oaednews

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Δύο στους τρεις Έλληνες δεν έχουν ούτε 1.000 ευρώ στην άκρη - Το 13% ζει κάτω από το όριο φτώχειας

Ο ΣΕΒ παρουσίασε μία έρευνα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, αξιοποιώντας στοιχεία από τον ΟΟΣΑ. Ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα (το 12,9%) έχει εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας (το 50% του διάμεσου εισοδήματος, που είναι το εισόδημα πάνω από το οποίο βρίσκεται το ανώτερο εισοδηματικά 50% του πληθυσμού).

Το 67% του πληθυσμού έχει ρευστότητα κάτω από 25% του ποσού που ορίζεται ως όριο φτώχειας. Το επίπεδο ρευστότητας που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος φτώχειας θεωρείται ως «απόθεμα ικανό να συντηρήσει κάποιον που χάνει το εισόδημά του για 3 μήνες».

Οι τρεις κατηγορίες πολιτών:

  • Εισοδηματικά φτωχοί: Έχουν εισόδημα κάτω του επιπέδου φτώχειας, αλλά έχουν απόθεμα ρευστότητας που μπορεί να τους συντηρήσει για 3 μήνες
  • Εισοδηματικά φτωχοί και φτωχοί λόγω χαμηλής ρευστότητας: Έχουν ρευστότητα κάτω του 25% του επιπέδου φτώχειας
  • Εισόδημα κάτω του επιπέδου φτώχειας, αλλά έχουν απόθεμα ρευστότητας που μπορεί να τους συντηρήσει για 3 μήνες (οικονομικά ευάλωτοι, μπορούν να «πέσουν» κάτω από το όριο της φτώχειας)
Στην Ελλάδα, το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2018 ήταν 7.863 ευρώ. Το όριο φτώχειας κατά τον ΟΟΣΑ διαμορφώνεται σε 3.932 ευρώ, άρα το 12,9% του πληθυσμού με εισόδημα κάτω των 3.932 ευρώ ζει στη φτώχεια.
Επιπλέον, το 67% του πληθυσμού διαθέτει ρευστότητα που δεν υπερβαίνει το ¼ του ορίου φτώχειας (983 ευρώ τον χρόνο).

Αυτοί που ζουν στην φτώχεια και δεν διαθέτουν μαξιλάρι ρευστότητας για συντήρηση 3 μηνών ανέρχονται σε 11,63% του πληθυσμού ή στο 90% όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ αυτοί που ζουν στη φτώχεια αλλά διαθέτουν «μαξιλάρι ρευστότητας συντήρησης για τρεις μήνες» ανέρχονται μόλις σε 1,97% του πληθυσμού.
Οι οικονομικά ευαλωτοί, αυτοί που ζουν πάνω από το επίπεδο φτώχειας, αλλά δεν διαθέτουν μαξιλάρι ρευστότητας συντήρησης 3 μηνών, ανέρχονται σε 55,4% του πληθυσμού.
Συμπερασματικά, το 12,9% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στη φτώχεια και το 55,4% του πληθυσμού μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια απώλεια εισοδήματος 3 μηνών. Άρα, το 68,3% του πληθυσμού (12,9% + 55,4%) ζει κάτω, ή πάνω αλλά κοντά, στο όριο της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου