oaednews

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Άμεση εγκατάσταση δικαιούχων στις εργατικές Ξυλαγανής υποσχέθηκε ο διοικητής του ΟΑΕΔ

Την υπόθεση διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ, στον οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες του καταργημένου Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών


«Επισκέφθηκα τον διοικητή του ΟΑΕΔ ο οποίος είπε ότι άμεσα θα εγκατασταθούν οι πρώτοι δικαιούχοι στις τελειωμένες κατοικίες που δεν έχουν φθορές». Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 FM ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στις θετικές εξελίξεις για το μέλλον των δικαιούχων εργατικών κατοικιών Ξυλαγανής. Σε διάστημα 15 μηνών ολοκληρώθηκε η κατασκευή των εργατικών κατοικιών, το 2009, αλλά ακόμα και σήμερα δεν κατοικήθηκαν από τους δικαιούχους. Νεόδμητα κτίσματα που κατασκευάστηκαν σε μία περιοχή καταπράσινη κοντά στον οικισμό της Ξυλαγανής για να στεγάζουν εργατικές οικογένειες. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τα σπίτια είναι ακατοίκητα, και έχουν δεχθεί επιδρομές αγνώστων που κατέστρεψαν το εσωτερικό τους, στην προσπάθεια να αφαιρέσουν καλώδια, ντουλάπια και ό,τι άλλο θεώρησαν εμπορεύσιμο. 

Αλλεπάλληλες ήταν οι παρεμβάσεις των δικαιούχων, ειδικά το περασμένο καλοκαίρι. Έκαναν επαφές με όλους τους φορείς της περιοχής, προκειμένου να εγκατασταθούν επιτέλους στα σπίτια τους. Το σύστημα του βιολογικού καθαρισμού που δεν εγκαταστάθηκε παρά μόνο μέχρι τον περασμένο Ιούλιο του 2013, καθυστερούσε την παράδοση του έργου. Ο βιολογικός ολοκληρώθηκε όμως παραμένουν οι ζημιές που προκάλεσαν οι άγνωστοι. 
Την υπόθεση πλέον διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ, στον οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες του καταργημένου Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών.  Με το διοικητή του, συναντήθηκε ο κ. Στυλιανίδης και μετέφερε τα νέα στους δικαιούχους. «Το 2009 μέσα σε 15 μήνες όταν δρομολογήσαμε το έργο αυτό, πετύχαμε ένα πανελλήνιο ρεκόρ. Χτίστηκαν οι εργατικές κατοικίες και λίγο πριν αλλάξει η κυβέρνηση Καραμανλή είχε έρθει εδώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τις επισκέφθηκε λίγο πριν παραδοθούν. Δυστυχώς για  χρόνια όχι δεν έγινε τίποτα για να ολοκληρωθούν, αλλά αυτά τα χρόνια απαξιώθηκαν και οι υφιστάμενες υποδομές γιατί μπήκαν μέσα έσπασαν πόρτες, έκλεψαν κουφώματα κτλ. Επιδεικνύοντας ενδιαφέρον και την προηγούμενη περίοδο που ήμουν υπουργός Εσωτερικών και τώρα ως βουλευτής Ροδόπης  έχουμε τελειώσει το θέμα του βιολογικού, έχει ολοκληρωθεί αλλά χρειάζεται έκτακτη εργολαβία για να διορθωθούν αυτά που έχουν καταστραφεί».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στυλιανίδης άμεσα προβλέπεται η εγκατάσταση των τελικών δικαιούχων στις κατοικίες που δεν έχουν φθορές. «Παράλληλα ο διοικητής του ΟΑΕΔ  υποσχέθηκε ότι απευθείας ξεκινά την εργολαβία για την αποκατάσταση των ζημιών με τον πιο πρόσφορο και γρήγορο νόμιμο τρόπο.  Παράλληλα ξεκινά και τη διαδικασία να αποδοθούν οι κατοικίες στους πραγματικούς δικαιούχους μετά την εκδίκαση των ενστάσεων δηλαδή έχουμε μία θετική κινητικότητα και σε αυτό το θέμα έχοντας επιτύχει αυτόν τον χρόνο την ολοκλήρωση του βιολογικού». 

Αξίζει να αναφερθεί πως 37 είναι συνολικά οι κατοικίες, οι 17 από αυτές έχουν ιδιοκτήτες, ενώ οι υπόλοιπες είναι «ορφανές».

Δήμος Μπακιρτζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου