Ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε νέες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις και θέσεις προσωρινής απασχόλησης
ΑΓΚΥΡΑ.--
Οτι η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών βαδίζει χέρι - χέρι με το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών αναγκών επιβεβαιώνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η τουρκική κυβέρνηση, διακηρύσσοντας μάλιστα ότι στόχος της είναι η ενίσχυση της απασχόλησης.
«Βασική μας προτεραιότητα ως κυβέρνηση είναι να στραφούμε στις νέες τεχνολογίες, την παραγωγή με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και τη μεγαλύτερη απασχόληση», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, προσπαθώντας να κρύψει ότι οι θέσεις εργασίας που ευαγγελίζονται όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις αφορούν την προσωρινή, κακοπληρωμένη «απασχόληση», χωρίς δικαιώματα και μέτρα ασφαλείας, αφού αυτό προϋποθέτει η ενίσχυση της πολυπόθητης «ανταγωνιστικότητας», το κυνήγι της οποίας μάλιστα γίνεται πιο άγρια αντιλαϊκό σε συνθήκες ύφεσης και κρίσης.
Με βάση δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, το «πακέτο» 7,5 δισεκατομμυρίων λιρών (πάνω από 2,6 δισ. ευρώ) θα οδηγήσει στη δημιουργία 120.000 προσωρινών θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να συμπιεστεί το λεγόμενο «εργατικό κόστος».
Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα μέσω των οποίων ο Οργανισμός Απασχόλησης ISKUR (ο αντίστοιχος ΟΑΕΔ ουσιαστικά) θα καλύπτει για ένα εξάμηνο το βασικό μισθό για καταρτιζόμενους, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τσάμπα εργατικό δυναμικό για τις εταιρείες όπου θα δουλεύουν ως μαθητευόμενοι. Μάλιστα, «αν οι εκπαιδευόμενοι προσλαμβάνονται στον ίδιο κλάδο μετά την κατάρτισή τους, η ISKUR Θα πληρώνει την εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά για 42 μήνες αν πρόκειται για τομέα της μεταποίησης και για 30 μήνες αν πρόκειται για άλλους τομείς», όπως σημείωσε ο Ερντογάν.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα «φορολογικά κίνητρα» για το μεγάλο κεφάλαιο, με τη «Χουριέτ» να κάνει λόγο για «50% αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις».
Ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η χώρα θα εξασφαλίσει άνετα το 4% σε ρυθμό ανάπτυξης, αποδίδοντας τις επιδόσεις του 2014 (2,9%) στην επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ως μία από τις βασικές αναδυόμενες οικονομίες, μέλος του G20 και έχοντας θέσει ως στόχο τα επόμενα χρόνια να ενταχθεί στις 10 πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη, η Τουρκία παίρνει μέτρα «θωράκισης» των μονοπωλιακών σχεδιασμών. Ωστόσο, οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται και σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ πολλοί προβλέπουν ότι το 2015 οι οικονομικές «δυσκολίες» θα γίνουν ακόμα πιο αισθητές και σε όσες χώρες προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» την ύφεση σε μεγάλο μέρος του πλανήτη για να κερδίσουν καλύτερη θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Οπως και να 'χουν τα πράγματα, το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων θα εντείνει διαρκώς τη δράση του, ώστε τη χασούρα των πολυεθνικών να τη φορτωθούν οι λαοί, ενώ η όποια ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης θα έρθει πάνω στα συντρίμμια των λαϊκών κατακτήσεων όπως φαίνεται και στις ανακοινώσεις της τουρκικής κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου