oaednews

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Τελεσίγραφο με 86.000 φύλλα επιστράτευσης καθηγητών


Συνεδριάζουν ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ τη Δευτέρα για την απεργία - Εκτακτη σύσκεψη ΟΛΜΕ

Πανικόβλητη τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις η κυβέρνηση για τυχόν θετική απόφαση των ΕΛΜΕ στην εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργία στις πανελλαδικές. Έκτακτο άτυπο ΔΣ της ΟΛΜΕ σε εξέλιξη. Το υπ. Παιδείας, ξεκινά διαδικασίες αποστολής 86.000 φύλλων επιστράτευσης στους καθηγητές. Εκτός ΝΔ ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν.Παπαχρήστος δια στόματος Μ.Κεφαλογιάννη. «Εάν επιστρατεύσουν κι εμάς, δεν θα υπάρχει κανείς που να μην τον έχουν επιστρατεύσει» είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ. «Η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο αντιδημοκρατικότητας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος Με ...προληπτική επιστράτευση των καθηγητών απαντά το υπουργείο Παιδείας στην εισήγηση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων (17/5) και 5νθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 25 Μαΐου
. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δεν θα περιμένει την απόφαση των γενικών συνελεύσεων των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών, καθώς δεν θέλει να χαθεί ούτε μία ημέρα από τις εξετάσεις. Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η επιστράτευση. Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου στο γραφείο του και είναι σε συνεχή επαφή με τους στενούς του συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησης με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.
Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη άτυπη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της επιστράτευσης. Σήμερα συνεδριάζει και η Ανώτατη Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ελλάδος.
Το πρωί της Δευτέρας θα συνεδριάσει εκτάκτως η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) αλλά και η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου, όπως τονίζει, «να αποφασίσει για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νέο αυταρχικό κυβερνητικό κατήφορο».
Αργά χθες Παρασκευή, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, έδειξε την πόρτα της εξόδου της ΝΔ στον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, Νίκο Παπαχρήστο, που συνδικαλίζεται με την παράταξη της ΔΑΚΕ..
Ο υπ.Παιδείας στέλνει το μήνυμα και μέσω Twitter Ο υπ.Παιδείας στέλνει το μήνυμα και μέσω Twitter Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τη γαλήνη και την ηρεμία των μαθητών-δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων διαμήνυσε ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου."Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους" είπε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και συμπλήρωσε: "Το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν σε περιβάλλον ηρεμίας είνα ιερό, η απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργία μέσα στις πανελλαδικές δημιουργεί έντονη αναταραχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, αδιαιολόγητη αναστάτωση και θέτει σε ομηρία μαθητές και εκπαδιευτικούς.
Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον δηλαδή την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη γαλήνη και  την ηρεμία μαθητών και των οικογενειών τους, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με  την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων".
"Ανίκανη να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την αποφασιστικότητά τους για κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο αντιδημοκρατικότητας. Οι προληπτικές απαγορεύσεις σε κάθε κινητοποίηση είναι το τελευταίο της όπλο" σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας ότι αδιαφορούν παντελώς για το δημόσιο σχολείο. "Είναι καταστροφικοί και επικίνδυνοι. Πρέπει, με τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού, να φύγουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
Η κόντρα κυβέρνησης-ΟΛΜΕ προκαλεί ευρύτερους πολιτικούς κραδασμούς . 
Η απόφαση της ΟΛΜΕ
Η ΟΛΜΕ εισηγήθηκε 24ωρη απεργία την πρώτη μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων (17/5) και 5νθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 25 Μαΐου. Η απόφαση ελήφθη με 9 ψήφους υπέρ και 2 κατά (ΕΣΑΚ ΔΕΕ, παράταξη του ΚΚΕ). Εφόσον η πρόταση της ΟΛΜΕ συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και η απεργία ξεκινήσει, μέχρι τις 24/5 θα γίνουν εκ νέου γενικές συνελεύσεις για την περαιτέρω εκτίμηση της κατάστασης και τη συνέχιση της απεργίας.
Την Τρίτη 14/5 θα γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ και την Τετάρτη 15/5 γενικές συνελεύσεις προέδρων. Ως προϋπόθεση η ηγεσία της ΟΛΜΕ ζήτησε σήμερα από τους προέδρους των ΕΛΜΕ να μεταφέρουν στη γενική συνέλευσή τους αποφάσεις από τα μέλη τους στις οποίες να έχει υπάρξει απαρτία (δηλαδή αποφάσεις συνέλευσης των μελών της με τουλάχιστον το 30% των μελών της παρόντα).
"Δεν θέλουμε να είναι μια απεργία συνδικαλιστών, αλλά μια απεργία που να τη στηρίξει και να την θέλει ο κλάδος" δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΔΣ. "Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει έστω και τώρα τις ευθύνες της και να πάρει πίσω την απόφασή της"  σημείωσε, λέγοντας ότι ο κλάδος των καθηγητών δεν επιθυμεί μια απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά αναγκάζονται τελικά να απεργήσουν μετά την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται απο την κυβέρνηση.
"Εάν μας επιστρατεύσουν κι εμάς, δεν θα υπάρχει κανείς που να μην τον έχουν επιστρατεύσει" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρήστος και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει όποιον διεκδικεί τα δικαιώματά του. Η  ΟΛΜΕ εκφράζει αντιρρήσεις αναφορικά με την προωθούμενη αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά 2 ώρες σε εβδομαδιαία βάση, χωρίς την ταυτόχρονη προσαρμογή των αποδοχών.
Διαμαρτύρεται δε για τις επικείμενες απομακρύνσεις συμβασιούχων και αναπληρωτών καθηγητών, τις οποίες υπολογίζει σε 10.000, εν μέσω περιορισμού των οργανικών θέσεων στα σχολεία. Καθηγητές εξάλλου αναφέρουν ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες η κυβέρνηση και μια σειρά ΜΜΕ στην Ελλάδα "τρομοκρατούν" για τον κίνδυνο να χαθούν οι εξετάσεις των παιδιών, ενώ την ίδια ώρα μια σειρά διεθνή ΜΜΕ χτυπούν "καμπανάκια κινδύνου" για την ανεργία των νέων έως 25 ετών που ξεπέρασε το 64% στην Ελλάδα.

Πολιτικοί διαξιφισμοί για τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύουν εκατέρωθεν κατηγορίες στη σκιά της κόντρας κυβέρνησης-ΟΛΜΕ πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις ενώ τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση καλούν την ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της, λίγες ώρες αφότου αποφάσισε να εισηγηθεί απεργία εν μέσω εξετάσεων και ενώ το υπουργείο Παιδείας αφήνει εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης.
φωτό αρχείου φωτό αρχείου Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει η ΝΔ κατηγορώντας στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υποκινούν την ομηρία των μαθητών και δεν διστάζουν "να εκστομίσουν φράσεις όπως για μας πρώτα είναι ο εκπαιδευτικός και μετά ο μαθητής". Στην ανακοίνωση της Συγγρού αναφέρεται ότι "μόνο θλίψη προκαλεί ο εκβιασμός που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους χιλιάδες μαθητές των Πανελληνίων εξετάσεων και τις οικογένειές τους" και τονίζεται ότι για τη ΝΔ προτεραιότητα είναι η ίδια η κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον και η προστασία των μαθητών και των οικογενειών τους".
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης εξάλλου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ βρίσκουν απέναντι την κοινωνία, δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και σίγουρα βρίσκουν αντίθετη την πλειονότητά τους. "Αποτελούν αντιγραφή χρεοκοπημένων συνδικαλιστικών πρακτικών, που αγνοούν τον αγώνα και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους" σημειώνει και υπογραμμίζει ότι πρακτικές και παρωχημένες νοοτροπίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν ακόμα και στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία.
Εκβιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας επιρρίπτει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι "είναι εκείνη που επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως ομήρους για τα μνημονιακά της σχέδια". Υπογραμμίζει ότι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακά αλλά αφορούν στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ως τέτοια πρέπει να βρουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
Στην ανακοίνωση του  ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι δύο πρόσθετες ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών "όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά η πλήρης διάλυση των δημόσιων σχολείων". Σημειώνεται ότι οι τραγικές ελλείψεις των σχολείων σε υλικοτεχνικές υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό, οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και οι σχεδιαζόμενες απολύσεις πάνω από 10.000 εκπαιδευτικών, συνιστούν το μνημονιακό καμβά της πλήρους υποβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση εκπαιδευτικού και σε κανένα κλείσιμο εκπαιδευτικής μονάδας, να προχωρήσει στην απόσυρση όλων των μέτρων και σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα μετά τις εξετάσεις.

Το ΠΑΣΟΚ στρέφει τα βέλη του προς την ΟΛΜΕ χαρακτηρίζοντας "αδιανόητη" την απόφασή της για απεργία στις εξετάσεις και την καλεί να ανακαλέσει, σημειώνοντας ότι  οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα.
 
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την επιμονή και την αδιαλλαξία της επιβάλλει δικτατορικά το "διαίρει και βασίλευε" στην κοινωνία, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της. "Η κυβέρνηση δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων και εκμεταλλεύεται τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων, εμφανίζοντας κακούς και αντι-παιδαγωγούς τους εκπαιδευτικούς που μοχθούν καθημερινά για αυτά τα παιδιά, αλλά διεκδικούν παράλληλα και την αξιοπρέπειά τους ως λειτουργοί της Μέσης Εκπαίδευσης" αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΑΝΕΛ.
 
H ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ καλεί την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της, σημειώνοντας ότι "η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης".
 
Παρά το γεγονός ότι η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ καταψήφισε την εισήγηση για απεργία εν μέσω πανελλαδικών, στην ανακοίνωσή του ο Περισσός τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που έχει οδηγηθεί συνολικά η εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε οδηγούν σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συνολική υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας.
 
"Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τις δικές του διαδικασίες, συσσωρευμένη εμπειρία ετών και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ίδιο τον κλάδο, στους μαθητές, συνολικά στην παιδεία, σε κοινή δράση με την εργατική - λαϊκή οικογένεια που πλήττεται από την κρίση και τα κυβερνητικά μέτρα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και το περιεχόμενο και τις μορφές πάλης που θα εξασφαλίζουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, την αποτελεσματικότητα, τη συνέχεια και την περιφρούρηση των αγώνων, καθώς και την προοπτική της πάλης. Αυτές τις προϋποθέσεις εξασφαλίζει η αγωνιστική πρόταση του ΠΑΜΕ που κατατέθηκε στην ΟΛΜΕ" εξηγεί το ΚΚΕ αναφορικά με τη στάση των συνδικαλιστών του. Υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ βρίσκεται απέναντι στον κυβερνητικό κρατικό αυταρχισμό, όπως είναι η προσπάθεια επιστράτευσης των εργαζομένων και διαμόρφωσης κοινωνικού αυτοματισμού και διαβεβαιώνει ότι θα αντιπαλέψει το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» που είναι σε διαρκή εξέλιξη και εφαρμογή.
 
Οι πολιτικοί "όλμοι" 30 ετών  κατά της παιδείας κορυφώνονται σήμερα με την στάση της  ΟΛΜΕ η οποία -αντί να λυτρώσει τους μαθητές- τους κρατά σε περαιτέρω αγωνία, αναφέρει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι είναι εκ του πονηρού η επιλογή του υπουργείου Παιδείας να εξαγγείλει την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών στο τέλος της σχολικής χρονιάς και δεν μπορεί να απαντηθεί με την ομηρία δεκάδων χιλιάδων παιδιών την περίοδο των εξετάσεων. Τονίζεται συγχρόνως ότι μία απεργία τις μέρες αυτές, απομονώνει τους εκπαιδευτικούς, από τους φυσικούς συμμάχους τους, που δεν είναι άλλοι από τους γονείς και τους μαθητές.
 
Υπέρ του δικαιώματος της απεργίας χωρίς να καταπατώνται τα δικαιώματα άλλων πολιτών τάχθηκε από τα Χανιά ο γραμματέας συνδικαλιστικών φορέων της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής συνεδριακών διαδικασιών του κόμματος, Φίλιππος Ταυρής, ο οποίος σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των καθηγητών, είπε: «Δεν θα μπορούσα τόσα χρόνια στον συνδικαλισμό να είμαι υπέρ της επιστράτευσης αλλά από την άλλη πλευρά πάντα πρέπει να προστατεύονται τα συμφέροντα της κοινωνίας».
 

1 σχόλιο:

  1. Αυτοί που κόπτονται τόσο πολύ για τους νέους ας ρίξουν μια ματιά στον παραπάνω πίνακα. Και εγώ νιώθω την αγωνία τους αλλά επιτέλους η υποκρισία σε αυτόν τον τόπο περίσσεψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή