oaednews

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Πηγή αξιοπρεπούς απασχόλησης



Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα ανεργίας, ιδίως των νέων, που ξεπέρασαν το ιστορικό φράγμα του 12%, ενώ οι άτυπες μορφές εργασίας εκπροσωπούν πλέον περισσότερο από το 20% της συνολικής απασχόλησης στον πλανήτη.
Σήμερα, 397 εκατ. εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και άλλα 472 εκατ. δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Μέσα σε αυτό το αποθαρρυντικό τοπίο, οι συνεταιρισμοί έχουν επιδείξει μια τεράστια αντοχή απέναντι στις συνέπειες της κρίσης όσον αφορά και τη διασφάλιση της απασχόλησης.Οπως δείχνει η έρευνα «Συνεταιρισμοί και απασχόληση: μια παγκόσμια έκθεση» τηςCICOPA (Διεθνής Οργάνωση των Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες), η συνεταιριστική εργασία, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αφορά τουλάχιστον 250 εκατ. εργαζόμενους στον κόσμο, ενώ στην G20 (ομάδα των 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη) αποτελεί το 12% του συνολικού απασχολούμενου πληθυσμού.

Από αυτούς, 26,4 εκατ. απασχολούνται σε συνεταιρισμούς ως εργαζόμενοι (15,6 εκατ.) ή ως εταίροι-εργαζόμενοι (10,8 εκατ.), ενώ 223,6 εκατ. είναι ιδιώτες και ομάδες παραγωγών που οργανώνουν την παραγωγή τους γύρω από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Οι αριθμοί αυτοί αφορούν την άμεση απασχόληση, δεν συμπεριλαμβάνουν δηλαδή τις θέσεις εργασίας που προκύπτουν έμμεσα και μακροπρόθεσμα από την παρουσία των συνεταιρισμών σε έναν τόπο (π.χ. προμηθευτές, παρόχους υπηρεσιών, κ.λπ.) ούτε όσες προέρχονται από τη δημιουργία επιχειρήσεων χρηματοδοτούμενων από πιστωτικούς συνεταιρισμούς.
Σύμφωνα με την έρευνα, καμιά άλλη μορφή επιχείρησης δεν μπορεί να δίνει δουλειά σε τόσους ανθρώπους σε συνθήκες κρίσης και ύφεσης εγγυώμενη συγχρόνως πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση.
Επιπλέον, τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συνεταιριστικής εργασίας, δηλαδή η συμμετοχή, η συλλογικότητα, η ισότητα, το αίσθημα περηφάνιας, το πρόταγμα αξιών, η έντονη ταύτιση με την ίδια την επιχείρηση, αλλά και η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των οικονομικών απαιτήσεών της και της αναγκαιότητας να είναι ευέλικτη και παραγωγική αποτελούν στοιχεία που ενισχύουν τη βιωσιμότητα των συνεταιρισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου