oaednews

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Απολύσεις στο Δημόσιο και το 2015-2016

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

 
 Νέο κύμα διαθεσιμότητας με απολύσεις απειλεί να «πνίξει» το Δημόσιο το 2015 και 2016, καθώς ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα στην τελευταία συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε θέμα συνέχισης του προγράμματος κυρίως της διαθεσιμότητας, αλλά και των απολύσεων.

 διαθεσιμότητας χιλιάδες ακόμη υπάλληλοι εκτός από τους 25.000 που έχει ήδη αποφασιστεί, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η τρόικα θα ζητήσει και άλλες απολύσεις εκτός από τις 15.000 που ολοκληρώνονται μέσα στο 2014.
Ετσι για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η αδηφάγα διάθεση της τρόικας και η εμμονή που εμφανίζονται να έχουν ορισμένα μέλη της αντιπροσωπείας των δανειστών με το Δημόσιο με άμεσο κίνδυνο οι μέχρι στιγμής θυσίες του ελληνικού λαού με σκληρές αποφάσεις για απολύσεις υπαλλήλων να τους έχουν απλώς ανοίξει την όρεξη και να αποδειχθούν πίθος των Δαναΐδων...
Χωρίς βάση
Η αξίωση της τρόικας, που δεν έχει καμία βάση αφού δεν έχει υπογράψει η χώρα μας καμιά σχετική δέσμευση μέχρι στιγμής, φιλοδοξεί απλώς να στρώσει το χαλί για επερχόμενα μνημόνια και αποτέλεσε σημείο τριβής στη συνάντηση, η οποία σε γενικές γραμμές κινήθηκε σε θετικό κλίμα.
Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε έστω και να συζητήσει αυτό το ζήτημα και στη συνέχεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε προφανώς για να αμβλύνει τις εντυπώσεις διέψευσε ότι η τρόικα έθεσε τέτοιο ζήτημα. Αλλωστε ο χρόνος δουλεύει υπέρ του κ. Μητσοτάκη, αφού στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο δεν αποτελούν την κορυφή της πυραμίδας των συνομιλιών με τις 12.500 διαθεσιμότητες που έχουν ήδη «κλειδώσει» και τις 2.000 απολύσεις στην ΕΡΤ να μετρούν με τη σφραγίδα της τρόικας στον συνολικό αριθμό των 4.000 μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο ένα μεγάλο πρόβλημα για το Δημόσιο είναι αν θα υπολογιστούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων εκείνοι που θα φύγουν από τις αμυντικές βιομηχανίες, αλλά και οι συμβασιούχοι που βρίσκονται μέχρι τώρα στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις. Αυτή η κατηγορία των υπαλλήλων αριθμεί περίπου 7.000 άτομα και είναι πολύ σημαντικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν μπορεί να τους συμπεριλάβει στους «απολυθέντες».
«Θα αντέξει»
Ταυτόχρονα υπάρχει αισιοδοξία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν περατωθεί οι διαδικασίες για την απομάκρυνση περίπου 400 επιόρκων (μέχρι τώρα έχουν απολυθεί με αποφάσεις Πειθαρχικών 230 επίορκοι).
«Δεν είναι κάτι εύκολο οι απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά η κυβέρνηση θα το αντέξει», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στον «Σκάι» και πρόσθεσε πως «η κοινωνία άντεξε με πολύ πόνο 1.000.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η χώρα έχει δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι τα τέλη του 2014 που θα γίνουν, αλλά στη θέση τους θα προσληφθούν υπάλληλοι με συγκεκριμένα προσόντα μέσω ΑΣΕΠ».
Οσον αφορά το κλείσιμο μικρών και μεσαίων φορέων του Δημοσίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι κάποια μικρότερα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου θα κλείσουν καθώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης, προσθέτοντας πως άλλα μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με μικρότερο προσωπικό.
«Δεν θα πω ονόματα, αλλά υπάρχουν κι άλλα νομικά πρόσωπα που πρέπει να κλείσουν», είπε χαρακτηριστικά.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου