Τα άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών που βρέθηκαν εκτός εργασίας το τελευταίο δωδεκάμηνο στην Ελλάδα ανήλθαν στο 19,3% στο τέλος του περασμένου έτους, έναντι 17,3% του 2015.
Σε σύγκριση με όσους εργάζονται, οι συνταξιούχοι, όσοι απασχολούνται στο σπίτι, οι άνεργοι και όσοι έχουν αναρρωτική άδεια, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και απομόνωση.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, οι οποίοι μελέτησαν περισσότερους από 1.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 70 ετών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρ. Elise Whitley, υπάρχουν ατομικά και κοινωνικά οφέλη από την επέκταση του επαγγελματικού βίου.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως – εκτός από τα οικονομικά οφέλη – η απασχόληση έχει μία σειρά από άλλα πλεονεκτήματα, όπως κοινωνική επαφή, καθημερινό πρόγραμμα και κοινωνική ταυτότητα.
Η ερευνητική ομάδα σχολιάζει πως οι ηλικιωμένοι που δεν εργάζονται αντιπροσωπεύουν μια ομάδα υψηλού κινδύνου.
Οι παρεμβάσεις που μειώνουν τη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση και την πλήξη, βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση και προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες για καλύτερη υγεία και πιο φυσιολογική γήρανση:
«Η συμμετοχή σε προγράμματα εθελοντισμού και η καλύτερη πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες, θα μπορούσαν να μειώσουν την επίπτωση από την έλλειψη εργασίας».
Αύξηση
Οι Έλληνες αποτελούν πληθυσμό υψηλού κινδύνου για εκδήλωση ψυχικών προβλημάτων στις συγκεκριμένες ηλικίες.
Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών που βρέθηκαν εκτός εργασίας το τελευταίο δωδεκάμηνο ανέβηκε στο 19,3% στο τέλος του περασμένου έτους, έναντι 17,3% στο τέλος του 2015.
Οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζονται πιο ευάλωτες στην ανεργία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, στον οποίο (το ίδιο διάστημα) υπήρξε μείωση της ανεργίας κατά 1,5%.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου