Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας την Τρίτη 3 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο, όπου θα ζητήσει λύσεις για τα αιτήματα που κατέθεσε ήδη με έγγραφο υπόμνημά της.
Τα αιτήματα αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, μέτρα προστασίας των ανέργων, μέτρα περιορισμού της ανεργίας, μέτρα για την πληρωμή των απλήρωτων εργαζόμενων καθώς επίσης και την καταβολή εκτάκτου βοηθήματος 1.000 ευρώ στους απολυμένους των Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα» και της ΕΑΣ Λάρισας
Επίσης διεκδικεί την καταβολή της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών του Εργατικού Κέντρου που δεν έχουν καταβληθεί, άμεσες τεχνικές παρεμβάσεις στο κτίριο και την κατασκευή νέου καθώς επίσης και την κατασκευή νέου κτιρίου του ΙΚΑ.
Oλόκληρο το υπόμνημα έχεις ως εξής:
«Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με το παρόν υπόμνημα της, θέτει εκ’ νέου μια σειρά αιτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της περιοχής μας, αλλά και το ίδιο το ΕΚΝΛ, των οποίων ζητά την επίλυσή τους.
Για την Κοινωνική Ασφάλιση
- Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.
- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.
- Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ.
- Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ που διεκδικούμε να επανέλθει άμεσα.
- Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία.
- Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
- Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ και ένταξη νέων επαγγελμάτων. Επαναφορά των ΒΑΕ για τα επαγγέλματα που αποχαρακτηρίστηκαν.
Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους
- Επίδομα 600 ευρώ το μήνα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας. Να το δικαιούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου, που δεν βρίσκουν δουλειά.
- Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων χωρίς προϋποθέσεις.
- Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
- Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης μετά την άδεια.
- Κατάργηση των μειωμένων αποζημιώσεων απόλυσης με προειδοποίηση και επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης σε όλους τους εργαζόμενους.
- Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα πληρωμής δανείων για όσο κάποιος είναι άνεργος, κατάργηση πλειστηριασμών πρώτης και δεύτερης κατοικίας.
- Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
- Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΔΕΥΑ, Φυσικού Αερίου, για τους άνεργους και σε όσους δεν πληρώθηκαν δεδουλευμένα με απαγόρευση διακοπής της σύνδεσης. Πάγωμα πληρωμής για όσο αδυνατούν να πληρώσουν.
- Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση των διοδίων και των φόρων για Δήμο και ΕΡΤ.
- Κρατική αγορά, συγκέντρωσης και διάθεσης δωρεάν τροφίμων σε ανέργους, μερικά απασχολούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, υγιεινής σε τιμές κόστους.
- Ένα δωρεάν γεύμα ημερησίως στα δημόσια σχολεία για όλα τα παιδιά.
- Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές - υπεραστικές συγκοινωνίες με την κάρτα ανεργίας.
- Δημιουργία ξενώνα αστέγων στη Λάρισα, με ενοικίαση εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου από τον Δήμο με κρατική χρηματοδότηση.
Μέτρα περιορισμού της ανεργίας - πλήρη και σταθερή δουλειά.
- Καμία απόλυση συμβασιούχων σε ιδιωτικό & δημόσιο τομέα. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.
- Μαζικές προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους εργασίας.
- Μείωση των ωρών εργασίας σε 7ωρο-5θήμερο-35ωρο, χωρίς μείωση, αλλά με αύξηση μισθών με ΣΣΕ και δικαιώματα.
- Να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα από το κράτος.
- Επανασύσταση του ΟΕΚ. Ο ΟΕΚ να ενισχύσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει φθηνή και σύγχρονη κατοικία σε δικαιούχους. Επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς στον ΟΕΚ που καταργήθηκε σε ύψος 1,5% και ανάλογη κρατική εισφορά. Καταβολή των οφειλών ΙΚΑ και κράτους.
- Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση των Εργατικών Κατοικιών στη συνοικία «Τούμπα» της Λάρισας για τις οποίες είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια 2.143,48 τ.μ και προβλέπει 30 κατοικίες και στη συνοικία του Αγίου Θωμά της Λάρισας στο οικόπεδο των 10.336 τ.μ., όπου προβλεπόταν οι μελέτες να ολοκληρωθούν το 2010. Επίσης στο οικόπεδο που υπάρχει στην συνοικία του Αγίου Θωμά Λάρισας έκτασης 27.906,68 τ.μ.
- Να επισπευσθούν οι μελέτες της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΕΚ και να δημοπρατηθούν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης και Φαλάνης του Νομού Λάρισας. Αγορά νέων οικοπέδων από τον ΟΕΚ για κατασκευή εργατικών κατοικιών στη Λάρισα και σε άλλους Δήμους του Νομού Λάρισας. Υπάρχει οικόπεδο στο Ομορφοχώρι Λάρισας έκτασης 50.000 τ.μ, που είναι εκτός σχεδίου πόλης και στον Πυργετό Λάρισας.
- Έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών σε δήμους που δεν έχουν ή δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
- Να ολοκληρωθούν τα έργα εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, έργα για την συγκέντρωση και διοχέτευση των νερών του για άρδευση και ύδρευση.
- Κατασκευή δημόσιου κέντρου αποκατάστασης στη Λάρισα, 4 Κέντρα Υγείας στη Λάρισα με ευθύνη του κράτους.
- Κατασκευή σχολείων όπου χρειάζονται με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Κατασκευή σπουδαστικών εστιών στο ΤΕΙ και στα ΑΕΙ Λάρισας.
Για την πληρωμή των απλήρωτων εργαζόμενων
- Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων σε όλες τις επιχειρήσεις, επιβολή αυστηρών μέτρων για την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
- Για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, να δικαιούνται βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, όπως αυτοί που είναι σε επίσχεση εργασίας.
- Να μην φορολογούνται οι εργαζόμενοι για μισθούς που δεν πληρώθηκαν.
- ΕΚΤΑΚΤΟ ΒΟΗΘΗΜΑ 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, μπροστά στα Χριστούγεννα, σε όσους έχουν να πληρωθούν πάνω από 3 μήνες.
- Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους απλήρωτους και τις οικογένειές τους, με θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων.
- Σε περίπτωσης πτώχευσης επιχειρήσεων, να επανέλθει το παλιό καθεστώς πληρωμής των εργαζόμενων κατά απόλυτη προτεραιότητα και μετά των ασφαλιστικών ταμείων, όταν πλειστηριάζονται.
Καταβολή εκτάκτου βοηθήματος 1.000 ευρώ στους απολυμένους των Σ-Μ ΛΑΡΙΣΑ και της ΕΑΣ Λάρισας
Με επανειλημμένα υπομνήματα προς τον ΟΑΕΔ και το υπουργείο εργασίας, έχουμε ζητήσει την καταβολή έκτακτου βοηθήματος 1.000 ευρώ στους 600 περίπου απολυμένους των Σ-Μ Λάρισα, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα έως και 2 ετών καθώς επίσης και οι αποζημιώσεις απόλυσής τους. Το ίδιο ζητάμε και για τους 140 απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας, που δεν έχουν πληρωθεί ούτε τις αποζημιώσεις απόλυσης, ούτε τα δεδουλευμένα τους που φτάνουν τα 2 χρόνια περίπου. Ζητάμε να εγκριθεί η καταβολή του από την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΟΑΕΔ, όπως έχει γίνει και με άλλες περιπτώσεις απολυμένων (ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ, ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ).
Πρόγραμμα παροχών του ΟΑΕΔ
Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, ζητά:
Α). Να καταργηθούν οι κρατήσεις των εργαζομένων για τα προγράμματα παροχών του ΟΑΕΔ και να βαρύνουν τους εργοδότες και τον κρατικό προϋπολογισμό.
Β). Να αυξηθεί ο αριθμός των δελτίων κοινωνικού τουρισμού σύμφωνα με τις ανάγκες και να δίνονται κάθε χρόνο σε όλους τους δικαιούχους που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν χωρίς προϋποθέσεις.
Γ). Να αυξηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες οι παροχές για (εκδρομές, εισιτήρια θεάτρου, για αγορά βιβλίων) και να δίνονται κάθε χρόνο σε όσους δικαιούχους θέλουν να κάνουν χρήση.
Καταβολή στο ΕΚΝ.Λάρισας, της μισθοδοσίας και των λειτουργικών δαπανών (Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, αναλογία Απρίλη 2013) που δεν καταβλήθηκαν.
Μετά την αλλαγή της νομοθεσίας (4144/2013) και την δημοσίευση της ΚΥΑ 24459/2013 για την καταβολή εκ’ μέρους του ΟΑΕΔ, των λειτουργικών εξόδων και της μισθοδοσίας του προσωπικού στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν αποδόθηκαν στο ΕΚΝΛ όπως και στα άλλα Ε.Κ, τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και αναλογία Απριλίου 2013, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι γι’ αυτό το χρονικό διάστημα και να μην έχουν καλυφθεί άλλα λειτουργικά έξοδα. Το Δ.Σ του ΕΚΝΛ, ζητά την άμεση καταβολή αυτών των χρημάτων που μας οφείλει ο ΟΑΕΔ, για το οποίο ήδη έχουμε πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο στην εφορία.
Άμεσες αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις στο κτίριο του ΕΚΝΛ
Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, επανειλημμένα έχει ζητήσει εγγράφως και προφορικά σε συναντήσεις με εκπροσώπους του ΟΑΕΔ και με τον πρώην υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη, την έγκριση δαπάνης, για την πραγματοποίηση των παρακάτω αναγκαίων εργασιών στο υπάρχον κτίριο του ΕΚΝΛ:
-Μόνωση ταρατσών του κτιρίου, διότι υπάρχει εισροή υδάτων από τις βροχές με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταστροφές στο εσωτερικό. Επειδή και στο παρελθόν έγιναν κάποιες εργασίες χωρίς όμως αποτέλεσμα, πιθανόν να χρειάζεται να τοποθετηθεί κεραμοσκεπή.
-Αντικατάσταση της μεταλλικής πρόσοψης του κτιρίου και της πίσω πλευράς της αίθουσας Συνελεύσεων, γιατί η υπάρχουσα που τοποθετήθηκε στα 1964, παρουσιάζει προβλήματα επικινδυνότητας, αφού υπάρχει κίνδυνος πτώσης τμημάτων λαμαρίνας (όπως έγινε πριν λίγα χρόνια με κίνδυνο για τους περαστικούς) και μόνωσης, αφού μπαίνει βροχή, κρύο και ζέστη στο κτίριο.
-Τρίψιμο των δαπέδων του κτιρίου, βάψιμο όλων των επιφανειών του κτιρίου (εσωτερικά και εξωτερικά), επισκευές (υδραυλικές, ηλεκτρολογικές, αντικατάσταση σωμάτων θέρμανσης).
Έχει υποβληθεί σχετική τεχνική έκθεση από την τοπική υπηρεσία Λάρισας του ΟΑΕΔ, με τον προϋπολγισμό των εργασιών, αλλά χωρίς να έχει γίνει τίποτα.
Κατασκευή νέου κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Από το 1986 το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διεκδικούσε να κατασκευαστεί νέο κτίριο για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του. Για το σκοπό αυτό, ο Δήμος Λαρισαίων, παραχώρησε τότε στην πρώην Εργατική Εστία, δημοτικό οικόπεδο επί της οδού Τ. Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας), για την ανέγερση του νέου κτιρίου του ΕΚΝΛ. Δυστυχώς πέρασαν 29 χρόνια και δεν έγινε πράξη η κατασκευή του. Το έργο είχε προϋπολογισμό περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια πριν 8 χρόνια περίπου, αλλά ποτέ δεν δημοπρατήθηκε. Το υπάρχον κτίριο του ΕΚΝΛ, που κατασκευάστηκε το 1963-64, αφενός δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις σημερινές ανάγκες στέγασης των σωματείων (στεγάζονται περίπου τα μισά σωματεία και 5-6 μέσα σε ένα γραφείο) και αφετέρου έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου με κινδύνους για την ασφάλεια όσων το χρησιμοποιούν. Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ, ζητά να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση και κατασκευή του νέου κτιρίου του ΕΚΝΛ με βάση τη μελέτη.
Κατασκευή νέου κτιρίου ΙΚΑ
Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, ζητά να δώσετε άμεση λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα, που αφορά την ανέγερση νέου κτιρίου του ΙΚΑ στο ιδιόκτητο οικόπεδό του (οδός Ασκληπιού), που καρκινοβατεί εδώ και 13 χρόνια, με ευθύνη της διοίκησης του ΙΚΑ και των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Στην συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου στη Λάρισα, βρίσκονταν το ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ, που λειτουργούσε επί δεκαετίες, στεγάζοντας τις διοικητικές και τις υγειονομικές υπηρεσίες. Το 2001 κρίθηκε ως ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπαψε να λειτουργεί και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ από τότε στεγάζονται σε ιδιωτικά κτίρια, πληρώνοντας περίπου 500 χιλιάδες ευρώ ενοίκια μηνιαίως, παλιότερα ήταν περισσότερα.
Η απόφαση του ΔΣ του ΙΚΑ, όταν σταμάτησε την λειτουργία το παλιό ιδιόκτητο κτίριο του, ήταν να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κατασκευαστεί νέο σύγχρονο που θα στέγαζε όλες τις υπηρεσίες του. Η κατεδάφιση έγινε το 2008 και από τότε παραμένει ένα χορταριασμένο οικόπεδο.
Η διοίκηση του ΙΚΑ από το 2010 είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην ανέγερση του νέου κτιρίου, μάλιστα είχε γίνει η μελέτη αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Τον Ιούλη του 2011 ο τότε διοικητής του ΙΚΑ, δήλωσε στον τοπικό τύπο της Λάρισας και σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, ότι αρχές του 2012 θα γίνει η δημοπράτηση και μέσα στο ίδιο έτος θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα ξεκινήσει η ανέγερση του κτιρίου, με στόχο στο τέλος του 2014 να ξεκινήσει η λειτουργία του.
Στην πράξη δεν έγινε τίποτα. Αντί αυτού τον Νοέμβρη του 2013 ανακοινώθηκε, ότι η διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε να μην φτιάξει το νέο κτίριο, αλλά να νοικιάσει το ιδιόκτητο οικόπεδό του σε επιχειρηματία για να γίνει πάρκινγκ.
Το αποτέλεσμα είναι το ΙΚΑ να μην έχει ιδιόκτητο κτίριο στη Λάρισα, να έχει μεγάλη αιμορραγία σε ενοίκια και να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του ικανοποιητικά, γιατί οι χώροι που νοικιάζει δεν είναι κατάλληλοι. Τώρα κινήθηκε διαδικασία εξεύρεσης και ενοικίασης νέου κτιρίου που θα είναι και σε μακρινό σημείο από το κέντρο, γεγονός που δεν θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους.
Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, ζητά:
1. Να σταματήσει κάθε διαδικασία ενοικίασης του οικοπέδου του ΙΚΑ στη Λάρισα ή παραχώρησής του στον Δήμο Λαρισαίων, όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο.
2. Να σταματήσει κάθε ενέργεια για μετεγκατάσταση του ΙΚΑ στο εμπορικό κέντρο ΓΑΙΑ στη Φιλιππούπολη ή αλλού, γιατί δεν εξυπηρετεί από γεωγραφικής άποψης την πλειοψηφία των ασφαλισμένων, που θα πρέπει να μετακινούνται είτε με τα αυτοκίνητά τους, είτε χρησιμοποιώντας δυο τουλάχιστον γραμμές αστικής συγκοινωνίας.
3. Να προχωρήσει άμεσα την δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, όπως είχε αποφασισθεί και εξαγγελθεί, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου