oaednews

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ.

Τον ενταφιασμό της στεγαστικής πολιτικής και των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, που ασκούσαν οι καταργημένοι οργανισμοί
της Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, προκαλεί σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ.
 Με τις διατάξεις του σχεδίου, που θα ενταχθούν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι δραστηριότητες των παραπάνω καταργημένων οργανισμών εντάσσονται σε κλάδο εντός του ΟΑΕΔ με την επωνυμία «Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών» (ΕΛΕΚΠ), στον οποίο όμως δεν γίνεται καμία αναφορά για στεγαστικό έργο ή παροχή επιδότησης ενοικίου στους αδυνάτους, θέματα τα οποία παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις του... μέλλοντος, ενώ μεγάλο «κομμάτι» των εισπραττόμενων εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία φαίνεται να κατευθύνεται προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Επίσης, στις διατάξεις προβλέπονται «επιταγές κοινωνικής πολιτικής» στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και φορείς του Δημοσίου, εξαιρούνται οι παροχές που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ από τη φορολόγηση, ενώ σημαντικό είναι ότι αλλάζει ο χάρτης της εγγεγραμμένης ανεργίας από την πρόβλεψη που υπάρχει ότι η «συμμετοχή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ σε προγράμματα κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα ανωτέρω μητρώα».
Επίσης, θα μπορούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας οι εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα.
Αναλυτικά οι διατάξεις του σχεδίου, που παρουσιάζει μόνο η «Ε», έχουν ως εξής:
1 Επαναπροσδιορισμός σκοπών του ΟΑΕΔ. Εχει σκοπό την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και μεριμνά ιδίως:
α) για την παρακολούθηση των δεδομένων της αγοράς εργασίας και την αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς με τη ζήτηση εργασίας,
β) για την εγγραφή των ανέργων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και την τοποθέτησή τους,
γ) για την εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και διευκόλυνσης της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού,
δ) για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της ανεργίας και ιδιαίτερα μέτρων προς διασφάλιση ίσων ευκαιριών,
ε) για τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας με την παροχή οικονομικών ενισχύσεων προς τους εργοδότες,
στ) για την οικονομική υποστήριξη των ανέργων με την παροχή τακτικών επιδομάτων,
ζ) για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων, επιδομάτων κυήσεως και μητρότητας, εποχικών επιδομάτων, παροχών στράτευσης,
η) για την εφαρμογή της δευτεροβάθμιας τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης,
θ) για την κατάρτιση και υλοποίηση προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης,
ι) για τη σύσταση και λειτουργία Ινστιτούτων (ΙΕΚ) και ΚΕΚ,
ια)γΓια τη συνεργασία στη χάραξη των κατευθύνσεων του επαγγελματικού προσανατολισμού,
ιβ) για τη φύλαξη και περιποίηση των παιδιών του εργατικού δυναμικού.
2 Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών. Από τα έσοδά του: η εισφορά 0,81% διατίθεται στον ΛΑΕΚ, η εισφορά 1,35% μπορεί να καλύψει κάθε αναγκαία και γεγεννημένη έννομη σχέση των καταργηθέντων οργανισμών.
- Καλύπτει δαπάνες για κοινωνικούς σκοπούς, όπως: την πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού, καθώς και των συνταξιούχων, την υλοποίηση προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής, τη συνδρομή στη συλλογική οργάνωση και δράση του εργατικού δυναμικού, εν όψει της βελτίωσης του βιοτικού του επιπέδου, και ιδίως:
- Την κάλυψη λειτουργικών και άλλων δαπανών της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και, υπό ειδικούς όρους, πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων κ.ά.
Οι ως άνω κοινωνικοί σκοποί εξειδικεύονται με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας.
* Επιταγές κοινωνικής πολιτικής
Ο ΟΑΕΔ μπορεί να εκδίδει και να χορηγεί «Επιταγές κοινωνικής πολιτικής» με οικονομική αξία.
Μπορεί να συνεργάζεται με φορείς του δημόσιου, του κοινωνικού και του ιδιωτικού τομέα.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των «επιταγών» καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας.
* Ακατάσχετες παροχές
- Οι παροχές από τον ΟΑΕΔ δεν υπόκεινται σε φόρο και γενικά σε κρατήσεις.
Ολες οι εισφορές που καταβάλλονται υπέρ των κλάδων και λογαριασμών του ΟΑΕΔ αποτελούν κοινωνικούς πόρους.
* Επαγγελματική κατάρτιση των εγγεγραμμένων ανέργων
- Η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα ανωτέρω μητρώα.
Στην περίπτωση εγγεγραμμένων ανέργων, εφ' όσον η ημερήσια αποζημίωσή τους υπερβαίνει το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος ανεργίας, οι ημέρες παρακολούθησης των ως άνω προγραμμάτων αφαιρούνται από το χρόνο της εγκριθείσας γι' αυτούς τακτικής επιδότησης ανεργίας.
* Τουριστικά επαγγέλματα
Οι απασχολούμενοι σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα - ως χρονικό διάστημα υπολογισμού των ημερομισθίων λαμβάνεται το 12μηνο και οι εργοδότες υποχρεούνται να χορηγούν βεβαίωση.
Ως εποχική θεωρείται η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραστήματα επιχειρήσεων, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους.
enet.gr

1 σχόλιο:

  1. ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ Η ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΦΤΑΧΝΑΝ ΤΑ ΚΠΑ.10-12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή