oaednews

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ:Δράση κατά του εφιάλτη της ανεργίας ζητεί η Βουλή

Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και τις επιπτώσεις του στα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την αδυναμία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων του λαού να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, συζήτησε σήμερα παρουσία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου έκανε λόγο για ένα πραγματικό εφιάλτη για την κυπριακή κοινωνία, ειδικότερα στις περιπτώσεις εκείνες όταν σε ένα νοικοκυριό τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα είναι άνεργοι με αποτέλεσμα να υπάρχει κανένα εισόδημα.


«Επισημάναμε στην Υπουργό Εργασίας ότι είναι πολύ σημαντικό να καταστεί εφικτή η δυνατότητα, τουλάχιστο ένας από κάθε νοικοκυριό να μπορεί να φέρνει εισόδημα. Να υπάρξουν δράσεις και σχέδια που θα ανταποκρίνονται σε αυτή την πραγματικότητα» είπε, εκφράζοντας παράλληλα ευαρέσκεια για τα 9 νέα σχέδια που εξήγγειλε πρόσφατα το Υπουργείο Εργασίας μέσω των οποίων θα καλυφτούν, όπως ανέφερε, περίπου 7.500 θέσεις εργασίας.

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ακόμη πως ενώ η ανεργία την τελευταία πενταετία είχε αύξηση 500%, από την ημέρα που ανήλθε η παρούσα Κυβέρνηση στην εξουσία υπάρχει μείωση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας. «Ουσιαστικά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξε μόνο μια αύξηση της τάξης του 10%-15% ενώ τα προηγούμενα 5 χρόνια είχαμε μια αύξηση του 500%» είπε.
Ο κ. Χριστοφόρου υπέδειξε πως «δεν λύθηκε το πρόβλημα της ανεργίας» και ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε τρόπο».

Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή επεσήμανε στην Υπουργό Εργασίας ότι θα πρέπει τάχιστα να εφαρμοστεί ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μέσω του οποίου, όπως είπε, θα μπορεί το κράτος να στέκει αρωγός σε κάθε άνθρωπο και κάθε Κύπριο πολίτη έτσι ώστε να μην μετατρέπεται σε επαίτη. Όπως είπε, η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι σύμφωνα με τη Eurostat η ανεργία ανέβηκε το Δεκέμβριο του 2013 στο 17,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από το 10,5% που ήταν τον Ιούνιο του 2013, και στο 40,8% στους νέους κάτω των 25 ετών.
«Σημασία για εμάς δεν έχουν οι αριθμοί αλλά η πραγματικότητα» ανέφερε, λέγοντας ότι χιλιάδες πλέον οικογένειες ανέργων ζουν σε συνθήκες πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα, συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης και κυρίως αβεβαιότητας για το μέλλον.
Είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία το ΑΚΕΛ τόνισε στην Υπουργό Εργασίας ότι κάποια από τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά και ότι θα πρέπει «η Κυβέρνηση να στραφεί προς την ανάπτυξη με την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων για αναπτυξιακά έργα και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί και από λανθασμένες αποφάσεις όπως τα διατάγματα για το εξοντωτικό ωράριο».
Ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στις τράπεζες τα οποία έχουν παγώσει τα πάντα στην αγορά και να τέλος να δώσει η Κυβέρνηση κίνητρα για την ανάπτυξη.

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να λάβει περαιτέρω στοχευμένα μέτρα για την απάμβλυνση της κατάστασης και θεωρούμε ότι τα 9 σχέδια που θα εξαγγελθούν σύντομα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε ότι η επίσημη ανεργία που δίνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία για το γ’ τρίμηνο του 2013 είναι 72.660 άνεργοι στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εγγεγραμμένοι οι οποίοι τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 52.760, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι αυτοί οι άνθρωποι είναι να έχουν την ενίσχυση του κράτους ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τα οποία περνούν.

«Σίγουρα είναι με την ανάπτυξη που θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία» δήλωσε, αναφέροντας ότι μέχρι τότε υπάρχουν ωστόσο συγκεκριμένα προγράμματα από το κράτος, την εφαρμογή των οποίων θα εξαγγείλει η Υπουργός τον επόμενο μήνα και μέσω των οποίων θα απασχοληθούν πέραν των 8.000 ατόμων.

Ο Βουλευτής τέλος της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε πως όσο και να καταβάλλει προσπάθεια η Κυβέρνηση να πείσει ότι οι αριθμοί της ανεργίας είναι μικρότεροι από τους πραγματικούς, την απάντηση μπορούν να τη δώσουν οι δεκάδες χιλιάδες άνεργοι οι οποίοι παρακολουθούν την Κυβέρνηση να ωραιοποιεί περίπου το θέμα της ανεργίας.

«Οι αριθμοί είναι πολύ στυγεροί» ανέφερε, λέγοντας ότι «όταν λένε ότι ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται γύρω στις 52.000 μη συμπεριλαμβανομένων των αυτοεργοδοτούμενων, των Κυπρίων που έχουν αποδημήσει στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη εργασία, των νέων ανθρώπων που παραμένουν στο εξωτερικό τελειώνοντας τις σπουδές τους, τότε σίγουρα οι αριθμοί είναι μικρότεροι».

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας έγινε παραδεκτό ότι το γ’ τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των ανέργων ήταν 72.660, προσθέτοντας ότι σήμερα, κατά το α’ τρίμηνο του 2014, αγγίζουμε τις 75.000 – 78.000 ανέργους σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

«Είναι πραγματικότητα ότι η ανεργία στην Κύπρο έχει αγγίξει το 17% και ότι στους νέους κάτω των 25 ετών αγγίζει το 40%, δηλαδή ένας στους δύο άνεργους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν οι κυβερνώντες θεωρούν ότι με συνέχιση της πολιτικής που ακολουθούν σήμερα, της πολιτικής λιτότητας, επιβολής φορολογιών και αποκοπής επιδομάτων, θα απαμβλύνουν το πρόβλημα της ανεργίας τότε σφάλλουν».

«Αν και εφόσον δεν στραφούν προς την πολιτική της προσέγγισης ξένων επενδυτών και της ανάπτυξης τότε το β’ τρίμηνο του 2014 οι αριθμοί θα είναι πολύ μεγαλύτεροι» πρόσθεσε καταλήγοντας. - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/98095#sthash.MZ7DrqbV.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου