oaednews

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ανεργος στην Αθήνα ο Πολωνός υδραυλικός



Η οικονομία δεν κατάλαβε τίποτα από το άνοιγμα των επαγγελμάτων

Του Βασίλη Γεώργα

getFile (8)Ο περιβόητος Πολωνός υδραυλικός ήρθε στην Αθήνα αλλά ούτε δουλειά βρήκε να κάνει ούτε τις τιμές στην αγορά κατάφερε να ρίξει.
 Η κυβέρνηση επαίρεται ότι μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να ανοίξει το 72% των 343 κλειστών επαγγελμάτων, πλην όμως, όπως παραδέχτηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ούτε οι τιμές στην αγορά έπεσαν όσο προέβλεπαν οι μελέτες του ΟΟΣΑ και του ΙΟΒΕ (τα περιθώρια κέρδους στις υπηρεσίες ήταν υψηλότερα κατά 15,5% στην Ελλάδα) ούτε θετική συμβολή στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν υπήρξε μέχρι σήμερα (η πλήρης απελευθέρωση θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 15% σε βάθος πενταετίας) ούτε την καλπάζουσα ανεργία τιθάσευσε το σαρωτικό άνοιγμα εκατοντάδων επαγγελμάτων. Αυτά κατά την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών θα γίνουν στο… μέλλον, όταν πια δεν θα υπάρχει ο ανασταλτικός παράγοντας της ύφεσης.

Προβληματισμός

Στην πραγματικότητα, πολλά από τα επαγγέλματα που υποτίθεται ότι άνοιξαν, και μάλιστα πρώτα πρώτα το 2010-2011, παραμένουν ακόμη «κλειστά» και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει περισσότερο το ΔΝΤ και την τρόικα παρά την κυβέρνηση, που δεν δείχνει να βιάζεται.

Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί αρχιτέκτονες -ειδικά οι πρώτοι- διατηρούν ακόμη πολλούς επιμέρους περιορισμούς (υποχρεωτική παράσταση, όρια ηλικίας, ελάχιστες αμοιβές κ.ά.) και γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου για την υποβολή αναλυτικής έκθεσης σχετικά με το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε 20 βασικά επαγγέλματα. Τη σχετική μελέτη έχει αναλάβει να εκπονήσει το ΚΕΠΕ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι λεγόμενες «αποκλειστικές δραστηριότητες» που ασκούνται από τα νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα (δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, λογιστές/φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι κ.ά.) πολλές από τις οποίες θα καταργηθούν.

Στο μέτωπο της απελευθέρωσης των αγορών ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε χθες ότι έχουν εντοπιστεί 131 «προβληματικά» σημεία που πρέπει να αλλάξουν στον τουριστικό κλάδο, άλλα 200 σημεία στο λιανεμπόριο (ωράριο, τιμές κ.ά.), 96 στον κλάδο τροφίμων και 39 στα δομικά υλικά.

Παράλληλα προωθείται τροπολογία που θα προβλέπει:

- Την κατάργηση ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου για τις ΕΠΕ και τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες

- Τον περιορισμό της δυνατότητας συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών και προσώπων ή συγγενών τους που ασκούν διοίκηση σε εισηγμένες εταιρείες

- Ρυθμίσεις σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων κατάργηση του ελέγχου της μελέτης Ενεργητικής Πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική καθώς και της θεώρησης του σχεδίου δόμησης από την αστυνομία και ενίσχυση της ευθύνης του μηχανικού.
10/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου