oaednews

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Περιμένοντας την ανάπτυξη και ζώντας με την ανεργία

 Tήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, προειδοποιήσεις για τον προϋπολογισμό ευρωπαϊκών χωρών, εφαρμογή των δημοσιονομικών προγραμμάτων και η ανάπτυξη ορατή σε βάθος χρόνου, ήταν τα βασικά σημεία των δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του Eurogroup.

Με την τακτική του καρότου (καλά λόγια για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης) και του μαστιγίου (συνεχείς πιέσεις) προετοιμάζεται η επιστροφή της τρόικας το Δεκέμβριο. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, ενημερώθηκε από την τρόικα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει πρόοδος, αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένες εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν για να υπάρξει συμφωνία. Προέβλεψε την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη από το 2014.
Για συνεργασία που απαιτείται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και την τρόικα, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Επικέντρωσε στο θέμα της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Πάντως στο τελικό ντοκουμέντο του Eurogroup δεν υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα. Κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση του Eurogroup, ήταν η αξιολόγηση των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για το 2014.
Αν και δεν διαπιστώθηκαν αποκλίσεις, υπήρξε η διαπίστωση και ταυτόχρονα προειδοποίηση για τους προϋπολογισμούς της Ισπανίας, της Μάλτας και της Φιλανδίας, ώστε να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξουν τελικά διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά προσδοκούνται.
Στις τάσεις που διαμορφώνονται, οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Ρεν, εκτίμησαν πως εμφανίζονται σημάδια εξόδου από την κρίση στην Ευρώπη και τα απέδωσαν στα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, που όπως δήλωσαν κάνουν ορατή την προοπτική της ανάκαμψης, παρά το ότι “η ανεργία παραμένει δυστυχώς υψηλή και σε κάποιες χώρες, σε ανεπίτρεπτα επίπεδα”.
enet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου