oaednews

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Η ανεργία δεν λύνεται με επιδότηση των εργοδοτών

Η ανεργία είναι εδώ και δεν αντιμετωπίζεται με επιδοτούμενα προγράμματα των εργοδοτών που εξήγγειλε άλλη μια φορά η διοικήτρια του ΟΑΕΔ από τη Λάρισα, σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει:
«Όταν η ανεργία βρίσκεται στα ύψη, στον Ν. Λάρισας πάνω από 23.000 και πανελλαδικά πάνω από 1 εκατομμύριο γραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, και μάλιστα η πλειοψηφία τους μακροχρόνια άνεργοι, δεν μπορεί να επαίρεται η διοικήτρια του ΟΑΕΔ και η κυβέρνηση ότι μείωσαν την ανεργία.

Η υποτιθέμενη μείωση της ανεργίας, οφείλεται στο γεγονός ότι:
1. Πάνω από 500.000 άνεργοι, κυρίως νέοι, αλλά και οικογένειες, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, οπότε αυτοί έριξαν πολύ το ποσοστό των ανέργων.
2. Αυτή την περίοδο, ξεκίνησε η εποχιακή απασχόληση για 3-4 μήνες στα τουριστικά μέρη, που θα ξαναγυρίζουν στην ανεργία.
3. Αρκετοί άνεργοι που δεν προσδοκούν τίποτα από τον ΟΑΕΔ, δεν πάνε να γραφούν καν.
4. Οι σπουδαστές που γράφτηκαν σε δημόσια ΙΕΚ, διαγράφηκαν από το μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ.
5. Πάρα πολλοί που εργάζονται σποραδικά 3-4 ημέρες τον μήνα, (π.χ οικοδόμοι, άλλες εργασίες σε υπηρεσίες), δεν καταγράφονται ως άνεργοι, αλλά ως εργαζόμενοι.
6. Και βέβαια η πλειοψηφία πλέον όσων προσλαμβάνονται είναι με μερική απασχόληση, δηλαδή μοιράζεται μια θέση εργασίας σε 2 άτομα, έτσι λοιπόν όχι μείωση, αλλά και εξαφάνιση της ανεργίας μπορεί να μας ανακοινώσουν.
Αντί λοιπόν για μέτρα στήριξης των ανέργων, που μόλις το 10% του 1 εκατομμυρίου γραμμένων ανέργων, δικαιούται το ισχνό επίδομα των 361 ευρώ το μήνα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες τους και αντί για ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της ανεργίας, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, που επισκέφθηκε και μίλησε χθες στη Λάρισα, εξήγγειλε ξανά τις δήθεν "ενεργητικές πολιτικές" κατά της ανεργίας, που εφαρμόζει και η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, που αποδεδειγμένα ανακυκλώνουν την ανεργία.
Πρόκειται κυρίως για τα γνωστά επιδοτούμενα προγράμματα της εργοδοσίας, με τα οποία εξασφαλίζουν οι επιχειρηματίες ζεστό χρήμα στις τσέπες τους, σχεδόν τζάμπα εργατικό δυναμικό για ολιγόμηνη απασχόληση, ανακυκλώνοντας ουσιαστικά τους ανέργους με τους εργαζόμενους, με κακοπληρωμένους μισθούς, που συνήθως απολύονται μόλις τελειώσει το πρόγραμμα και πάλι από την αρχή.
Αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονται πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα και έχουν δοθεί από τις εισφορές των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε εργοδότες, χωρίς όμως να δημιουργούν πραγματικές νέες θέσεις εργασίας, αλλά ανακύκλωση της ανεργίας, η οποία παραμένει σε τοπικό επίπεδο και πανελλαδικό σε πολύ μεγάλα ύψη και μάλιστα η μακροχρόνια χωρίς καμία στήριξη.
Σε ό,τι αφορά τα επιδοτούμενα προγράμματα για να κάνουν οι άνεργοι επιχειρήσεις, λες και έχουμε έλλειψη επιχειρήσεων και όχι αγοραστικής ικανότητας, ούτε αυτά ευδοκίμησαν τόσα χρόνια, αφού πολλές απ’ αυτές κλείνουν μόλις τελειώνει η υποχρέωση του προγράμματος. Εδώ δεν αντέχουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν δεκαετίες, κάτω από το βάρος της επέλασης των μεγαλοκαταστημάτων, της άγριας φοροληστείας, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τους, της αντιλαϊκής πολιτικής γενικότερα.
Η κυβέρνηση με τον κυκλώνα των επιδοτούμενων προγραμμάτων ολιγόμηνης απασχόλησης, έχει μετατρέψει τον ΟΑΕΔ, από οργανισμό προστασίας των ανέργων, σε οργανισμό στήριξης της εργοδοσίας, τον μεγαλύτερο dealer των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Απέναντι σ’ αυτή την δραματική κατάσταση των ανέργων και των οικογενειών τους, το ΕΚΝΛ, διεκδικεί τα παρακάτω αιτήματα για τη στήριξη των ανέργων και για τον περιορισμό της ανεργίας, όσο μπορεί αυτό να γίνει στο πλαίσιο του καπιταλισμού, χωρίς να δίνονται τα χρήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, όσο είναι άνεργοι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, με δεδομένο ότι διεκδικούμε να επανέλεθει άμεσα με νόμο στα 751 ευρώ ο κατώτερος μισθός. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου που δεν βρίσκουν δουλειά.
Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κράτος, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειες, όσο διαρκεί η ανεργία.
Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για τους ανέργους.
Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο και απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος, αερίου και σταθερού τηλεφώνου.
Χορήγηση από το κράτος δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες για τους άνεργους.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των διοδίων, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους και μείωση τους στους εργαζόμενους.
Επιδότηση ενοικίου για τους άνεργους στο 100% της αξίας του από το κράτος.
Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
Δωρεάν χορήγηση μίνι γεύματος σε όλα τα παιδιά των δημόσιων σχολείων. Δωρεάν παροχή των σχολικών ειδών στα παιδιά ανέργων. Να παίρνονται δωρεάν όλα τα παιδιά των ανέργων στους Παιδικούς Σταθμούς.
Όχι στις απολύσεις και στις ελαστικές μορφές εργασίας.
Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ. Νομοθετική κατοχύρωση της 7ωρης - 5θήμερης - 35ωρης εργασίας.
Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού στη Δημόσια Υγεία - Πρόνοια, ασφαλιστικά ταμεία, στη δημόσια εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και σε υπηρεσίες για κοινωνικές ανάγκες.
Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση εργατικών κατοικιών στο Νομό Λάρισας και σε όλη τη χώρα. Άμεση κατασκευή νέου δημόσιου κέντρου αποκατάστασης στη Θεσσαλία, δημοσίων Κέντρων Υγείας, δημόσιων σχολείων και παιδικών σταθμών όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Κατασκευή σπουδαστικών - φοιτητικών εστιών στη Λάρισα για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών.
Δημόσια έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, σύγχρονων αθλητικών έργων σε όσους δήμους δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ολοκλήρωση οδικών & σιδηροδρομικών έργων. Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα με ευθύνη του κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου