oaednews

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Παρακράτος εν δράσει

 Εφημερίδα των Συντακτών
 «Δεν μ” αρέσει να δαιμονοποιούμε τα πάντα. Το γεγονός όμως δεν αμφισβητείται. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την Ελληνική Αστυνομία. Ποιος τον κάλεσε και για ποιο λόγο;» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ, Γιώργος Μακράκης.

Τρεις διαφορετικές ιστορίες που συνθέτουν μια εικόνα κρατικής και παρακρατικής τρομοκράτησης εργατών, συνδικαλιστών, αριστερών και αντιφασιστών


Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

«Θα σε σκοτώσω, θα σε μαχαιρώσω». Με αυτά τα λόγια, άτομο του οποίου τα στοιχεία είναι γνωστά στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα, απείλησε την προηγούμενη Παρασκευή τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Χρήστο Παναγιωτόπουλο.


Ηταν 6 το πρωί και ο γνωστός αγωνιστής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ περίμενε στη στάση του λεωφορείου για να πάει στη δουλειά του. Ο άντρας τον πλησίασε, κατέβηκε από το μηχανάκι του και, βγάζοντας αντικείμενο από την τσέπη του, τον καταδίωξε, ενώ εξαφανίστηκε όταν παρουσιάστηκαν περαστικοί. Το συγκεκριμένο άτομο τρομοκρατούσε την οικογένεια του συνδικαλιστή συστηματικά από την περασμένη Τρίτη. Παρακολουθούσε τον ίδιο και τη γυναίκα του, βρισκόταν συνεχώς έξω από το σπίτι του, χτυπούσε τα κουδούνια.

Tον ήξεραν

Κάποια στιγμή ο δράστης με τον Παναγιωτόπουλο βρέθηκαν τετ α τετ. Ο Παναγιωτόπουλος τον εγκλώβισε μέσα στην πολυκατοικία και κάλεσε την αστυνομία. Οδηγήθηκαν και οι δύο στο αστυνομικό τμήμα. «Οταν κατέβηκαν στο ισόγειο για να καταγραφεί το περιστατικό, ο ύποπτος τότε (δράστης αργότερα) αντί να κρατηθεί για κατάθεση την κοπάνησε παρόντων των αστυνομικών, που έδειχναν να τον ξέρουν» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Χρ. Παναγιωτόπουλος.

Την επόμενη μέρα, γυρνώντας από το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Κερατσίνι, ξαναβρίσκει το ίδιο άτομο έξω από το σπίτι του. Το ίδιο και τη μεθεπόμενη. Μέχρι την επίθεση της Παρασκευής, την οποία κατήγγειλαν αμέσως η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Δάφνης-Υμηττού-Νοτίων Προαστίων. Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η αρχική ολιγωρία της Αστυνομίας και η αλλαγή στάσης του υποδιοικητή του αστυνομικού τμήματος της περιοχής μετά την παράσταση διαμαρτυρίας αλληλέγγυων πολιτών έξω από το τμήμα το πρωί του Σαββάτου.

Το ίδιο βράδυ, στη Δάφνη, ένας ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας έβγαλε όπλο μπροστά σε διαδηλωτές της αντιφασιστικής συγκέντρωσης. Μόλις έγινε αντιληπτός από τους διαδηλωτές (στους οποίους, σύμφωνα με μάρτυρες, φώναζε χρυσαυγίτικα συνθήματα), κατέφυγε σε κοντινή καφετέρια. Κόσμος από την ειρηνική πορεία τον κυνήγησε, επιδεικνύοντας περίσσεια θάρρους, ο αστυνομικός πυροβόλησε μέσα από την τουαλέτα ενώ εκείνη τη στιγμή επενέβησαν τα ΜΑΤ χτυπώντας τη διαδήλωση με κρότου-λάμψης και δακρυγόνα.

Επειτα από αντιδράσεις των διαδηλωτών, ο αστυνομικός συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Τι ήθελε ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας πριν από τη διοργάνωση μιας αντιφασιστικής συγκέντρωσης; Στημένο επεισόδιο από ειδικό φρουρό σε διατεταγμένη υπηρεσία για να διαλυθεί η πορεία, «θύλακας» της Χ.Α. μέσα στην αστυνομία ή ένας αστυνομικός που ενήργησε με επικίνδυνη ηλιθιότητα; Ερωτήματα προκαλεί η στάση του διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Δάφνης, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει σε τρεις δημοτικούς συμβούλους (δύο της Δάφνης και έναν της Ν. Σμύρνης) το όνομα του ειδικού φρουρού, αλλά αρνήθηκε και να παραλάβει τα στοιχεία τους.

Η τραμπούκικη επίθεση χρυσαυγιτών σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα, η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από δηλωμένο χρυσαυγίτη, το όργιο καταστολής με χημικά στο Κερατσίνι, η επίθεση των ΜΑΤ στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ και στις οικογένειές τους, η χρήση όπλου από ειδικό φρουρό στη Δάφνη, η παρακολούθηση και τρομοκρατική επίθεση στον γνωστό συνδικαλιστή Χρ. Παναγιωτόπουλο, η πρόσφατη μήνυση στον Σάββα Μιχαήλ και τον Κ. Μουτζούρη, η υιοθέτηση της θεωρίας των άκρων από την πλευρά της συγκυβέρνησης συνθέτουν μια εικόνα κρατικής και παρακρατικής τρομοκράτησης εργατών, συνδικαλιστών, αριστερών και αντιφασιστών.

Καταγγελία εργαζομένων

Σε αυτό το κλίμα, εν μέσω δυναμικών απεργιακών κινητοποιήσεων, εύλογα ερωτήματα προκαλεί η «απρόκλητη και έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης» τα χαράματα της Παρασκευής έξω από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ, «πρόθεση του αστυνομικού οργάνου εν υπηρεσία και με πολιτική περιβολή ήταν να εισέλθει στον χώρο όπου διεξαγόταν η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, προκειμένου, κατά δήλωσή του, να καταμετρήσει τους συμμετέχοντες». Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν έντονα, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η είσοδος του αστυνομικού στη συνέλευση.

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να διερευνήσει το θέμα και να προστατεύσει τον πολίτη που ασκεί τα συνταγματικά του δικαιώματα. Καλούμε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση», αναφέρουν σε χθεσινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ.

«Δεν μ” αρέσει να δαιμονοποιούμε τα πάντα. Το γεγονός όμως δεν αμφισβητείται. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την Ελληνική Αστυνομία. Ποιος τον κάλεσε και για ποιο λόγο;» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΑΕΔ, Γιώργος Μακράκης.

k.zafeiropoulos@efsyn.gr

1 σχόλιο: