oaednews

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ζητείται ψέμα


Ζητείται ψέμα ικανό να ξεπεράσει την αλήθεια. Από την ανακάλυψη του "Μακαρονόδεντρου", που είχε παρουσιάσει η εκπομπή Panorama του BBC την Πρωταπριλιά του 1957, έχουν περάσει χρόνια. Κάμποσα χρόνια μετά, το 1972, οι τίτλοι των εφημερίδων ανά τον κόσμο ανακοίνωναν ότι η Νέσι -το Τέρας του Λοχ Νες- είχε βρεθεί νεκρό. Οχτώ χρόνια μετά, Πρωταπριλιά ξανά, του '80 αυτή τη φορά, το BBC -που αναδεικνύεται σε μεγάλο φαρσέρ- ενημέρωνε πως το Big Ben όχι μόνο θα γίνει ψηφιακό, αλλά και οι δείκτες του θα πουληθούν.
Στο 2013, λίγα είναι εκείνα που μπορεί να προκαλέσουν έκπληξη, στην εποχή της βιντεοκλήσης και των χιλιάδων διαδικτυακών φίλων, του έρωτα από οθόνης, του Λατινοαμερικανού Πάπα που πλένει τα πόδια φυλακισμένων κοριτσιών, των συζητήσεων από Twitter απλών ανθρώπων με αρχηγούς κρατών ή βουλευτές (ή ίσως με τα επιτελεία τους), τα απίστευτα έχουν συμβεί... Το 8ωρο καταργείται, όπως και οι συλλογικές συμβάσεις σε όλες τις νοτιοευρωπαϊκές χώρες, τα επιδόματα κάνουν φτερά, ακόμη και η περίθαλψη πια θεωρείται πολυτέλεια. Στην Ευρώπη των Μνημονίων, οι καταθέσεις κουρεύονται, οι Ευρωπαίοι τρώνε κρέας "ντοπαρισμένου" αλόγου εν αγνοία τους, την ώρα που κωμικοί ηθοποιοί βγαίνουν τρίτοι -σχεδόν από το πουθενά- στις εκλογές της χώρας τους και πλούσιοι αστέρες και επιχειρηματίες αλλάζουν υπηκοότητα για να αποφύγουν τη φορολόγηση του "πλούτου" τους.
Στο 2013 υπάρχει application εξομολόγησης για τα "έξυπνα τηλέφωνα" εγκεκριμένο από το Βατικανό, πρόγραμμα που αναγνωρίζει ποιο τραγούδι ακούς από τα πρώτα δευτερόλεπτα ενώ στα σκαριά είναι και εφαρμογή από την Αpple (U.S. Patent No. 8,254,902) που θα δημιουργεί ένα "πλέγμα" που θα μπλοκάρει την καταγραφή πληροφοριών και κατά συνέπεια τη δημοσιοποίησή τους. Η εν λόγω εφαρμογή δεν στοχεύει σε πελάτες ιδιώτες, αλλά σε οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακόμη και κυβερνήσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα θέλουν να καταστείλουν "κεκλεισμένων των καμερών".
Τα φετινά ψέματα ήταν "λίγα" μπροστά στην αλήθεια. Η είδηση πως το YouTube κλείνει, μετά από 8 χρόνια λειτουργίας, πως το Twitter θα δέχεται μηνύματα μόνο με σύμφωνα και όποιος θέλει να χρησιμοποιεί φωνήεντα θα πρέπει να πληρώσει, σε λίγα χρόνια -αν δεν αλλάξει κάτι τώρα- ίσως να μην εξυπηρετούν ως "ψέματα".
Γιάμαλη Αναστασία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου