oaednews

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Στρατιές ανέργων και το 2014 προβλέπει η ΤτΕ



Αύξηση μόνο σε αρνητικούς δείκτες και διατήρηση της ύφεσης θα προβλέπει η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάζει τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο διοικητής Γιώργος Προβόπουλος.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προβλέψεις θα αναφέρουν ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 26% τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ οι απώλειες του ελληνικού ΑΕΠ θα φτάσουν στο 24% την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2008–2013. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της ύφεσης που θα συνεχιστεί και το 2013 και θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,1% – 4,5%, ενώ τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης θα διαφανούν το 2014.


Απαραίτητες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Γ. Προβόπουλο, για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου (σ.σ. ο διοικητής της ΤτΕ εμμένει στη λάθος «συνταγή»), την αποσόβηση του κινδύνου εξόδου από το ευρώ και την αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών.


Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συστήνεται επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων (τη στιγμή που έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών), εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν να παραμένει μακρύς και την κυβέρνηση να πρέπει να μείνει προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων.


Ειδική θα είναι, όπως είναι φυσικό, η αναφορά του διοικητή της ΤτΕ στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες θα επιδιώξουν να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στο προβλεπόμενο διάστημα.


Ωστόσο ολοένα και αυξάνεται η… φημολογία ότι η τρόικα θα μπορούσε να δεχτεί την παράταση μερικών εβδομάδων για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των μεγάλων τραπεζών, ώστε να ανταποκριθούν στην κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής του 10%.


Επιπροσθέτως η παράταση χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη, καθώς οι διεργασίες και συζητήσεις για συγχώνευση τραπεζών είναι έντονες. Αλλωστε στη χώρα θα υπάρξουν τελικά τρεις μεγάλοι πιστωτικοί όμιλοι και μερικές ακόμα μικρότερες τράπεζες.


Το θέμα της παράτασης αναμένεται να θέσει η ελληνική πλευρά στο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας που έρχεται στην Αθήνα τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου.


Σε ό,τι αφορά το απολογιστικό κομμάτι της έκθεσης της ΤτΕ θα υπογραμμίζεται ότι την περίοδο της κρίσης διαφυλάχθηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συνεχίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή, επιμέρους δείκτες σημειώνουν αύξηση, ενώ αισθητή είναι η αποκλιμάκωση των spreads. Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ για τη χρήση 2012 έχει διανείμει καθαρό μετά φόρων μέρισμα 0,5376 ευρώ.
Tης Αρτέμιδος Σπηλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου