Τρεις χιλιάδες άτομα επισκέφθηκαν το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο το 2013
Μειώθηκαν οι μετανάστες χωρίς έγγραφα, αυξήθηκαν οι Έλληνες και οι Αλβανοί νόμιμα διαμένοντες στη χώρα
Όσο αυξάνεται η ανεργία, η «μαύρη» εργασία, η φτώχεια και η ανέχεια τόσο περισσότεροι είναι και οι άνθρωποι που όταν αρρωσταίνουν αισθάνονται – και είναι – αποκλεισμένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι ανασφάλιστοι-ες αν χρειαστεί να νοσηλευτούν για κάποιο πρόβλημα υγείας, αν μείνουν έγκυος, αν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους πρέπει να πληρώσουν και μάλιστα αδρά στα δημόσια νοσοκομεία.
Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο, διαπιστώνει κάθε χρόνο αύξηση των ανασφάλιστων πολιτών που το επισκέπτονται για διάφορους λόγους, δεν μπορεί όμως να κάνει χειρουργεία, δεν ξεγεννάει γυναίκες, δεν νοσηλεύει ασθενείς. Προσφέρει μέσα στις δυνατότητές του φάρμακα σε χρόνια πάσχοντες, παρακολουθεί ασθενείς, εμβολιάζει παιδιά, εξετάζει έγκυες γυναίκες και κάνει τεστ παπ, λειτουργεί οδοντιατρείο. Βοηθά όλους τους ανασφάλιστους που προσφεύγουν σε αυτό, στο μέτρο του δυνατού, και ζητά πλέον επιτακτικά από το κράτος να αντιμετωπίσει άμεσα την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει με τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από το δημόσιο σύστημα υγείας, βάζοντας προτεραιότητα στον εμβολιασμό των παιδιών και τα επείγοντα περιστατικά που μόνο «στα χαρτιά» αντιμετωπίζονται δωρεάν.
Το Ιατρείο δημοσιοποίησε τα στατιστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά επισκέψεις και παρακολούθηση ασθενών το 2013. Σύμφωνα με τα Συμπεράσματα των ανθρώπων του Ιατρείου που εργάζονται σε αυτό εθελοντικά, η οικονομική κρίση αποτυπώνεται πολύ καθαρά στα στατιστικά στοιχεία τα οποία έχουν κρατηθεί από το Ιατρείο, όλο και μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων ανασφάλιστων επισκέπτεται το Ιατρείο, ο αριθμός των Αλβανικής καταγωγής ασθενών αυξάνεται αντανακλώντας τους νόμιμα διαμένοντες μετανάστες που είναι οι πρώτοι που χτυπήθηκαν από την κρίση. Ο αριθμός των μεταναστών χωρίς έγγραφα μειώνεται ως συνέπεια της ανεργίας και της οικονομικής εξαθλίωσης. Δεν επισκέπτονται το Ιατρείο πλέον ανεμβολίαστα ανασφάλιστα παιδιά, αλλά τα νεογέννητα έρχονται εξ αρχής
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα αυξηθεί κατά πολύ στο μέλλον εφόσον -σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο.
Σημειώνεται ότι «οι δυνατότητες του ιατρείου τόσο σε πόρους όσο και σε προσφορά υπηρεσιών είναι περιορισμένες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες ανάγκες που έχουν προκύψει. Ανάλογα συμπεράσματα υπάρχουν από τα κοινωνικά ιατρεία σε όλη την Ελλάδα.
Πρέπει το κράτος να αντιμετωπίσει άμεσα την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει με τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από το δημόσιο σύστημα υγείας, βάζοντας προτεραιότητα στον εμβολιασμό των παιδιών και τα επείγοντα περιστατικά που μόνο «στα χαρτιά» αντιμετωπίζονται δωρεάν».
ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Στο Ιατρείο παρακολουθούνται τα 5,5 χρόνια λειτουργίας του 2.800 ασθενείς. Από αυτούς οι 1643 είναι ενήλικες, οι 316 γυναίκες (γυναικολογικό ιατρείο) και 848 παιδιά. Από την έναρξη του ιατρείου έως σήμερα οι επισκέψεις των ασθενών φτάνουν τις 6.941 για το ιατρείο των ενηλίκων και το οδοντιατρείο, 3.111 στο παιδιατρικό ιατρείο και 979 στο γυναικολογικό ιατρείο.
Το 2013 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός ασθενών που επισκέφτηκαν το Ιατρείο. Συγκεκριμένα το Ιατρείο επισκέφτηκαν 3.037 άτομα εκ των οποίων 1967 επισκέφτηκαν το Γενικό Ιατρείο Ενηλίκων, 637 το παιδιατρικό, 188 το Οδοντιατρείο και 245 το γυναικολογικό Ιατρείο
Η σύνθεση του κόσμου που επισκέπτεται το Ιατρείο έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα έχουν μειωθεί (χαρακτηριστικά οι επισκέψεις των Βούλγαρων ασθενών που είναι η κύρια εθνικότητα που επισκέπτεται το ιατρείο μειώθηκαν στο μισό) ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστική η εξαφάνιση των Αφγανών-Πακιστανών από το ιατρείο. Οι εθνικότητες αυτές αποτελούσαν το 2011 το 13% αυτών που επισκέπτονταν το ιατρείο, ενώ το 2013 μόλις το 1%. Σημαντική είναι η παρατήρηση ότι μόνο οι αλβανικής καταγωγής ασθενείς αυξήθηκαν. Οι ασθενείς αυτοί είναι κατά κύριο λόγο νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχασαν την ασφάλειά τους λόγω της ανεργίας ή της μαύρης εργασίας όπως και οι Έλληνες.
Ενήλικες
Ως προς τις αιτίες προσέλευσης ένας μεγάλος αριθμός ασθενών προσέρχεται μόνο για να προμηθευτεί τα χρόνια φάρμακά του (44%) ενώ από τους υπόλοιπους ο μεγαλύτερος αριθμός προσέρχεται για τακτική παρακολούθηση κάποιου χρόνιου προβλήματος υγείας όπως είναι η Υπέρταση και ο Διαβήτης.
Παιδιά
Η καταγωγή των παιδιών που προσέρχονται στο παιδιατρικό ιατρείο έχει αλλάξει ειδικά τον τελευταίο χρόνο με αύξηση του αριθμού των Ελλήνων και των Αλβανών και μείωση των άλλων εθνικοτήτων.
Η κύρια αιτία προσέλευσης στο παιδιατρικό ιατρείο είναι ο εμβολιασμός (76%) και στη συνέχεια η τακτική παρακολούθηση ανάπτυξης (13%). Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά το 2011 η αναλογία αυτή έχει αλλάξει με τον εμβολιασμό να αποτελεί πλέον το 66% των αιτιών προσέλευσης. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει και μείωση του αριθμού των εμβολίων που έχουν γίνει. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αφενός πλέον δεν είχαμε επισκέψεις παιδιών ανεμβολίαστων όπως στην αρχή λειτουργίας του ιατρείου, όπου γίνονταν πολλοί εμβολισμοί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και αφετέρου αυξήθηκε ο αριθμός των ανασφάλιστων ελλήνων που αρχικά προσέρχονται για πιστοποιητικά υγείας και γνωματεύσεις. Τέλος το κόστος των εμβολίων έχει μειωθεί τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα παρότι ο αριθμός εμβολίων που χρησιμοποιήσαμε να είναι περίπου ο ίδιος, το κόστος αγοράς τους μειώθηκε κατά 30%.
Γυναίκες
Στο γυναικολογικό ιατρείο από την αρχή λειτουργίας του (2008-2013) προσήλθαν για εξέταση περίπου 1000 γυναίκες για παρακολούθηση εγκυμοσύνης, τεστ παπ, μαστογραφία, οξέα γυναικολογικά προβλήματα.
Οδοντιατρείο
Το 2011 επισκέφτηκαν το οδοντιατρείο 209 ασθενείς, 184 ενήλικες και 25 παιδιά.
Από αυτούς το 5% ήταν Έλληνες, το 35% Βούλγαροι, το 20% Αλβανοί, το 2% Σύριοι και το 15% Αφγανοί.
ΣΕ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ
Είναι πολλοί αυτοί που έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω κάποιου επείγοντος περιστατικού, πιστεύοντας μάλιστα ότι το επείγον είναι δωρεάν, ωστόσο μόλις πάρουν εξιτήριο τους έρχεται και ο…λογαριασμός τον οποίο αδυνατούν να πληρώσουν. Όπως σημειώνει η παθολόγος Ελένη Ιωαννίδου από το Ιατρείο, πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι στο Ιατρείο με τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν, είναι απελπισμένοι, ενώ αν τους τύχει κάτι ξανά δεν θα επισκεφθούν το νοσοκομείο με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ασθενής που έκανε αξονική τομογραφία και νοσηλεύτηκε πέντε ημέρες κάνοντας θεραπεία με κορτιζόνη, κλήθηκε να πληρώσει 1.700 ευρώ!
«Δεν υπάρχει το επείγον, η μέριμνα για τους ανασφάλιστους είναι ελάχιστη. Μόλις συνέλθουν πρέπει να πληρώσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Ιωαννίδου.
Για τα γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης παρέχονται δωρεάν μόνο δυο εξετάσεις καθόλη τη διάρκεια της κύησης
Τα εμβόλια, δε, των ανασφάλιστων παιδιών παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας ότι θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος εξακολουθούν να αποτελούν το βασικό έξοδο του ιατρείου.
Τα ζητήματα αυτά και άλλα ακόμη, όπως διαβάσατε στο GOODnet.gr, τέθηκαν υπόψη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, το οποίο αναγνώρισε την τεράστια ανάγκη που υπάρχει, και δεσμεύτηκε στο θέμα των ανασφάλιστων ανηλίκων. Για τα υπόλοιπα αιτήματα θα υπάρξει συζήτηση και έγγραφη απάντηση προς το ιατρείο.
Σε ανακοίνωση του Ιατρείου σημειώνεται μεταξύ άλλων:«Το ΙΑΤΡΕΙΟ κοινωνικής αλληλεγγύης ΡΕΘΥΜΝΟΥ λειτουργεί 5,5 χρόνια στο Ρέθυμνο. Σε μια εποχή που ανασφάλιστοι ήταν κατά κύριο λόγο οι μετανάστες χωρίς έγγραφα, ήταν το πρώτο εθελοντικό ιατρείο που απευθύνονταν σε ανασφάλιστους σε πανελλήνιο επίπεδο Μετά από 5,5 χρόνια λειτουργίας του ιατρείου παρακολουθούμε πάνω από 2.500 ασθενείς και μετράμε πάνω από 6.000 επισκέψεις ενηλίκων και παιδιών.
Τα τελευταία χρόνια με έμφαση το 2013 εκτός από την αύξηση του απόλυτου αριθμού των επισκέψεων όλο και περισσότεροι Έλληνες επισκέπτονται το ΙΑΤΡΕΙΟ. Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα είναι λιγοστοί, ενώ οι μετανάστες που έρχονται σε εμάς είναι κατά κύριο λόγο νόμιμα διαμένοντες, οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους Έλληνες. Τα προβλήματα των ασθενών είναι όλο και σοβαρότερα και χρειάζονται νοσηλεία, εξειδικευμένες παρεμβάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονται απελπισμένοι μετά από νοσηλείες για επείγοντα προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο όπου τους ζητούνται υπέρογκα ποσά τα οποία είναι αδύνατον να πληρώσουν.
Το ιατρείο βιώνοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει η πολιτική πράξη των τελευταίων χρόνων θεωρεί άμεση και επιτακτική την ανάληψη μέτρων τόσο σε επίπεδο κράτους όσο και σε τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό το λόγο στα πλαίσια της πανελλήνιας κινητοποίησης των κοινωνικών ιατρείων στις 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήσαμε παράσταση στο ΔΣ του νοσοκομείου. (…) Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές δυνατότητες του νοσοκομείου είναι περιορισμένες και ότι η λύση σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να γίνει κεντρικά. Παρόλα αυτά εκτιμούμε ότι η τοπική κοινωνία και οι τοπικές αρχές έχουν δυνατότητες παρέμβασης.
Η λειτουργία του ιατρείου στηρίχτηκε και στηρίζεται ακόμα στη σχέση εμπιστοσύνης που χτίσαμε με τους ανθρώπους που απευθύνονται σε εμάς και με τους συμπολίτες μας που στάθηκαν έμπρακτα αλληλέγγυοι στην προσπάθειά μας. Το ίδιο έκανε και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Η Δημόσια Υγεία είναι αγαθό ανεκτίμητο και η σημερινή πολιτική υγείας ρισκάρει να τη χάσει, κλείνοντας τα μάτια σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αυτό που την έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Γι’ αυτό το λόγο, όποιος επιθυμεί, μπορεί να ενισχύσει το φαρμακείο του ιατρείου είτε προβαίνοντας σε αγορά των κάτωθι αναφερόμενων φαρμάκων και εμβολίων που χρειαζόμαστε, είτε φέρνοντας μας φάρμακα που δεν έχουν λήξει τις ώρες λειτουργίας του ιατρείου, δηλαδή Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα (6-9 μ.μ) και Τρίτη πρωί (9.00-11.00 π.μ).
Χρειαζόμαστε τα παρακάτω είδη φαρμάκων:
• Αντιυπερτασικά
• Αντιδιαβητικά
• Καρδιολογικά
• Αναπνευστικά
• Υπολιδαιμικά φάρμακα
• Αντιελκωτικά του στομάχου
• Ινσουλίνη και
• Αλοιφές
Χρειαζόμαστε τα παρακάτω εμβόλια: Act -Hib, Engerix/HBVaxPro, Havrix/Vaqta, Infanrix HEXA, Infanrix IPV-Hib/Pentavac, MMR, Menveo, Pneumo 23, Prevenar 13»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου