oaednews

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Mεγάλοι "χαμένοι" του κρατικού προϋπολογισμού είναι έως τώρα ο ΟΑΕΔ, ο ΕΟΠΥΥ

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Οι μεγάλοι "χαμένοι" του κρατικού προϋπολογισμού είναι έως τώρα ο ΟΑΕΔ, ο ΕΟΠΥΥ και ο τομέας της κοινωνικής προστασίας έναντι του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Και αυτό διότι το ποσοστό απορρόφησης της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης από τον ΕΦΚΑ (ο οποίος καταβάλλει κύριες συντάξεις) είναι έως και διπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό απορρόφησης της κρατικής επιχορήγησης για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης, της στήριξης της απασχόλησης αλλά και των κοινωνικών στρωμάτων με πολύ χαμηλό ή ακόμα και μηδενικό εισόδημα.

Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017, ο ΕΦΚΑ εισέπραξε 410 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα προβλεπόταν, ενώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τον ΟΑΕΔ και το ΕΟΠΥΥ αποδόθηκαν από το ΓΛΚ 250 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το ΥΠΟΙΚ στο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2017, το οποίο δημοσίευσε χθες, ο ΕΦΚΑ (εξαιρουμένων των κονδυλίων που εισπράττει από το ΓΛΚ για τις συντάξεις του Δημοσίου) απορρόφησε το 62,9% της προβλεπομένης κρατικής επιχορήγησης για φέτος.
Αντίθετα, για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το Υπ. Εργασίας απορρόφησε στο ίδιο διάστημα μόλις το 31,3% των κονδυλίων που του είχε υποσχεθεί το κράτος για φέτος.
Ο ΟΑΕΔ απορρόφησε το 52,5% της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης, ενώ ο ΕΟΠΥΥ το 54,6%.
Ο ΕΦΚΑ, όχι μόνο, σημείωσε τις καλύτερες "επιδόσεις" στο ποσοστό απορρόφησης της κρατικής επιχορήγησης σε σχέση με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ, αλλά από ό,τι φαίνεται εισέπραξε και μέχρι τον Ιούλιο περισσότερα κεφάλαια από όσο πιθανόν εκτιμούταν.

1 σχόλιο:

  1. Δηλαδή ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να απορροφήσει επιπλέον 48% από τον κρατικό προυπολογισμό αλλά είπε όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή