oaednews

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Δεν αυξήθηκαν οι προσλήψεις, μειώθηκαν οι απολύσεις

Τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι αντιστρέφεται το κλίμα στον τομέα της απασχόλησης διαψεύδει ο o διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, Σταύρος Γαβρόγλου. Σχολιάζοντας στο tvxs.gr τα στοιχεία που κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη»,
σύμφωνα με τα οποία - για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια - τον Μάρτιο οι προσλήψεις ξεπέρασαν τις απολύσεις, εξηγεί πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση των θέσεων εργασίας. «Αυτό που έχει συμβεί προφανώς είναι ότι το μεγάλο κύμα των απολύσεων έχει ανακοπεί, το ίδιο και οι προσλήψεις όμως», τονίζει. Της Ιουλίας Κιλέρη

 
Σημειώνεται πως οι εργοδότες μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα
είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στο σύστημα τις απολύσεις, τις προσλήψεις, τις οικειοθελείς αποχωρείς κτλ του προσωπικού τους. Πρόκειται για ένα εργαλείο που επιτρέπει για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο σχεδόν να υπάρχει μια εικόνα της εξέλιξης της αγοράς εργασίας.

«Η εικόνα που μας έδειξε το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τον πρώτο μήνα, τον Μάρτιο είναι θετική. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Στη «θετική» αυτή εξέλιξη αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι «μετά από χρόνια συνεχούς αύξησης της ανεργίας τον περασμένο Φεβρουάριο, άρχισε η εικόνα να αντιστρέφεται και το Μάρτιο με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργού Εργασίας εμφανίζεται για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο στο σύνολο προσλήψεων και απολύσεων».

«Υπάρχει προφανώς μια σπουδή από πλευράς υπουργείου να αναδείξει οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να αναδειχθεί ως θετικό», σχολιάζει στο tvxs.gr o διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, Σταύρος Γαβρόγλου. Όπως διευκρινίζει, το θετικό ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και των απόχωρήσεων στις επιχειρήσεις που αναγγέλθηκε, δεν θα πρέπει να το εκλαμβάνουμε σαν ένα αισιόδοξο σημάδι, έτσι όπως παρουσιάστηκε.

«Δεν αυξήθηκαν οι προσλήψεις, μειώθηκαν οι απολύσεις»

Ο ίδιος εξηγεί ότι «από πρώτη άποψη λες όντως είναι περισσότερες οι προσλήψεις από τις αποχωρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία ανακάμπτει». Αν όμως δούμε αυτά τα στοιχεία λίγο πιο αναλυτικά, η αρχική μας αισιοδοξία εξανεμίζεται, συνεχίζει. «Πρώτον, αν κοιτάξουμε μόνο τις προσλήψεις, τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο ήταν λιγότερες, όχι περισσότερες. Ο λόγος που έχουμε τελικά θετικό ισοζύγιο είναι ότι οι αποχωρήσεις το Μάρτιο μειώθηκαν ακόμη περισσότερο. Δηλαδή οι προσλήψεις είναι πολλές σε σχέση με τις απολύσεις. Δεν έγιναν περισσότερες προσλήψεις, έγιναν λιγότερες σε σχέση με πριν, απλώς έχουν μειωθεί οι απολύσεις».

Βεβαίως η μείωση των απολύσεων θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της ένα θετικό στοιχείο. Όπως όμως επισημαίνει ο κ. Γαβρόγλου, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν ακόμη πιο θετικό σε προηγούμενους μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο, τον Ιούνιο, τον Μάιο του 2012, όχι μόνο κατά 8.500 αλλά κατά 40.000 στην περίπτωση του Μαΐου. «Παρόλα αυτά η ανεργία μειώθηκε, αλλά συνέχιζε να ανεβαίνει. Άρα, το ότι το ισοζύγιο ήταν θετικό από μόνο του δεν σηματοδοτεί κάτι ως προς την ανεργία. Αυτό που έχει συμβεί προφανώς είναι ότι το μεγάλο κύμα των απολύσεων έχει ανακοπεί, το ίδιο και οι προσλήψεις όμως. Απλώς οι απολύσεις δεν είναι περισσότερες από τις προσλήψεις».

Ένα άλλο στοιχείο άξιο σχολιασμού είναι ότι από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν προκύπτει ότι περίπου το 30% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργήθηκαν στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης. «Θα ήταν αναμενόμενο να υπάρχει αύξηση των προσλήψεων, διότι μπαίνουμε σε τουριστική περίοδο και όμως υπάρχει μείωση. Αυτό είναι ανησυχητικό», σχολιάζει ο κ. Γαβρόγλου.

Πάντως, ο διευθυντής του Ινστιτούτου επισημαίνει ότι «ένας μήνας από μόνος του δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστο διάστημα για να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Αν όντως δούμε τάσεις στη βάση ενός τριμήνου τουλάχιστον, τότε παίρνουμε μια πιο αξιόπιστη εικόνα και δυστυχώς αυτή η εικόνα δεν είναι αισιόδοξη». Προσθέτει δε πως και στο παρελθόν είχαμε θετικά ισοζύγια, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε ανάκαμψη της οικονομίας.

Τι γίνεται με την ανεργία

Το Δεκέμβριο του 2012 η ανεργία στην Ελλάδα σημείωσε για πρώτη φορά οριακή πτώση σε σχέση με τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, κι ενώ τα τελευταία δύο χρόνια το ποσοστό της ανεργίας αυξανόταν διαρκώς ανεξαρτήτως εποχής. «Κάποιος θα μπορούσε να το θεωρήσει και αυτό ως το πρώτο σημάδι ανάκαμψης πλέον της οικονομίας και βεβαίως όποιος θέλει να ελπίζει βρίσκει πράγματα», σημειώνει ο κ. Γαβρόγλου.

Ο ίδιος τονίζει όμως ότι αυτό συνέβη για ένα μόνο μήνα. «Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να βγάλει κάποιος συμπέρασμα από έναν και μόνο μήνα. Στο επιχείρημα ότι εδώ έχουμε μια οριακή έστω μείωση της ανεργίας, εγώ θα πρόσθετα σε αυτό ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι τόσο υψηλό, που ακόμη και αν υπάρξει σημαντικότερη ένδειξη ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω, τα πράγματα είναι τόσο απελπιστικά – αυτό το ποσοστό της ανεργίας είναι τόσο υψηλό που η οριακή ή έστω κάποια μείωσή του δεν συνιστά παράγοντα αισιοδοξίας. Το ζητούμενο είναι το ποσοστό αυτό να πέσει δραματικά, όσο δραματικά ανέβηκε δηλαδή. Και δυστυχώς αυτές οι προοπτικές ακόμη δεν είναι στον ορίζοντα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου