oaednews

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Οριζόντιες περικοπές μισθών σε 1.000.000 εργαζομένους

Οι κοινωνικοί εταίροι δεν τα βρήκαν ούτε χθες. ΣΕΒ, Αυτόνομη Παρέμβαση και ΔΑΣ απείχαν. Από 15 Μαΐου καταργούνται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και άλλες 49 Κλαδικές





Τις δυσμενείς συνέπειες της κατάργησης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (και άλλων 49 Κλαδικών Συμβάσεων) ετοιμάζονται να υποστούν από τις 15 Μαΐου περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι που υπόκεινται στο καθεστώς αυτών των συμβάσεων. Είναι η άμεση συνέπεια της έλλειψης συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ. Ετσι, λοιπόν, περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι (σε σύνολο 3,5 εκατ.) θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά, είτε λόγω της περικοπής των επιδομάτων είτε λόγω της μετάθεσής τους σε χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

Με τις… βροντώδεις απουσίες του ΣΕΒ από το εργοδοτικό μπλοκ και της Αυτόνομης Παρέμβασης και της ΔΑΣ από την πλευρά της ΓΣΕΕ να κυριαρχούν, οι κοινωνικοί εταίροι δεν κατάφεραν χθες, να συμφωνήσουν για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ… Ετσι, επέρχεται η απώλεια της ΕΓΣΣΕ, με αποτέλεσμα την Τετάρτη 15 Μαΐου να τελειώνει και η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ (μαζί της λήγουν και 49 κλαδικές συμβάσεις).

Βέβαια, ο διάλογος δεν διακόπηκε, αφού άπαντες οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν, χωρίς όμως να προκαθοριστεί η ημερομηνία του τρίτου ραντεβού.

Επίδομα γάμου

Ετσι η ηγεσία της ΓΣΕΕ συνεχίζει να ελπίζει ότι θα πείσει τους εργοδότες να συμφωνήσουν σε μία νέα εθνική συμφωνία και να σώσει έτσι το επίδομα γάμου που από την ερχόμενη Τετάρτη οι εργοδότες μπορούν να το περικόψουν ακόμη και αν δεν έχουν τη συναίνεση των εργαζομένων. Βέβαια, έχει απορριφθεί η αξίωση της ΓΣΕΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ωστόσο ήδη γίνεται λόγος για υφιστάμενη συμφωνία ώστε να διατηρηθούν όλα τα θεσμικά των προηγούμενων συμβάσεων συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος γάμου.

Πάντως, ΓΣΕΒΒΕ και ΕΣΕΕ στέκονται στο πλευρό της ΓΣΕΕ σε σχέση με τον κατώτατο μισθό. «Δεν αποδεχόμαστε τη λογική ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε αποδεχόμαστε την αποκαθήλωση της ΕΓΣΣΕ και την εφαρμογή “μισθών ασανσέρ” με διαφορετικά μέτρα και σταθμά» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κροκίδης. Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς εκτίμησε ότι θα υπάρξει νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή τη δεύτερη συνάντηση επισκίασε η απουσία εκπροσώπων του ΣΕΒ (ο οποίος φαίνεται να αγοράζει χρόνο προκειμένου να εισέλθουν οι εργαζόμενοι στα νέο καθεστώς χωρίς να έχει υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ). Η επίσημη δικαιολογία της απουσίας είναι η επερχόμενη Γενική Συνέλευση των βιομηχάνων. Το επιχείρημα προφανώς δεν έπεισε την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Βέβαια τη μήνιν των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στα κόμματα της μνημονιακής συμπολίτευσης προκάλεσε και η άρνηση της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΣ (ΚΚΕ) να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις.

……………………………………………………………

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΤΕ 

“Δεν θα μειώσουμε τους μισθούς”

Ο ΟΤΕ θα σεβαστεί τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε με την Ομοσπονδία των εργαζομένων, διατηρώντας τους μισθούς στα ισχύοντα επίπεδα έως το τέλος του 2014, ενώ όταν θα εκπνεύσει η συμφωνία δεν θα επιχειρήσει να επωφεληθεί από τη λήξη της μετενέργειας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου σχολιασμού των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2013 στους αναλυτές.

Η συλλογική σύμβαση εργασίας, που είχε υπογράψει το 2011 η διοίκηση του Οργανισμού με τους εκπροσώπους της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προβλέπει μείωση απολαβών κατά 12% με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες ανά εβδομάδα.

Ο Μ. Τσαμάζ τόνισε ότι θα διατηρηθούν οι θεσμικές παροχές, όπως οι ειδικές άδειες, η συλλογική ασφάλιση του προσωπικού και ο λογαριασμός νεότητας. Πρόσθεσε ότι θα γίνουν αλλαγές στον κανονισμό μεταθέσεων και στον πειθαρχικό κανονισμό μόνο στον ΟΤΕ, ο οποίος θα υιοθετήσει τους αντίστοιχους κανονισμούς της COSMOTE. Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι ο διάλογος με τα σωματεία γίνεται με αμοιβαία κατανόηση, στη βάση ότι ο όμιλος πρέπει να εκσυγχρονιστεί.
 Του Τζώρτζη Ρούσσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου