oaednews

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Στα βήματα του Φειδιππίδη……………το ΚΠΑ2 Σπάρτης





Το «Σπάρταθλον» είναι ένας ετήσιος διεθνής αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 245,3 χλμ (6 μαραθώνιοι) που διεξάγεται στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη. Αναβιώνει τα βήματα του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων Φειδιππίδη, που το 490 Π. Χ  πριν από τη μάχη του Μαραθώνα εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες στον πόλεμο των Ελλήνων εναντίον των Περσών. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα. Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα Ιστορικού Ηροδότου το 1982 Άγγλοι αξιωματικοί της RAT, που παράλληλα ήταν και δρομείς μεγάλων αποστάσεων με επικεφαλής των Τζων Φόντεν (είχε την αρχική ιδέα) ταξίδεψαν στην Ελλάδα. Σκοπός τους ήταν αν μπορούσαν να καλύψουν τα 250 χ.λ.μ και να εξακριβώσουν αν ο Ηρόδοτος είχε δίκιο.
Τα κατάφεραν και ο Τζων Φοντέν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα, που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος  «Σπάρταθλου» ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει «ανελλιπώς» τον αγώνα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη στη διαδρομή Αθήνα-Κόρινθος – Νεμέα – Λυρκεία – Νεστάνη – Τεγέα – Σπάρτη.
Τις ημέρες του Σπάρταθλου η πόλη είναι……. μια γιορτή. Έτσι και φέτος από 30 Σεπτέμβρη έως 02 Οκτώβρη η Σπάρτη ζούσε στο ρυθμό του Σπάρταθλου: 2.500-3.000 ήταν οι επισκέπτες που ήρθαν να ζήσουν το γεγονός. Τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά μέχρι τον τερματισμό των αθλητών τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Πεζοδρομήθηκε ο κεντρικός δρόμος της πόλης και κατά μήκος του υπήρχαν περίπτερα παραγωγών και συλλόγων με τοπικά προϊοντα, εκτίθενταν έργα τοπικών καλλιτεχνών, μουσικά σύνολα από καλλιτέχνες της πόλης έπαιζαν όλα τα είδη της μουσικής. Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη λέσχη φωτογραφίας Σπάρτης απεικόνιζαν σε όλα τα σημεία στιγμές της διαδρομής. Στα δρώμενα συμμετείχε το τμήμα Σπάρτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσιάζοντας πτυχές της πανεπιστημιακής ζωής, ο Δήμος Σπάρτης και το ΚΠΑ2 Σπάρτης με ανοιχτό περίπτερο. Αποστείλαμε δελτίο τύπου με τη δράση μας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και πόρτα-πόρτα οι συνάδελφοι διανείμαμε το φυλλάδιο που είχαμε τυπώσει. Συγκεντρώσαμε τα υλικά που χρειαζόμασταν με δική μας πρωτοβουλία (stand, παραβάν, τηλεόραση, υπολογιστές, σύνδεση με το διαδίκτυο, σύνδεση με τη ΔΕΗ, τραπεζάκια, καρέκλες, εκτύπωση αφισών από το PORTAL του ΟΑΕΔ και στήσαμε το περίπτερο σε συνεργασία με τους υπαλλήλους της ΕΠΑΣ Σπάρτης. Χρησιμοποιήσαμε πραγματικούς κλειδάριθμους εργοδότη – ανέργου, με την έγκρισή τους, για να δείξουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ με εικόνα, ήχο και διάθεση για δυναμική επαφή με το κοινό. Αποστείλαμε δελτίο τύπου με τη δράση μας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και πόρτα-πόρτα οι συνάδελφοι διανείμαμε το φυλλάδιο που είχαμε τυπώσει.
Μαζί μας βρέθηκε η Διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου του ΟΑΕΔ κα Ειρήνη Μαρίνου που συμμετείχε στη δράση μας και με την παρουσία της ενίσχυσε την προσπάθεια. Την ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία της. Ευχαριστίες απευθύνουμε στη Γραμματεία της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ για τη στήριξη, την υπηρεσία εκδόσεων για την αποστολή αφισσών και πληροφοριακού υλικού, στους συναδέλφους Γιώργο Μακράκη και Κώστα Λιβέρη για τη στήριξη και τη διάδοση της ιδέας μας. Ευχαριστούμε τέλος τα Μ.Μ.Ε της περιοχή μας για την ανακοίνωση του δελτίου τύπου που στείλαμε και την προβολή της δράσης μας με σχετικές φωτογραφίες.
Η παρουσία του ΟΑΕΔ στην πόλη συζητήθηκε θετικά, με ενδιαφέρον μας πλησίασαν οι συμπολίτες μας, καταγράψαμε ανησυχίες, προσδοκίες από τον Οργανισμό.
Στον απόηχο «κερδίσαμε» από την επαφή μας με το κοινό εκτός γραφείου.




                                                                                    Και του χρόνου………..…

2 σχόλια:

  1. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ..ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΦΙΛΙΚΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΟΝΤΟΥΣ..ΚΑΤΑ Τ ΑΛΛΑ ΜΑΠΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ σε όσους υπαλλήλους αποφάσισαν να μη παραβρεθούν σε μία εκδήλωση που αποδεικνύει ακράδαντα τη μαζοποίηση και την πνευματική αδράνεια της σημερινής εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή