oaednews

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η απομυθοποίηση της εργασίας στην Γερμανία

Δημοσιεύματα του Τύπου επιχειρούν να αποκαταστήσουν την εικόνα της Γερμανίας και προβάλουν ότι σε αντίθεση με τη Βρετανία που περιορίζει την εισροή μεταναστών, η Γερμανία προσπαθεί να προσελκύσει καταρτισμένους εργάτες από την πληγείσα περιοχή του Ευρωπαϊκού Νότου, μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Βελγίου ότι θα καταθέσει στην Κομισιόν καταγγελία για αθέμιτο ανταγωνισμό, στα εργασιακά θέματα από την πλευρά της Γερμανίας.
Καθώς η οικονομική κρίση στην Ευρώπη διογκώνει την ανεργία, χιλιάδες Έλληνες, Ισπανοί και Πορτογάλοι αναζητούν εργασία στη Γερμανία, προκειμένου να «δραπετεύσουν» από τα οικονομικά προβλήματα. Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η χώρα αυτή «καλωσορίζει» τους νέους μετανάστες, παίρνοντας μέτρα που καταστούν ευνοϊκότερη τη διαμονή τους στη χώρα, και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι προσφέρεται «σακίδιο και εφαρμογή smartphone», θυμίζοντας την πρακτική με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες στους ιθαγενείς άλλων εποχών….
Την ίδια στιγμή ωστόσο ο Υπουργός Οικονομίας του Βελγίου Johan Vande Lanotte και η Υπουργός Απασχόλησης Monique de Κoening (μέλη του φλαμανδικού σοσιαλιστικού κόμματος) έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν μήνυση προκειμένου να «διαλύσουν το μύθο» ότι η Γερμανία είναι ο καλύτερος μαθητής της Κοινότητας και συνιστά ιδανικό παράδειγμα που οφείλουν να ακολουθήσουν κι οι άλλες χώρες-μέλη.
Σύμφωνα με την καταγγελία των δύο Βέλγων Υπουργών οι Γερμανοί εφαρμόζουν ένα εκτεταμένο κοινωνικό ντάμπινγκ εις βάρος των άλλων χωρών της Ένωσης εισάγοντας μαζικά φθηνούς εργάτες από την ανατολική Ευρώπη.
Αυτό σημαίνει, όπως ισχυρίζονται, ότι βούλγαροι, ρουμάνοι και ουκρανοί μετανάστες εργάζονται σε γερμανικές επιχειρήσεις 60 ώρες την εβδομάδα με αμοιβή 3 με 4 ευρώ την ώρα χωρίς να καλύπτονται από κάποια κοινωνικού χαρακτήρα εισφορά. Το οποίο σημαίνει ότι ο χρόνος εργασίας δεν προσμετράται για σύνταξη, ούτε παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε αποζημίωση για τυχόν εργατικό ατύχημα. Αυτή η πρακτική σκλαβοπάζαρου, επιχειρηματολογούν οι δυο βέλγοι υπουργοί, επιτρέπεται στην Γερμανία διότι σε πολλούς τομείς της οικονομίας της δεν υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός. Με άλλα λόγια όλοι αυτοί οι γερμανοί επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται 500.000 εργάτες από την ανατολική Ευρώπη δεν παραβιάζουν κάποιο νόμο για κατώτατο μισθό και τις κοινωνικές ασφαλίσεις γιατί στην Γερμανία δεν υπάρχει τέτοιος κατώτατος μισθός.
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των δύο βέλγων αξιωματούχων , αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός που ασκεί «νόμιμα» η Γερμανία έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις καλά πληρωμένης εργασίας στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ολλανδία και την Γαλλία.
Lanotte και Κoening τόνισαν ότι «αυτό στις χώρες μας θεωρείται παράνομο και το διώκουμε με κάθε μέσο, δηλαδή, πληρωμένοι εργάτες χωρίς κατώτατο τουλάχιστον μισθό και κοινωνική ασφάλιση, οι Γερμανοί όχι μόνο το κάνουν αλλά έχουν βρει την εύκολη λύση της εκμετάλλευσης μισού εκατομμυρίου εργαζομένων υποστηρίζοντας την άποψη ότι αυτός ο εργασιακός Μεσαίωνας είναι απολύτως λογικός και νόμιμος. Το αποτέλεσμα θα είναι, αν αφήσουμε την Γερμανία να κάνει ό τι θέλει, όχι μόνο να μην βελτιωθούν κοινωνικά και εισοδηματικά οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά αντίθετα, να χειροτερεύσουν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες για τους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης».
Ωστόσο τα δημοσιεύματα επιχειρούν τώρα να «αποκαταστήσουν» την εικόνα της Γερμανίας, βάζοντας στον αντίποδα τις πρόσφατες εκκλήσεις του βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, ο οποίος έκανε λόγο για ριζική μείωση «από εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες ετησίως σε δεκάδες χιλιάδες» που καταφθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την υπόλοιπη ΕΕ.

Σακίδιο χωρίς «καθρεφτάκια» για τους μετανάστες!
Η Deutsche Welle γράφει ότι τίθενται σε ισχύ νέες πρωτοβουλίες προκειμένου να κάνουν τους μετανάστες να νιώσουν ευπρόσδεκτοι. Ένα σακίδιο υποδοχής, μια εφαρμογή smartphone και προσωπική παροχή συμβουλών πριν την άφιξη στη Γερμανία, είναι κάποια από τα μέτρα που θα καταστήσουν ευκολότερη την εγκατάσταση των ευρωπαίων πολιτών στη Γερμανία. Το σακίδιο περιλαμβάνει υλικό πληροφοριών, σημαντικές διευθύνσεις στο διαδίκτυο και τηλεφωνικούς αριθμούς.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle πάντως σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες για μετανάστευση στη Γερμανία έχουν απλοποιηθεί, δεν υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση στην άφιξη καταρτισμένων εργατών. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη, 5 στους 10 μετανάστες προτιμούν μετεγκατάσταση σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Δανία ή ο Καναδάς και όχι στη Γερμανία.
Η γερμανική ιστοσελίδα The Local επικαλείται την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία στο Wiesbaden, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια του πρώτου 6μηνου του 2012, 306,000 μετανάστες από την υπόλοιπη ΕΕ μετακινήθηκαν στην Γερμανία- 24% αύξηση συγκριτικά με το πρώτο 6μηνο του προηγούμενου έτους.
«Θα πρέπει να μας χαροποιεί αυτή η μετανάστευση», είπε ο Steffen Kröhnert από το Ινστιτούτο Πληθυσμού και Ανάπτυξης. Μεταξύ του 2002 και του 2010, ο γερμανικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 800,000 άτομα. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη νέων και καταρτισμένων επαγγελματιών στη γερασμένη γερμανική κοινωνία. «Αυτό είναι το κενό που καλύπτουν οι μετανάστες», πρόσθεσε.
Η Gunilla Fincke, διευθύντρια του Συμβουλίου Γερμανικών Ιδρυμάτων για την Ένταξη και τη Μετανάστευση τόνισε ότι «με αυτό επωφελούνται όλοι: η Γερμανία καλύπτει την έλλειψη καταρτισμένων εργατών, ενώ οι ευρωπαίοι πολίτες βρίσκουν εργασία και ελαφραίνουν την αγορά εργασίας των χωρών τους».
Η Γερμανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, καθώς τον Φεβρουάριο ήταν στο 5.4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου