oaednews

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Προς επίλυση οδεύει το θέμα της εγγραφής των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Προς επίλυση οδεύει το θέμα της εγγραφής των 100.000 γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ, που ανέδειξε χθες η «Ε», αλλά με τον οργανισμό να δηλώνει «αδυναμία καταβολής επιδόματος» και να ρίχνει το σχετικό «μπαλάκι» στα ασφαλιστικά ταμεία του ΕΤΑΑ.
Ο υποδιοικητής του ΟΑΕΔ, Μανώλης Κοντοπάνος, δήλωσε ότι ο οργανισμός «βλέπει θετικά το θέμα, καθώς πρόκειται για κατάφωρη αδικία, αλλά δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος». Μάλιστα σε νομοθετική ρύθμιση που έχει προτείνει η διοίκηση του ΟΑΕΔ προς το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Εργασίας «για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μη επιδοτούμενων ανέργων», θα προβλέπεται:
1Με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μη επιδοτουμένων ανέργων που εγγράφονται στα μητρώα του οργανισμού και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
2 Κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά Ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
Οπως έγραψε χθες η «Ε», οι τρεις κλάδοι αδικούνται και δεν μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ούτε να εκδώσουν δελτίο ανεργίας, αν δεν έχουν καταθέσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με αποτέλεσμα να χάνουν τα ευεργετήματα που προβλέπουν οι νόμοι, όπως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ υστερούν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ως προς τη μοριοδότηση της ανεργίας.
Παρέμβαση ΓΣΕΕ
Παρέμβαση στο θέμα της χορήγησης επιδόματος στους αυτοαπασχολουμένους κάνει και η ΓΣΕΕ με αφορμή υπουργική απόφαση του Γιάννη Βρούτση για τη χορήγηση από το Μάρτιο επιδόματος στους αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους που ασφαλίζει ο ΟΑΕΕ.
Το επίδομα ανεργίας θα δικαιούνται και εκείνοι των οποίων η επιχείρηση έχει κλείσει πριν από την 1/1/2011, εφ' όσον δεν έχουν επαναδραστηριοποιηθεί μετά την ημερομηνία αυτή. Δικαιούχοι επίσης θα είναι και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι δημοσιογράφοι «με μπλοκάκι», που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανάλογα με τα έτη ασφάλισης θα είναι κλιμακωτή, για ασφάλιση 3-4 χρόνια οι 3 μήνες και για 15 χρόνια οι 9 μήνες.
Η ΓΣΕΕ ζητεί η αναγνώριση του δικαιώματος να παραχωρηθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν τη συσσωρευμένη εμπειρία των ιδιαιτεροτήτων των επαγγελματικών ομάδων που ασφαλίζουν, στον δε ΟΑΕΔ να παραχωρηθεί η αρμοδιότητα της καταβολής του βοηθήματος.
Το ΕΤΑΑ διευκρινίζει, στο μεταξύ, ότι όσοι "νέοι" μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί έχουν υπαχθεί στην Ειδική Προσαύξηση και έως 30.6.2011 είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 έτη ασφάλισης ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μετατάσσονται υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία. Για την υποχρεωτική μεταγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, πέραν της 2ης, δεν θα λαμβάνεται υπ' όψιν ο χρόνος ασφάλισης εμμίσθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου