oaednews

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Οι απολύσεις στο Δημόσιο θα μεγαλώσουν τις ουρές των ανέργων

Η αυστριακή Der Standard εκτιμά ότι η απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε μια χρονιά ύφεσης δεν πρόκειται να συμβάλει στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, αλλά απλά θα γεμίσει τις ουρές των ανέργων έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ.

Στο μεταξύ, «θέμα χρόνου» χαρακτηρίζει η εφημερίδα Tagesspiegel ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο. Σύμφωνα με το σχόλιο, η νέα απομείωση θα κοστίσει χρήματα στους γερμανούς φορολογούμενους και για αυτή την εξέλιξη ευθύνονται και οι Γερμανοί.Οι αναλυτές αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Ιδιαίτερα επικριτική είναι η αυστριακή Der Standard που εκτιμά ότι η απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε μια χρονιά ύφεσης δεν πρόκειται να συμβάλει στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, αλλά απλά θα γεμίσει τις ουρές των ανέργων έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ.Και για αυτό δεν ευθύνεται το ΔΝΤ, παρατηρεί η εφημερίδα, αλλά οι χώρες της ευρωζώνης. «Ωστόσο το ΔΝΤ συμπράττει πρόθυμα», καταλήγει.

H ελβετική Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει την απόφαση του Eurogroup να δοθεί τμηματικά η επόμενη δόση των πιστώσεων στην Ελλάδα: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για να περιορίσει τις δαπάνες, να αυξήσει τα έσοδα και να ελέγξει το δημόσιο έλλειμμα. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να μπει στο δρόμο της βελτίωσης και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Πολλοί τομείς παραγωγής και παροχής υπηρεσιών έχουν όμως υποστεί τέτοιες φθορές ώστε να μην είναι σε θέση να ανοίξουν νέους δρόμους στην απασχόληση. Χειρόφρενο βάζει κυρίως ο δημόσιος τομέας, ο οποίος με την ζημιογόνα γραφειοκρατία του παρεμποδίζει την ανάπτυξη. Πολλές φορές δόθηκε η υπόσχεση για συρρίκνωση του δημοσίου. Και αφού μέχρι σήμερα οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν η τρόικα βάζει τώρα το μαχαίρι στο λαιμό στην ελληνική κυβέρνηση».

«Η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει τη δημόσια διοίκηση» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως αυτό το μήνα θα πάει στην Ελλάδα. Επαίνεσε μάλιστα τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης στην Αθήνα. Το δημοσιονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης είναι εντός ορίων, και οι προβλέψεις για ανάπτυξη δεν έχουν χειροτερεύσει. Παρόλα αυτά το ΙΟΒΕ υπολογίζει σε οικονομική ύφεση 4,8% και όχι 4,6%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου