σενάρια για μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, γεγονός που έγινε αντιληπτό από τα τοπικά μας μέσα ενημέρωσης και αμέσως δημοσιοποιήθηκε. Είχα την εκτίμηση ότι κάποιος από τους αρμόδιους θα έσπευδε μετά από αυτά και για ένα τέτοιας σημασίας ζήτημα, να προβεί σε διευκρινιστικές δηλώσεις, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας την είδηση και σε κάθε περίπτωση να εξηγήσει το θέμα και τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον κ. υπουργό, επ’ αυτού. Δυστυχώς, σιγή ασυρμάτου…
Από την επίσκεψη του κ Υπουργού, μας έμειναν μόνο ερωτήματα για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και η ίδια πικρία, καθώς κλήθηκαν και πάλι μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές να τον συνοδέψουν και εμείς, «οι …ψωριάρηδες της αντιπολίτευσης, χώρια…», γι’ αυτό και δεν γνωρίζουμε τίποτε για το περιεχόμενο της επίσκεψής του. Κι ας παλεύουμε όλοι για τον τόπο μας. Κι ας μιλάμε για κοινά μέτωπα και κοινούς στόχους. Κι ας χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη δύναμη και τη φωνή όλων. Πόσο κρίμα είναι να γυρνάμε με αυτές τις πρακτικές, έναν αιώνα πίσω!
Όση όμως πίκρα κι αν αυτά μας γεμίζουν, κουράγιο για διαρκή αγώνα μας δίνουν οι χιλιάδες συνάνθρωποι καρκινοπαθείς, οι καθημερινοί ήρωες που στοιχίζονται στις ουρές ενός σύγχρονου Άουσβιτς, για να βρουν τη χημειοθεραπεία τους που πια δεν τη βρίσκουν, λόγω έλλειψης των ογκολογικών φαρμάκων! Θα παλεύουμε για όλους αυτούς και θα αφήσουμε τις κοινωνικές αβρότητες για τους «ημέτερους των ημετέρων». Που είναι πραγματικά πολιτικά αδιόρθωτοι. Αλλά όμως, επειδή είναι συνήθως και λαλίστατοι, πρέπει και τώρα να μιλήσουν καθαρά: Θα πουλήσετε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, κύριοι της κυβέρνησης; »
Η Τ.Ε ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΚΕ
Την πλήρη αντίθεσή του στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ως «επιχείρηση» εκφράζει η Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει:
«Η εξαγγελία του υπουργού υγείας Κικίλια για τη λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και με Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δεν αποτελούν κάποιο «μοντέλο» ή κάποια «εξαίρεση»: Αποτυπώνουν τη στρατηγική του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, μέσα από την οποία τα μονοπώλια και το κράτος τους επιχειρούν να απαλλαγούν όσο γίνεται περισσότερο από το «κόστος» της υγειονομικής περίθαλψης του λαού, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα χρυσοφόρα πεδία για τα κέρδη τους.
Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ υλοποιούν την ίδια στρατηγική, προώθησαν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έδωσαν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επεκτείνουν τη δράση τους στην Υγεία και την Ασφάλιση και προετοίμασαν το έδαφος για τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση (νόμος Βρούτση για το ασφαλιστικό).
Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στο δρόμο που έχει στρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία, με τη δημιουργία του πρώτου νοσοκομείου ιδιωτικού δικαίου στη Σαντορίνη τις τραγικές ελλείψεις, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη μειωμένη χρηματοδότηση, την έλλειψη φαρμάκων κ.ά., επιχειρεί την προώθηση των ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Η επέκταση συνέχιση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που προτάσσουν δήθεν ως θεραπεία, η πλήρης άλωση κάθε δημόσιου χαρακτήρα, η γενικευμένη επέλαση των νόμων της αγοράς, η μετατροπή των νοσοκομείων σε «ΝΠΙΔ επιχειρήσεις», η λειτουργία τους με ΣΔΙΤ, θα σημάνει την παραπέρα επέκταση των ελαστικών σχέσεων του προσωπικού, τη συνέχιση των προσλήψεων με το σταγονόμετρο, την κατάργηση της σταθερής εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι άνεργοι οι γυναίκες, η νεολαία της περιοχής μας πρέπει να απορρίψουν αυτήν την πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε ακριβό εμπόρευμα και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, του οποίου οι υπηρεσίες θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό, κι όχι όπως σήμερα, ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση από τη φορολογία του κεφαλαίου και τον κρατικό προϋπολογισμό.
 Οι υγειονομικοί, οι επιστήμονες Υγείας , οι γιατροί, έχουν μονάχα να κερδίσουν διασφαλίζοντας ανθρώπινα ωράρια, σταθερές σχέσεις εργασίας, εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ουσιαστική άσκηση της ιατρικής επιστήμης, χωρίς αντιεπιστημονικούς ασφαλιστικούς κόφτες – αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα, χωρίς την επίδραση φαρμακοβιομηχάνων, χωρίς το κυνήγι του ποσοστού κέρδους ή των περικοπών των δημόσιων δαπανών».
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Π.Γ.Ν.Λ.
«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ανήκει και θα συνεχίσει να ανήκει σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους έχοντες» δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα και εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη μετατροπής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου καλούν το λαό της Λάρισας και όλης της περιφέρειας να στηρίξει τον αγώνα τους για δωρεάν και δημόσια υγεία.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΓΝΛ καταγγέλλει το θέατρο του παραλόγου που βλέπουμε να παίζεται εις βάρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας τις τελευταίες ημέρες. Ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία και την Στερεά βασισμένο στην καμπούρα των όλο και γηραιότερων και συνεχώς εγκαταλελειμμένων στην τύχη τους εργαζομένων. Ένα νοσοκομείο στο οποίο περίπου 50 συνάδελφοι πάσχουν από διάφορα δυσίατα - ανίατα νοσήματα (κυρίως αυτοάνοσα) λόγου του stress να βγάλουν τις βάρδιες και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Ένα νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό πήρε μόνο 5 ημέρες άδεια το καλοκαίρι και πολλοί εξ αυτών δεν είδαν τις οικογένειες τους τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά γιατί εργάζονταν όλες τις ημέρες σχεδόν χωρίς ρεπό.
Ένα νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό που σήμερα διαβάσαμε ότι θα έρθουν χιλιάδες μάσκες κτλ. Δόξα το θεό λέμε εμείς. Ποιος όμως θα το λειτουργήσει το τμήμα κυρίες και κύριοι; Φέρε ένα νοσηλευτή από αυτό το τμήμα, φέρε ένα νοσηλευτή από το άλλο, δημιουργούμε ένα συνονθύλευμα ανθρώπων που αν έρθει εκείνη η ώρα δεν θα ξέρουν ούτε κατά που πέφτουν οι οροί.
Εννοείται βέβαια ότι τα τμήματα από τα οποία φεύγουν οι συνάδελφοι, αυτοί που μένουν πίσω θα δουλεύουν ασταμάτητα χωρίς κανένας να νοιάζεται για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Για τους δε ασθενείς…
Τελευταίο αφήσαμε και το σοβαρότερο θέμα όλων. ΣΔΙΤ και μετατροπή του ΠΓΝΛ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Κοινώς μετατρέπουμε το ΠΓΝΛ σε ιδιωτικό και αρχίζουμε σιγά σιγά να το παραχωρούμε σε ιδιώτες. Είμαστε αναγκασμένοι να υπερασπιστούμε την ελεύθερη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας και κυρίως αυτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα στις υπηρεσίες υγείας. Λύσεις υπάρχουν και χωρίς το ξεπούλημα της δημόσιας υγείας.
Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τη δωρεάν και δημόσια υγεία.
Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας ανήκει και θα συνεχίσει να ανήκει σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στους έχοντες. Καλούμε το λαό της Λάρισας και όλης της περιφέρειας να στηρίξει τον αγώνα μας» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του «δηλώνει ότι συμπαρίσταται στον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ενάντια στις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, καθώς και στην μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου.
Οπως με αγωνία σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «κάτι τέτοιο θα μετατρέψει το νοσοκομείο σε ιδιωτικό και θα αρχίσουμε σιγά - σιγά να το παραχωρούμε σε ιδιώτες». Θα υπερασπιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους την ελεύθερη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας και κυρίως αυτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα στις υπηρεσίες υγείας. Λύσεις υπάρχουν και χωρίς το ξεπούλημα της δημόσιας υγείας.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον τη θέση επί του θέματος, τόσο της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, όσο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας».
Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου