oaednews

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Να μείνει στα χαρτιά η αξιολόγηση
Με το νόμο 4250/26-3-14 "Διοικητικές απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α' 161) και λοιπές ρυθμίσεις", που ψήφισε πρόσφατα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχωρά εκτός των άλλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Μέσω και της προωθούμενης αξιολόγησης η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους, ενός κράτους στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από απολύσεις. Η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο, που δεν υπηρετεί τους εργαζόμενους και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, δεν οδηγεί στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ούτε στην εξάλειψη των αιτιών, που τις υποβαθμίζουν.
Η κυβέρνηση και το αστικό κράτος έρχονται με την αξιολόγηση να χειραγωγήσουν και να τρομοκρατήσουν με αυταρχικότερα εργαλεία τους εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους, να αναδείξουν τα νέα «επίλεκτα» κρατικά στελέχη της διοίκησης. Τους σκοπούς αυτούς υπηρετούν οι ποσοστώσεις (βαθμολόγηση ποσοστού 15% των υπαλλήλων με βαθμούς 1 έως 6) και οι κατηγοριοποιήσεις, που επιβάλλονται με τον ν. 4250/14 και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Θέλουν το 15% των υπαλλήλων να παίρνει το δρόμο της απόλυσης, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας. Θέλουν να καταργούν Τμήματα και Διευθύνσεις, να υποβαθμίζουν άλλα, να αξιολογούν δηλαδή τις Δημόσιες δομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανάλογα με την «βιωσιμότητά» τους, την ολόπλευρη εφαρμογή της σχέσης κόστους - οφέλους, το κυνήγι του κέρδους. Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι και με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης (ΠΔ 318/1992, Ν. 3528/2007, Ν. 3584/2007, Ν. 4024/2011, Ν. 3839/2010) και με τις τωρινές τροποποιήσεις του θα διασώζονται και θα επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης μόνο όσοι υλοποιούν πιστά, δίχως κουβέντα την κυβερνητική πολιτική.
Κρύβει ότι τα φαινόμενα της αποσάθρωσης δημοσίων υπηρεσιών, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα, και της μη κάλυψης των κοινωνικών αναγκών οφείλονται στη δικιά της πολιτική, στη δικιά της επιλογή. Οι εργαζόμενοι απορρίπτουμε το νομοθετικό πλαίσιο της “αξιολόγησης”, απορρίπτουμε την “ανθρωποφαγία” που θέλουν να επιβάλουν μεταξύ των εργαζομένων και με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες απαιτούμε:
· Να καταργηθεί ο νόμος 4250/14.
· Να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ποσόστωση που επιβάλλει ο Ν. 4250/14.
· Να μη δεχτεί κανένας προϊστάμενος να συμπράξει στην υλοποίηση του νόμου, στη βαθμολογία με ποσόστωση, που οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων.
· Να μη συμμετάσχει κανένας εργαζόμενος σε αυτοαξιολόγηση.
· Να μη γίνει καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου