oaednews

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ζητούν από ανέργους αποδείξεις για να μην πληρώσουν φόρο! -

Εναν ακόμη συνδυασμό παράλογων -και ουσιαστικά ανεφάρμοστων- ρυθμίσεων συμπεριέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο πρόσφατα ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο, διαπράττοντας άλλη μία γκάφα!
Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, καλεί εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, που δεν λαμβάνουν καν επίδομα ανεργίας, να δηλώσουν εισοδήματα της τάξεως των 3.000 έως και 10.000 ευρώ προσδιοριζόμενα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και να φορολογηθούν γι’ αυτά ως μισθωτοί! Αυτό σημαίνει, όμως, ότι οι συγκεκριμένοι άνεργοι θα πρέπει φέτος να μαζέψουν αποδείξεις για καταναλωτικές δαπάνες αξίας ίσης με το 25% των (μη πραγματικών) τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίσουν τα τεκμήρια. Αν δεν το πράξουν, θα υποχρεωθούν τελικά να πληρώσουν φόρο 22% επί του 25% των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα προκύψουν γι’ αυτούς βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης!
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι συγκεκριμένοι άνεργοι κυμαίνονται από 750 έως 2.500 ευρώ, καθώς το ύψος των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τους προσδιορίζει η εφορία θα κυμαίνεται από 3.000 έως 10.000 ευρώ! Αν δεν μαζέψουν καθόλου αποδείξεις, απειλούνται με την επιβολή φόρων της τάξεως των 165 έως και 550 ευρώ!
Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζέψουν οι άνεργοι δεν περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν σε δαπάνες για θέρμανση, φάρμακα, κοινόχρηστα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, σταθερό και κινητό τηλέφωνο! Μετράνε μόνο οι αποδείξεις για τρόφιμα, αγορές λοιπών καταναλωτικών προϊόντων, αγορές διαρκών αγαθών και παροχή υπηρεσιών από ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς αυτοαπασχολούμενους.
Ο νέος αυτός απίστευτος παραλογισμός, που διαπιστώνεται μέσα από μια πιο προσεκτική ανάγνωση των διατάξεων του πρόσφατα ψηφισθέντος νέου φορολογικού νόμου, δείχνει πόσο πρόχειρα και ανεύθυνα καταρτίστηκε ο νόμος αυτός.
Στην προσπάθειά τους να πείσουν την Τρόικα ότι με τις αλλαγές που προωθούν στη φορολογία εισοδήματος είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ έως το 2014, οι επιτελείς του υπ. Οικονομικών έφθασαν στο σημείο να φορολογούν, βάσει τεκμηρίων, ακόμη και τους ανέργους που δεν λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας!
Από κει και πέρα όμως διαπίστωσαν ότι τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύπτουν για τους ανέργους αυτούς θα πρέπει -σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία (της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος)- να λαμβάνονται υπόψη ως εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και άρα να φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ! Μόλις αντιλήφθηκαν αυτή την εξέλιξη προσπάθησαν να την αποτρέψουν αλλάζοντας τη σχετική διάταξη (την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και ορίζοντας πλέον ότι για όσους φορολογούμενους δεν δηλώνουν εισόδημα από καμία κατηγορία το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης θα θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Ομως, με βάση τις ισχύουσες ήδη διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος καθώς και με βάση τις λοιπές ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου:
  1. Οι άνεργοι που δεν εισπράττουν επιδόματα ανεργίας δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης και συνεπώς υποχρεούνται να εμφανίζουν στην εφορία τεκμαρτά εισοδήματα προσδιοριζόμενα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια στα οποία διαμένουν καθώς και με βάση τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που τυχόν κατέχουν. Τα τεκμαρτά αυτά εισοδήματα θα θεωρούνται πλέον ως προερχόμενα από μισθωτές υπηρεσίες.
  2. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ένας άνεργος, μη δικαιούχος επιδόματος ανεργίας, διαμένει σε σπίτι δικής του ιδιοκτησίας θεωρείται ότι αποκομίζει… τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση. Το «εισόδημα» αυτό απαλλάσσεται μεν από τη φορολογία εισοδήματος αλλά -σύμφωνα με μια άλλη διάταξη του νέου φορολογικού νόμου (παράγραφος 3 του άρθρου 1)- επειδή είναι «τεκμαρτό», αποτελεί αιτία για να θεωρηθεί ότι για το συγκεκριμένο άνεργο πρέπει να ισχύσει και το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ, πέραν των τεκμηρίων για το σπίτι και το Ι.Χ. αυτοκίνητο. Συνεπώς οι άνεργοι που διαμένουν σε δικά τους σπίτια θα υποχρεώνονται να εμφανίζουν στην εφορία ακόμη πιο υψηλά τεκμαρτά εισοδήματα βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία βεβαίως θα θεωρούνται κι αυτά ως εισοδήματα προερχόμενα από μισθωτές υπηρεσίες.
  3. Οποιος εμφανίζει στην εφορία εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες δικαιούται μεν έκπτωσης φόρου μέχρι ποσού 2.100 ευρώ, η οποία καθιστά ουσιαστικά αφορολόγητο το εισόδημά του μέχρι τις 9.500 ευρώ, οφείλει ωστόσο να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός του για να κατοχυρώσει την έκπτωση αυτή. Αν δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, οφείλει να καταβάλει φόρο που θα υπολογιστεί με συντελεστή 22% επί του ποσού που δεν κατάφερε να καλύψει με αποδείξεις.
Από το συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι οι άνεργοι που δεν εισπράττουν επιδόματα ανεργίας θα υποχρεούνται να εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα προσδιοριζόμενα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Τα τεκμαρτά αυτά εισοδήματα θα θεωρούνται από την εφορία ως εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς.
Συνεπώς οι συγκεκριμένοι άνεργοι θα πρέπει -σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για τα εισοδήματα από μισθούς- να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% των τεκμαρτών αυτών εισοδημάτων! Αν δεν το πράξουν, τότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο 22% για το 25% των τεκμαρτών αυτών εισοδημάτων!
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό πόσο παράλογες είναι οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου παραθέτουμε το ακόλουθο παράδειγμα:
Ανεργος πολίτης, άγαμος, που διαμένει σε διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων δικής του ιδιοκτησίας, δεν έχει εισόδημα από καμία πηγή και δεν λαμβάνει επίδομα ανεργίας υποχρεούται να εμφανίσει στην εφορία τεκμαρτό εισόδημα 6.200 ευρώ το οποίο θα προκύψει με βάση το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και το τεκμήριο της κατοικίας το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 3.200 ευρώ (80 τ.μ. Χ 40 ευρώ ανά τ.μ. = 3.200 ευρώ). Για το τεκμαρτό εισόδημα των 6.200 ευρώ θα φορολογηθεί σαν μισθωτός, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του «εισοδήματος» των 6.200 ευρώ, δηλαδή αξίας 1.550 ευρώ! Αν δεν μαζέψει τις αποδείξεις αυτές, τότε επί του ποσού των 1.550 ευρώ θα πληρώσει φόρο 22%, δηλαδή 341 ευρώ! Αν μαζέψει αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ, τότε θα φορολογηθεί με 22% για τα 550 ευρώ που δεν μπόρεσε να καλύψει, δηλαδή θα πληρώσει φόρο 121 ευρώ.
- See more at: http://www.taxdevil.gr/news/forologika-nea/633-apodeikseis-tekmiria-diaviosis-anergoi-ix-katoikia#sthash.B94zHpev.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου