oaednews

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ

Γράφει η συνάδελφος Χρυσούλα Μαρκεσίνη από το ΚΠΑ2Αιγάλεω.

Σύνηθες θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης  για την Ελλάδα, αποτελεί η επιβάρυνση που προκαλεί στον κρατικό προϋπολογισμό, ο δημόσιος τομέας. Πόσο μεγάλο είναι το ελληνικό δημόσιο σε σχέση με άλλα κράτη;
  Συζήτηση με τον συνάδελφο Μανώλη Μανωλάκο, Πολιτικό Μηχανικό(ΤΕ), με προϋπηρεσία 35έτη, στο ελληνικό δημόσιο και εμπειρία στο θέμα.

Ταgged: ΟΟΣΑ, ΑΔΕΔΥ, ΕΛΣΤΑΤ




Είναι χιλιάδες οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, πρέπει να μειωθεί ο αριθμός τους ή υπάρχει υποστελέχωση των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών και πρέπει να γίνουν προσλήψεις;
Όποια από τις δύο πλευρές και αν υποστηρίζουμε δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα, χωρίς την συμβολή των αριθμητικών δεδομένων και σε συνάρτηση πάντα, με τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων σε άλλες χώρες, για να υπάρχει κάποιο μέτρο σύγκρισης.
Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ «Government at a Glance 2017», για τις χώρες με τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους η κατάταξη της χώρας μας, ήταν έβδομη.


Παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ, δίνει τα παρακάτω στοιχεία για την Ελλάδα, από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου:
Μόνιμοι υπάλληλοι
  • Δεκέμβριος 2014: 576.856
  • Οκτώβριος 2017: 566.763
Συμβασιούχοι που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Δεκέμβριος 2015: 48.084
  • Οκτώβριος 2017: 47.472
Δεδομένου ότι ο πίνακας εμφανίζει στοιχεία του 2015 και υπάρχουν οι μειώσεις που προαναφέρονται για το 2017, δεν είναι τόσο μεγάλο το ελληνικό δημόσιο. Το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου είναι  η κατανομή των υπαλλήλων και ο τρόπος λειτουργίας του.
Σε αυτό δίνει έμφαση, στην συζήτηση είχαμε και ο Μανώλης Μανωλάκος, έχοντας 35ετή προϋπηρεσία στο δημόσιο ως Πολιτικός Μηχανικός (ΤΕ) και προερχόμενος από την Εργατική Κατοικία. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων πιστεύει, ότι δεν είναι μεγάλος και εστιάζει σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, που εξακολουθούν να ατονούν.
Μιλάει, για ορθολογικά οργανογράμματα υπηρεσιών και για αποτελεσματικό δημόσιο. «Χωρίς επιμόρφωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων, ξοδεύονται αλόγιστα τα χρήματα προγραμμάτων», λέει. Συνεχίζει, πως πρέπει να υπάρξει αξιοκρατία διαφορετικά το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των υπαλλήλων, δεν αξιοποιείται.



Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση περίπου σύμφωνα με την κατάταξη των χωρών, για τον αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που απασχολεί, αλλά η ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου