oaednews

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ουτε με ανάπτυξη δεν θα μειωθεί η ανεργια!!!

Του Βασίλη Γεώργα

Ενδημικό φαινόμενο θα συνεχίσει να αποτελεί η τερατώδης ανεργία στην Ελλάδα, παραμένοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια αφότου ξεκινήσει η πολυθρύλητη ανάκαμψη της οικονομίας. Η εκτίμηση αυτή αποτελεί πλέον μόνιμη επωδό πολλών αναλυτών, με ενδεικτική τη χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής της διεύθυνσης αναλύσεων του ομίλου της Alpha Bank, Μ. Μασουράκη, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την αύξηση της απασχόλησης στο μέλλον. Μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο «Global Capital Forum» ο επικεφαλής αναλυτής της Alpha Bank είπε χαρακτηριστικά ότι η υψηλή ανεργία δεν θα απορροφηθεί τόσο εύκολα όσο νομίζουμε και εκτίμησε πως η μείωσή της θα καθυστερήσει πολύ.


Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως το γεγονός ότι η ανεργία ξεπέρασε το 27% είναι απότοκο της απελευθέρωσης της αγοράς και της… «καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού από τις επιχειρήσεις». Κατά την άποψή του δε, η όποια αύξηση της απασχόλησης από εδώ και πέρα αφορά ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας και μόνο τις λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που παράγουν κέρδη.

Κατά τα άλλα, η… ανάπτυξη είναι προ των πυλών – εγχώριοι και ξένοι αναλυτές σπεύδουν να την προαναγγείλουν με την παραμικρή θετική ένδειξη.

Η εταιρεία Markit ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης προμηθειών στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) πέρασε για πρώτη φορά έπειτα από 53 μήνες σε φάση ανάπτυξης ξεπερνώντας το όριο των 50 μονάδων. Ο δείκτης για τον μήνα Ιανουάριο έκλεισε στις 51,2 μονάδες αποτυπώνοντας, σύμφωνα με τη Markit, την αύξηση τόσο της παραγωγής για τρίτο συνεχόμενο μήνα όσο και των νέων παραγγελιών στην ελληνική βιομηχανία. Αυτό ωστόσο, δεν εμπόδισε τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να απολύουν καθώς σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια παρέμεινε σταθερός.

Το οικονομικό κλίμα

Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ κατέγραψε νέα βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας για τον Ιανουάριο. Ο σχετικός δείκτης αναρριχήθηκε στις 92,6 μονάδες, επιστρέφοντας στα προ Μνημονίου επίπεδα, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες να εμφανίζουν βελτίωση σε κλάδους που πρωταγωνιστούν στην ύφεση, όπως το εμπόριο, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες. Οι πολίτες, από την άλλη, δεν πείθονται από τον μύθο του ελληνικού success story. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι σε όλη την Ευρώπη, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να κάνει νέα βουτιά τον Ιανουάριο. «Η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων στα τέλη του 2013, σε συνδυασμό με την κατάργηση του επιδόματος Χριστουγέννων για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους φαίνεται πως άσκησαν ισχυρές πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο και ακολούθως στις προσδοκίες τους για την οικονομική τους κατάσταση», σχολιάζουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου