oaednews

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ερωτήσεις στη Βουλή για την ανεργία...

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης, από κοινού με 10 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη ερώτηση αποτελεί μια συντονισμένη πρωτοβουλία έντεκα νέων Βουλευτών και της ηγεσίας της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πέρα από τη συγκεκριμένη ερώτηση, ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θεσμικών συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς.   

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, η ανεργία των ηλικιών 15-30 στην Ελλάδα υπερβαίνει το 50%, με τους μακροχρόνια ανέργους να φθάνουν το 67%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των νέων βρίσκεται κάτω του μισού (23,2%).

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά για διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο Ε.Ε., όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», το οποίο προβλέπει τη διάθεση 6 δις ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Ακόμη, στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Στρατηγική της Ε.Ε. για τη Νεολαία» δίνεται έμφαση στην απασχόληση των νέων και στην ενίσχυση της παρουσίας τους στον επιχειρηματικό κόσμο.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει τη λήψη μέτρων για τη νεολαία σε σχετική έκθεσή του (19.07.2013), με σημαντικότερα τα εξής:
1 την αύξηση της χρηματοδότησης των πολιτικών για την εκπαίδευση των νέων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσβασιμότητα στην απασχόληση και την εκπαίδευση, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και την καλύτερη ανταπόκρισή τους στα νέα εργασιακά δεδομένα,
2 τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης από τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες εργασιακές απαιτήσεις,
3 την ενίσχυση της χρηματοδότησης για ίση πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και άρα τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου,
4 τη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία δε θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των νέων ατόμων, αλλά αντίθετα να δίνει κίνητρα για την ενίσχυση της ποιοτικής απασχόλησής τους (π.χ. μείωση της φορολόγησης και των κοινωνικών εισφορών),
5 τη ρύθμιση για χαμηλότερη φορολόγηση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προς τις επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν νέους.

Τέλος, οι προτάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων περιλαμβάνουν τη στενότερη σύνδεση των Πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, μέσω της πρακτικής τους άσκησης και της συχνότερης χρήσης της τεχνολογίας στα προγράμματα σπουδών, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας αντίστοιχων προγραμμάτων υλικοτεχνικής υποστήριξής τους, καθώς και τη χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων που θα τους απασχολούν.

Για το λόγο αυτό, οι Βουλευτές κατέθεσαν στους αρμόδιους Υπουργούς τα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Πόσα από τα κονδύλια του πρώτου πλάνου (2010-2012) του προγράμματος «Στρατηγική για τη νεολαία» έχουν απορροφηθεί και πόσα από τα κονδύλια του δεύτερου (2013-2015) και τρίτου πλάνου (2014-2020) πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα;
2. Σε ποιες δράσεις έχουν προβεί ως τώρα και ποια είναι η εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων;
3. Ποιες από τις παραπάνω προτάσεις της νεολαίας του Ε.Λ.Κ. πρόκειται να υιοθετηθούν;

Σημειώνεται ότι η ηγεσία της νεολαίας του Ε.Λ.Κ. απέστειλε στο Ρεθεμνιώτη Βουλευτή προσωπική ευχαριστήρια επιστολή για τη στήριξη της προσπάθειας καταπολέμησης της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου