oaednews

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Την ώρα του “αποπροσανατολισμού” ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΜΕΤΡΑ ζητά η τρόικα!


income-tax-tom
-Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό -Κατάλογος «φωτιά» με μέτρα που καίνε την τσέπη των Ελλήνων
Άνιση μάχη με το χρόνο δίνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταφέρει να «μπαλώσει» όσο το δυνατόν περισσότερες τρύπες μπορεί, μέχρι τον πρώτο έλεγχο της τρόικας.
Οι επικεφαλής των δανειστών φτάνουν στην Ελλάδα στις 22 Σεπτεμβρίου και στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για την έναρξη της δυσκολότερης μέχρι σήμερα διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός στις επαφές του με τους Μπαρόζο, Ρομπάι και Σουλτς θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και απέφυγαν εντέχνως την οποιαδήποτε δέσμευση, συμφώνησαν για αναβολή της συζήτησης ή τουλάχιστον της ανακοίνωσης νέων μέτρων.
Οι επικεφαλής των ελεγκτών θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι αποκλίσεις.
Ωστόσο, η «καυτή πατάτα» της αξιολόγησης είναι το δημοσιονομικό κενό που έχει ανακαλύψει η τρόικα για τη διετία 2015-2016, που ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές έχουν ζητήσει ήδη από την προηγούμενη άνοιξη η κυβέρνηση να ετοιμάσει το πλέγμα των μέτρων που θα καλύψουν αυτή την τρύπα που προκύπτει.
Αν και το σύνολο το νέων μέτρων που θα συμφωνήσουν οι ελεγκτές με την κυβέρνηση δεν έχει κλειδώσει, είναι γνωστό ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει:
  • Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ.
  • Αύξηση των εισιτηρίων του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών.
  • Διατήρηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης για τρία ακόμα χρόνια.
  • Περικοπές σε μισθούς, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  • Αύξηση τελών κυκλοφορίας.
  • Νέο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών τιμών, που θα φέρει αυξήσεις σε αρκετές περιοχές.
  • Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό.
  • Ακόμα μεγαλύτερη περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, αρχίζοντας από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και από την κατάργηση της έκπτωσης που προκύπτει από τις ιατρικές δαπάνες.
  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η απαίτηση των δανειστών μεταφράζεται ως προτροπή να φορολογηθούν περιουσιακά στοιχεία που έως τώρα δεν υπολογίζονταν, όπως, για παράδειγμα, αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.
  • Κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων.
  •  Νέος φόρος ακινήτων. Η διαφορά του ενός δισεκατομμυρίου που προκύπτει στα βεβαιωμένα έσοδα που ζητεί η τρόικα από αυτά που προτείνει η κυβέρνηση, φέρνει όλο και πιο κοντά τη διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα.
  • Απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Εστω και αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για σταδιακή απελευθέρωση.
  • Αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ.
Ορισμένα από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη συμφωνηθεί ενώ για κάποια άλλα η διαπραγμάτευση αναμένεται ιδιαιτέρως σκληρή. Είναι ξεκάθαρο πως η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα και στην κυβέρνηση το ξέρουν καλά αυτό.
Ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη από τις απαιτήσεις των δανειστών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πτώση της κυβέρνησης. Άλλωστε το ζήτημα της πολιτικής αποσταθεροποίησης το έθεσε στις Βρυξέλλες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την ανησυχία του για το κύμα απεργιών που έχει ξεσπάσει ήδη στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου