oaednews

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Συναγερμός!

25.000 υπάλληλοι στη διαθεσιμότητα


Σε συναγερμό για την επίσπευση του προγράμματος ένταξης των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς διαθεσιμότητας βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση, η οποία "αγωνιά" να παρουσιάσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ενώπιον του κλιμακίου της τρόικας, που επισκέπτεται αύριο τη χώρα.
Όπως μαρτυρούν και οι απανωτές συσκέψεις τις τελευταίες δύο βδομάδες μεταξύ του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, η αγωνία της κυβέρνησης για την έναρξη των αποχωρήσεων υπαλλήλων από το Δημόσιο είναι έντονη, καθώς συνιστά "προαπαιτούμενο" για τη συνέχιση εκταμίευσης των δόσεων. Το πλάνο ξηλώματος των δομών του Δημοσίου, αν και έχει καθυστερήσει σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα του ΥΔΜΗΔ, προχωρά κανονικά με την αξιολόγηση των δομών έξι υπουργείων να έχουν ήδη εγκριθεί από το κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ενδεικτικό είναι πως με βάση τις εκθέσεις αυτές επέρχεται ριζική μείωση στις υφιστάμενες οργανικές μονάδες, με τη μείωση, επί παραδείγματι, να φθάνει το 37% στο υπουργείο Εργασίας, το 58% στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμών, και το 66% στο ΥΔΜΗΔ. Εξάλλου, όπως έγραψε και μεσοβδόμαδα σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Αντ. Μανιτάκης, οι δομές θα περικοπούν κατά μέσο όρο 38%, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μειωθούν κατά 21% σε διάστημα 5 ετών.
Η περικοπή των οργανικών μονάδων θα συνοδευτεί φυσικά και με αντίστοιχη κατάργηση θέσεων, όπως θα συμβεί και με 700 φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο των συγχωνεύσεων/ καταργήσεων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και 73 καταργήσεις οργανισμών, σύμφωνα με την κατατεθειμένη πρόταση του ΥΔΜΗΔ προς τα 14 υπουργεία, που εποπτεύουν όλους τους παραπάνω φορείς. Οι τελευταίοι απασχολούν συνολικά 13.000 υπαλλήλους, ενώ η διαδικασία της διαβούλευσης αναμένεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΔΜΗΔ, να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο.
Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα, οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες της Task Force έδωσαν και τυπικά το "πράσινο φως" για την έναρξη της αξιολόγησης στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απ' όπου εκτιμάται θα προέλθει ένα πολύ μεγάλο μέρος των 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα. Την ίδια στιγμή, το ΥΔΜΗΔ δινει ιδεολογικό αγώνα, προκειμένου να κρεμάσει άρον άρον στα μανταλάκια περιπτώσεις "επίορκων υπαλλήλων", διαθέτοντας μάλιστα και αναλυτική έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με 7.000 σχετικές υποθέσεις. Η ΑΔΕΔΥ, πάντως, έχει ασκήσει ήδη σφοδρή κριτική για το καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας, όπως αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο, καθώς τίθενται σε αργία υπάλληλοι, ακόμη και με δίωξη ή παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, χωρίς τελεσίδικη απόφαση.
Στο πλαίσιο κατευνασμού των αντιδράσεων για το καθεστώς διαθεσιμότητας, το ΥΔΜΗΔ ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες το ΦΕΚ με τις 2.043 κενές θέσεις, τις οποίες καλούνται να καλύψουν οι πρώτοι 1.891 υπάλληλοι ΔΕ, ΙΔΑΧ, Διοικητικού που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Δεκέμβριο. Στο ίδιο ΦΕΚ σημειώνεται και η ρητή στο 3ο Μνημόνιο διάταξη ότι όποιος υπάλληλος αρνηθεί να μετακινηθεί σε μία από τις θέσεις αυτές, θα απολύεται. Η αγχόνη της απόλυσης επικρέμαται και για όσους από τους 25.000 υπαλλήλους δεν βρεθεί κενή θέση για να καλύψουν, καθώς με το πέρας της διαθεσιμότητας θα δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι πως το ΥΔΜΗΔ παραμένει κατηγορηματικό ότι ένταξη θα γίνει σε δύο δόσεις (12.500 ως τον Ιούνιο και οι υπόλοιποι ώς το τέλος του έτους), σε αντίθεση με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να απαιτεί τριμηνιαία ένταξη, δηλαδή οι πρώτοι 6.250 ώς το τέλος Μαρτίου.
Μορφονιός Ν.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου