oaednews

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

«Tσεκούρι» στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

«Πριονίζονται» άδειες που ως τώρα δικαιούνταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς πλέον η κυβέρνηση θέλει να βάλει πλώρη, πέρα από την κινητικότητα, για «μαζέματα» στο ωράριο εργασίας, στις εργατοώρες και στις μέρες που «χάνονται» ετησίως από την απουσία εργαζομένων λόγω ασθένειας. Έτσι, δρομολογούνται αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης αναρρωτικών αδειών με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης , που επιδιώκει να «σφίξει» το εργασιακό πλαίσιο στην καθημερινότητα του δημόσιου τομέα.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου έχει επιδοθεί σε υπολογισμούς στη βάση των 44 ημερών συνολικά που θα μπορούσε να λάβει ένας δημόσιος υπάλληλος από άδειες ετησίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης. Αυτό επιμερίζεται στις 25 ημέρες κανονικής άδειας (που δεν υπάρχει δηλωμένη πρόθεση του υπουργείου να θιγούν) , 6 ημέρες μηχανογραφικής άδειας (καταργείται), 10 ημέρες βραχυχρόνιας αναρρωτικής άδειας (περιορισμός) και 2 ημέρες άδειας για αιμοδοσία. Όπως έχει υπολογισθεί από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη μόνο η αντιστοιχιση των 6 ημερών μηχανογραφικής άδειας με τους περίπου 250.000-300.000 διοικητικούς υπαλλήλους στους οποίους χορηγείται ισοδυναμεί με 5.000 «προσλήψεις», υπό την έννοια της μεγάλης εξοικονόμησης από περικοπές στις άδειες…

«Κατάχρηση» και παραγωγικότητα
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση της χορήγησης αναρρωτικών αδειών, προβάλλοντας τόσο τον περιορισμό του φαινομένου της κατάχρησής τους αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Ήδη το επιτελείο του βρίσκεται στην τελική επεξεργασία της θεσμικής παρέμβασης για την αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης των αναρρωτικών, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις βραχυχρόνιες άδειες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται πλέον να χορηγούνται με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου οι 4 ημέρες το χρόνο (χωρίς γνωμάτευση ιατρού). Οι συνολικά 10 ημέρες βραχυχρόνιων αδειών το χρόνο που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να περιοριστούν ποσοτικά αλλά και να αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους, με έμφαση στις ιατρικές γνωματεύσεις.
Ωστόσο, το ζήτημα των αναρρωτικών αδειών είχε τεθεί ήδη από τον περασμένο Μάιο επί υπουργίας κ. Αντώνη Μανιτάκη , με ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονταν στο υπό διαβούλευση τότε νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αλλά δεν κατατέθηκε στη Βουλή, -μεσολάβησε η αλλαγή υπουργικής σκυτάλης τον Ιούνιο με την αποχώρηση από την κυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ.
Υπήρχε σε αυτό πρόβλεψη αναμόρφωσης του πλαισίου αναρρωτικών αδειών και της λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών, για αυστηροποίηση της χορήγησής τους και «εξορθολογισμό» των διαδικασιών, «με απάλειψη των σχετικών διοικητικών βαρών».

Κατάργηση της άδειας για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
Αυτές τις ημέρες, η προαναγγελία από τον κ. Μητσοτάκη της κατάργησης της μηχανογραφικής άδειας των 6 ημερών το χρόνο -όσοι χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή και απασχολούνται μπροστά στην οθόνη για περισσότερες από πέντε ώρες του ημερήσιου ωραρίου εργασίας δικαιούνται μηχανογραφική άδεια, μετά πλήρων αποδοχών, μίας ημέρας ανά δίμηνο - ήταν το προοίμιο περικοπών στις άδειες, κυρίως αναρρωτικές αλλά όχι μόνο, που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Την κατάργηση, μετά από 24 χρόνια, της «ειδικής» άδειας χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, την ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, πριν από λίγες ημέρες (12.9.2013), μιλώντας στην τηλεόραση του «Σκάι» λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα μικρό, αλλά συμβολικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης». Προέταξε ότι η επαναξιολόγηση του καθεστώτος των αδειών , όπως ηλεκτρονικού υπολογιστή, αναρρωτικών, εξετάσεων για φοιτητές - υπαλλήλους, στοχεύει στον εξορθολογισμό του πλαισίου των αδειών στο Δημόσιο Τομέα.

Γονική άδεια και στον πατέρα
Παράλληλα, στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Δημήτρη Σαμπαζιώτη , εξέφρασε την πρόθεσή του να καταργηθεί ο περιορισμός που ισχύει σήμερα στο δημόσιο και στους ΟΤΑ και δεν επιτρέπει σε έναν πατέρα να λάβει γονική άδεια. Σήμερα, αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται, εκείνος δεν δικαιούται να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της ισόχρονης 9μηνης άδειας ανατροφής, εκτός εάν η σύζυγος λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού.
Βεβαίως, για την περίπτωση αυτή, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί στο σκαμνί του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εγκαλείται από την Κομισιόν για μη συμμόρφωση με το κοινοτικό δίκαιο. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύεται να εναρμονιστεί η χώρα μας, προκειμένου να αρθεί η άνιση μεταχείριση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους άνδρες γονείς δημοσίους υπαλλήλους.

ΠΗΓΗ tovima.gr

11 σχόλια:

  1. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ;; ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΟΠΩΣ ΤΟ ΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέπω γίνεται λόγος για "Τσεκούρι¨και "παραγωγικότητα". Βέβαια ίσως βιαζόμαστε λίγο να βγάλουμε συμπεράσματα περί επερχόμενης σημαντικής ¨αλλαγής καθεστώτος'. Γιατί προυπόθεση για την (ύπαρξη και) ανόρθωση της παραγωγικότητας (η έννοια αφορά στην παραγωγή προιόντων και σπανίως υπηρεσιών από επιχειρήσεις και δεν είναι και τόσο δόκιμη στο στενό δημόσιο τομέα, για ΔΕΚΟ είναι ΟΚ) είναι αρχικά ο συμπαθής δημόσιος υπάλληλος να πηγαίνει στη δουλειά του (πολλοί καλύπτονται από τον προσωπάρχη, τον προισταμενο ή το κόμμα και δεν πηγαίνουν), κατόπιν να εργάζεται με πλήρες ωράριο (χωρίς να απουσιάζει εντός της ώρας εργασίας σε καφετέριες, πολυκαταστήματα, λαική, κομμωτήριο, χόμπυ κτλ.), να έχει αντικείμενο (καμία σχέση με το οργανόγραμμα ή τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας στις οποίες σχεδόν όλοι αναφέρονται στο άκουσμα των στόχων), το αντικείμενό του να είναι χρήσιμο (π.χ. να μη επικαλύπτεται με εκέινο άλλων υπαλλήλων της ίδιας ή άλλης υπηρεσίας, να παράγει κάτι κοινωνικά επωφελές κτλ.), να έχει στόχους, να ελέγχονται τα αποτελέσματα της εργασίας του, να επικαιροποιούνται τακτικά οι στόχοι του. Ας μην κοροιδευόμαστε, η στοχοθεσία και η παρακολούθηση των επιτευγμάτων ισχύει για ελάχιστους δημοσίους υπαλλήλους και ούτως ή άλλως έχει νόημα σε περιβάλλον αποτελεσματικό και αποδοτικό. Δηλαδή όταν οι στόχοι εκπληρώνουν ποιοτικά και ποσοτικά τις προσδοκίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και προκύπτουν από ορθολογική χρήση των πόρων, πράγμα που δεν ισχύει στο ελληνικό δημόσιο. Συνολικά, τολμώ να πω από υπολογισμούς μου ότι αυτό ισχύει εν μέρει και μόνο για έναν στους χίλιους, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω τους ίδιους. Όσο για το "τσεκούρι" στις άδειες, βλέπω μεγάλη αύξηση της διάρκειας της άδειας ανατροφής του πατέρα και συνέχιση της κατάχρησης των αναρρωτικών αδειών χάρη και στην ευκολία με την οποία διαχρονικά χορηγούν βεβαιώσεις τα δημόσια νοσοκομεία η οποία δε βλέπω να αλλάζει (το αντίθετο). Συμπέρασμα:Δε θα με πείραζε να μην κοβόταν η άδεια υπολογιστή, να έλειπαν όλοι κάποιες εργάσιμες ώρες κάνοντας τα χόμπυ τους αλλά ταυτόχρονα να γινόταν κάτι από τα παραπάνω περί αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας που ανέφερα. Με εκτίμηση σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΙΛΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΥΓΚΑΝΤΑΣ ΜΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΥΠΙ ΜΕ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΙΝΑΣ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 12ΩΡΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΙΑΤΑ ΡΥΖΙ ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΒΛΕΠΕ ....EUROBANK ...ΚΤΛ,, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ

      Διαγραφή
  4. Είναι απογοητευτικό να πέφτεις πάνω στην αναπαραγωγή των πιο στεορεοτυπικών ψεμμάτων, προς δόξα της λογικής του κοινωνικού αυτοματισμού, όπως συμβαίνει στο υβριστικό (επί της ουσίας) σχόλιο του ανώνυμου των 2.08
    Ο κύριος ή η κυρία αυτή δεν έχει ποτέ επισκεφθεί ΚΠΑ ή υποκατάστημα του ΙΚΑ, δεν έχει δει γιατρούς και νοσοκόμες να τα δίνουν όλα για τον ασθενή, δεν έχει συναντήσει δάσκαλους και καθηγητές που μάχονται για την μόρφωση των παιδιών μας κ.λ.π.
    Φυσικά, υπάρχει πρόβλημα παραγωγικότητας που δημιουργήθηκε συστηματικά εδώ και πάμπολλα χρόνια. Οι περιγραφές όμως που συσκοτίζουν την πραγματικότητα (τα κριτήρια αυτά ισχύουν για έναν στους χίλιους) δεν συμβάλουν σε τίποτα στην επισήμανση αληθινών προβλημάτων.Εξυπηρετούν όμως το κυβερνητικό σχέδιο για την ολοκληρωτική εξάλειψη κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους.
    ΣΥΝΑΔΕΚΦΟΙ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.

    Μιχάλης Καστρινάκης, Αντιπρόεδροε της Ένωσης Υπ. ΟΑΕΔ Κεντρικής Ελάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κε Αντιπρόεδρε,
      Είμαι και γω Έλληνας πολίτης που οραματίζομαι ένα καλύτερο αύριο. Ναι, επισκέπτομαι δημόσιες υπηρεσίες. Όχι, δεν έχω κυβερνητική θέση και δεν είμαι κομματικά χειραγωγούμενος. Δεν απαξιώνω και δε στοχοποιώ. Ναι, είμαι υπέρ του κοινωνικού κράτους. Απλώς δε μένω μόνο στην επισήμανση των προβλημάτων, τα οποία έχουν εξαντλητικά διατυπωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά καταθέτω κάποιες σκέψεις που οδηγούν σε πιθανές προτάσεις που μπορούμε όλοι μαζί να συζητήσουμε. Βρίσκω χρήσιμο να αναδείξω και όχι να συσκοτίσω την πραγματικότητα όπως λέτε. Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιθυμώ βελτίωση των συνθηκών για όλους. Δεν είμαι κατά της απεργίας, αλλά θεωρώ απαραίτητο να αναλάβουμε όλοι με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον τις ευθύνες μας. Να αποτελέσουμε μέρος της λύσης των προβλημάτων και όχι απλά να καταλαμβάνουμε δρόμους και εθνικές οδούς με μόνη διεκδίκηση την οικονομική αναβάθμιση. Συνεπώς ο χαρακτηρισμός σας περί "κοινωνικού αυτοματισμού" είναι άτοπος. Δεν είπα κανένα ψέμα. Η συγκάλυψη της αλήθειας από πολλούς συνιστά ψέμα. Αντίθετα, βλέπω ότι εσείς συσκοτίζετε την πραγματικότητα κάνοντας λόγο για "πρόβλημα παραγωγικότητας" που "υπάρχει" και "δημιουργήθηκε". Σε τί συνίσταται, πόσοι έντονο είναι,ποιους αφορά, και κυρίως ποιος ευθύνεται και τί μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό (προφανώς με σεβασμό στην εργασία) όμως δεν τολμάτε να πείτε. Θα άκουγα με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας που θα αποσκοπούσαν στη βελτίωση της ποιότητας και κουλτούρας εργασίας στο χώρο σας, στην ανόρθωση του επιπέδου εξυπηρέτησης και ικανοποίησης του πολίτη, στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία, στο μετριασμό της κομματικοποίησης της διοίκησης και των αρνητικών της αποτελεσμάτων, στην αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών σας, στην ορθολογική χρήση των πόρων και στην εξοικονόμηση κόστους, στην καταπολέμηση της σπατάλης, στην καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών σας, στην αναβάθμιση των προσόντων, στην παραγωγή και διάδοση γνώσης και ανταλλαγή εμπειρίας, στην προώθηση της οργανωσιακής μάθησης των συναδέλφων σας και γιατί όχι στη δημιουργία ευκαιριών οικονομικής ενίσχυσης και αναβάθμισης μέσω της προσέλκυσης πόρων από τρίτες πηγές όπως ερευνητικά κονδύλια, προγράμματα ευρωπαικής ένωσης και άλλες πηγές.

      Διαγραφή
  5. PROBOKATORIKO TO SXOLIO STIS 2:06... TETOIOYS AMOLISANE GIA NA KANOYN TH DOYLEIA TOYS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΑ ΧΑ ΧΑ έχετε πολυ πλάκα ρε παιδιά! Αποφασίσατε απεργία; Γκρινιάζουν τα 3/4. Αποφασίσατε μη απεργία; Γκρινιάζουν τα 3/4. Και επειδη τα μαθηματικα είναι η γλώσσα της αλήθειας 3/4+3/4= 6/4!!!!!!!! Ένας ανεργος με άπλετο χρόνο να παρακολουθώ τη φαγωμάρα σας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΟΤΕΡΟΣ...ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΓΡΟΥΣΟΥΖΗΣ ΚΙ ΑΠ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ..ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΣΠΕΡΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κε angel
    σας ανταπαντώ, όχι για να διεκδικήσω τον τελευταίο λόγο, αλλά επειδή δεν θέλω να νομίσετε πως αποφεύγω τα ερωτήματα σας, ή ότι δεν με ενδιαφέρει η συζήτηση με μία άποψη διαφορετική από την δική μου.
    Τα θέματα που θίγετε είναι τεράστια, το internet δεν είναι ο καταλληλότερος τόπος συζήτησης , αναγκαστικά θα μιλήσω τηλεγραφικά και έως ένα βαθμό σχηματικά.
    Το ψέμα που ισχυρίζομαι ότι αναφέρετε είναι η αναφορά σας πως μόνο 1 στους 1000 δημ.υπαλ. εργάζονται με όρους που καλύπτουν τις προδιαγραφές μιας αποδοτικής κοινωνικής χρήσιμης εργασίας. Πιστεύω πως τέτοιες ατάκες συσκοτίζουν την αλήθεια, προσβάλλουν δεκάδες χιλιάδες έντιμων και εργατικών εργαζομένων, και τελικά παίζουν το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού, αφού αναπαράγουν το στερεότυπο του λουφαδόρου δημ. υπάλληλου.
    Είναι προφανές πως ο δικομματισμός έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για τον τρόπο που δομήθηκε η δημόσια διοίκηση. Το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία , η ανορθολογική κατανομή προσωπικού, η πολυνομία, ο κομματισμός στην στελέχωση των θέσεων αυξημένης ευθύνης ήταν δικές του επιλογές. Σημαντικό βάρος ευθύνης φέρουν τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα (στα οποία κυριαρχούσαν δυνάμεις με έντονη εξάρτηση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ) που λίγες φορές αντιπαρατέθηκαν με αυτές τις λογικές και πρακτικές και δεν διεκδίκησαν μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών και της αποδοτικότερης λειτουργίας των φορέων του δημόσιου τομέα.
    Οι αντιμεταρρυθμίσεις που προωθούνται σήμερα δεν έχουν καμιά σχέση με διαδικασίες εξορθολογισμού. Διαλύονται δομές και υπηρεσίες, έτσι για την πλάκα της τρόικας και τον ενδοτισμό απέναντι της της κυβέρνησης.¨Όσο υπάρχει το τρομοκρατικό και αγριανθρωπικό σκηνικό των απολύσεων δεν πρόκειται να προωθηθεί καμιά ουσιαστική διαδικασία για ένα καλύτερο δημόσιο τομέα. Προσωπική μου άποψη είναι πως το τέλος αυτής της τρομοκρατίας μέσα από την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και την ανάδειξη μιας άλλης κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την υποχώρηση στα συνδικάτα των δυνάμεων της σκληρής κομματικής εξάρτησης (π.χ. στον δικό μας σύλλογο στις τελευταίες εκλογές κατεβήκαμε με ενιαίο ψηφοδέλτιο δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί) θα επιτρέψει το ξεδίπλωμα μιας πολύ μεγάλης πρωτοβουλίας για τον αληθινό εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Τότε, εργαζόμενοι, συνδικάτα και πολιτικοί χώροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, και εσείς θα είστε ευπρόσδεκτος σε αυτόν τον διάλογο.

    Μιχάλης Καστρινάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή