oaednews

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Μετ΄εμποδίων το Πρόγραμμα Κατάρτισης ευπαθών ομάδων

Του Τζώρτζη Ρούσσου

Βαλτωμένα από το 2009 βρίσκονται 85 εκατ. ευρώ που πρέπει να κατευθυνθούν στην κατάρτιση και υποχρεωτική επαγγελματική ένταξη των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες…
Κάποιοι όμως στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ανακινούν το θέμα, αλλά το κάνουν με τέτοιο τρόπο που καθίσταται εξαιρετικά επίφοβο ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Μάλιστα υπάρχουν ήδη καταγγελίες ότι το αδιαφανές περιβάλλον συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων ΚΕΚ παρεμβαίνει στη συγκεκριμένη προκήρυξη και ουσιαστικά τη βγάζει από το συρτάρι, ώστε με υπόγειες διαδικασίες να οδηγηθούν οι πόροι σε συγκεκριμένους… προορισμούς.

Πρόκειται για έργο που προκηρύχθηκε στις 3 Αυγούστου 2009 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 2 Οκτωβρίου 2009. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ και ο αριθμός ωφελουμένων σε 8.200 άτομα ευπαθών ομάδων και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου 2011!

Τρία χρόνια και έξι μήνες μετά την προκήρυξη κι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα. Το έργο είχε προκηρυχθεί επί υπουργίας Πετραλιά και είχαν γραφτεί διάφορα σχόλια για την αδιαφάνεια στον τρόπο αξιολόγησης των προσφορών και ένα «θολό» τοπίο για τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί το έργο από τη Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων από πιστοποιημένα εξειδικευμένα κέντρα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) και απεξαρτημένων ατόμων ή ατόμων υπό απεξάρτηση, καθώς και από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)» περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση και υποχρεωτική απασχόληση των ωφελούμενων ανέργων.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, με το πρόσχημα της πολύχρονης καθυστέρησης, ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα από τον διαγωνισμό που είχε διενεργηθεί το 2009.

Καθίσταται σαφές ότι το συγκεκριμένο έργο μετά τα τόσα χρόνια που έχουν περάσει από την προκήρυξή του, την πλήρη αλλαγή στον κοινωνικό ιστό και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διενεργηθεί με τις προσφορές του 2009. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει τα ΚΕΚ για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης σήμερα δεν λειτουργούν ή δεν διαθέτουν τα ίδια στοιχεία απασχόλησης ή οικονομικών εργασιών.

Ηδη πάντως κάποιοι εντός του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι αν εκδοθούν αποτελέσματα για τον διαγωνισμό θα καταγραφεί μεγάλη χρονική καθυστέρηση και πιθανή εμπλοκή στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί σε προγενέστερους διαγωνισμούς της Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων.

Για την επίμαχη όμως προκήρυξη διαφαίνεται ότι κύκλοι των ΚΕΚ και η γενική γραμματέας επιθυμούν, παρά τα προβλήματα και τους αντικειμενικούς λόγους που υφίστανται, να προωθήσουν τη με κάθε τρόπο έκδοση αποτελεσμάτων. Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού στο παρελθόν το σύστημα κατάρτισης ήταν για πολλά χρόνια το… Ελντοράντο του υπουργείου Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου