oaednews

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Απολυμένοι ΙΚΑ 9Κ/2008

Όπως ίσως γνωρίζετε, πρόσφατα απολύθηκαν για πρώτη φορά και μάλιστα μέσω e-mail (!) αξιοκρατικά διορισμένοι με ΑΣΕΠ δημόσιοι υπάλληλοι.
Πεντακόσιοι περίπου άνθρωποι με πολυετή προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και με ιδιαίτερα υψηλά τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, άριστη γνώση ξένων γλωσσών και χρήσης Η/Υ) που εργάζονταν στο ΙΚΑ, βρέθηκαν “εν μια νυκτί” στο δρόμο μαζί με τις οικογένειές τους.
Πετύχαμε στην προκήρυξη 9κ/2008 του ΑΣΕΠ για την Αγροτική Τράπεζα (μια από τις ελάχιστες προκηρύξεις που δεν μοριοδοτούσε προϋπηρεσία δημοσίου – δηλαδή τα «αμαρτωλά» stage) και υποχρεωθήκαμε – μετά από μακρόχρονο εμπαιγμό -, να αποδεχθούμε με το Νόμο 3899/2010 τη μεταφορά μας στο ΙΚΑ, αφού η Κυβέρνηση επιθυμούσε να ιδιωτικοποιήσει την τράπεζα, και εμείς δεν είχαμε άλλη επιλογή και διέξοδο.
Μάλιστα εξαναγκαστήκαμε να αποποιηθούμε κάθε δικαίωμα και απαίτηση από την ΑΤΕΒank (προφανώς για να ιδιωτικοποιηθεί ευκολότερα). Η ΑΤΕ είχε όμως ήδη παρανομήσει και σε μερικές περιπτώσεις έφτασε στο σημείο να μας καλέσει στην κατάθεση  δικαιολογητικών πρόσληψης χωρίς ποτέ να μας προσλάβει. Αφήσαμε τις προηγούμενες εργασίες μας, πιστεύοντας στη Συνέχεια του Κράτους, Αρχή άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της Δημοκρατίας, προγραμματίσαμε τη ΖΩΗ μας με βάση την εργασία που κατακτήσαμε με τα προσόντα μας και ΜΟΝΟ.
Στο ΙΚΑ εκπαιδευτήκαμε και αναλάβαμε τη στελέχωση των νευραλγικότερων υπηρεσιών όπως το Τμήμα Απονομών/Πληρωμών Συντάξεων, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), Παροχών κλπ όπου χιλιάδες Έλληνες ταλαιπωρούνται καθημερινά περιμένοντας να τους εγκριθεί η πενιχρή σύνταξη αναπηρίας ή επιτέλους να τους απονεμηθεί η σύνταξη μετά από πολύμηνη καθυστέρηση που αγγίζει πολλές φορές τα 2 χρόνια!
Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάλληλοι διορισμένοι αξιοκρατικά, με περίσσεια προσόντων, που δίνουν πνοή στο ΙΚΑ και που μοχθούν καθημερινά για να διαψεύσουν,  υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες και έναντι πενιχρής οικονομικής αμοιβής, την κακή εικόνα που έχει εδραιωθεί στην κοινωνία για το δημόσιο, θα ήταν οι πρώτοι που θα αποχωρούσαν βιαίως από αυτό.
Το Νοέμβριο του 2012 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο της μεταφοράς μας στο ΙΚΑ (που και ο ίδιος ο σημερινός Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης υποστήριξε στη Βουλή με θέρμη) μετά την προσφυγή άλλων συναδέλφων, της προκήρυξης 8Κ/2008 οι οποίοι επίσης προοριζόταν για το ΙΚΑ αλλά ενέπιπταν στον μνημονιακό περιορισμό της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, λόγω της πολύ μεταγενέστερης έκδοσης των πινάκων επιτυχίας τους. Το επιχείρημά τους εναντίον μας ήταν ότι καλύψαμε δικές τους οργανικές θέσεις κάτι που ουδέποτε συνέβη και αποδεικνύεται από το ΦΕΚ 400/2012 τεύχος Β, το οποίο διατηρούσε κενές οργανικές θέσεις ίσες με τους επιτυχόντες της άλλης προκήρυξης (8κ).
Η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει, όπως αντιλαμβάνεστε, την απόλυτη ανθρωποφαγία καθιστώντας αντιμέτωπους νέους ανθρώπους στα δικαστήρια. Και ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ο Υπουργός Εργασίας κος Βρούτσης και οι συναρμόδιοι Υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, δεσμεύτηκαν για σύντομη επίλυση του θέματος και για τις δύο κατηγορίες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, σήμερα βρισκόμαστε στο δρόμο, απολυμένοι και ο Υπουργός Εργασίας ακόμα ψάχνει τη λύση, δίνοντάς μας εκ νέου υποσχέσεις ότι το θέμα μας ΘΑ τακτοποιηθεί … Αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη ο Κος Βρούτσης είναι ότι είχαμε ήδη παρατήσει τις προηγούμενες δουλειές μας για να πάμε στο ΙΚΑ, πολλοί λόγω διορισμού είχαμε μετακομίσει σε άλλες πόλεις μακριά από τον τόπο κατοικίας μας , είχαμε αλλάξει τις ζωές μας και, ενώ μπορεί να δώσει άμεσα νομοθετική λύση, μας εξαναγκάζει στην ανεργία εν καιρώ δυσχερότατων οικονομικών συνθηκών, οδηγώντας εμάς και τις οικογένειές μας στην εξαθλίωση.
Μάλιστα η εγκληματική αδιαφορία και απαξίωση των υποσχέσεων είναι τέτοια ώστε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 παρά το γεγονός ότι στη Βουλή η πλειονότητα των κομμάτων – που αναγνωρίζουν την κατάφορη αδικία και για μια από τις ελάχιστες φορές συμφωνούν (!!) — κατέθεσαν ξεχωριστά το καθένα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και Ανεξάρτητοι Έλληνες) τροπολογίες για την επίλυση του ζητήματος, παραδεχόμενοι την ευθύνη του Κράτους να ρυθμίσει το πρόβλημα, οι αρμόδιοι Υπουργοί (Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) δήλωναν ανερυθρίαστα απόντες λόγω κωλύματος, στάση που επανέλαβαν και την επόμενη μέρα που ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν σε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω:
*500 νέοι άνθρωποι στο δρόμο σε απίστευτα δύσκολες οικονομικές συνθήκες
*Παιδιά και οικογένειες στην ανασφάλεια και στην εξαθλίωση, έχοντας ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα νέας μητέρας- συνάδελφου από τη Θεσσαλονίκη-, με 20ημερών βρέφος χωρίς επίδομα λοχείας ούτε και ταμείο ανεργίας, αφού η ακύρωση του διορισμού μας δεν προβλέπει καν τα στοιχειώδη του επιδόματος ανεργίας. ‘ Αλλη ενδεικτική περίπτωση, μητέρα που μεγαλώνει μόνη το 5χρονο παιδί της και αποδεχόμενη το διορισμό της στο ΙΚΑ μετακόμισε από τη Θεσ/νίκη στην Αθήνα έχοντας στεγαστικό δάνειο 425 ευρώ μηνιαίως και πλέον βρίσκεται άνεργη και χωρίς οικονομικούς πόρους σε μια ξένη πόλη.
*Ταυτόχρονα χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μένουν χωρίς εξυπηρέτηση και σε λίστες αναμονής ετών, στα τμήματα συντάξεων και παροχών από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας τον οποίο ο Υπουργός κ. Βρούτσης δε χάνει ευκαιρία να δηλώνει ότι θα εκσυγχρονίσει και θα επιφορτίσει με περισσότερα καθήκοντα χωρίς να κάνει στοιχειώδεις προβλέψεις για τη λειτουργία του από την πλευρά του ανθρωπίνου δυναμικού την ίδια στιγμή που μόλις πέρυσι αποχώρησαν από το ΙΚΑ περίπου 2000 υπάλληλοι!
Ζητάμε τη συμπαράστασή και την υποστήριξη σας. Πρέπει να μας ακούσουν επιτέλους οι αρμόδιοι, να σταματήσουν να πετάνε το μπαλάκι το ένα υπουργείο στο άλλο, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να προβούν επιτέλους στην άμεση νομοθετική επίλυση του προβλήματος που αυτοί δημιούργησαν!!!!
Οι  απολυθέντες υπάλληλοι  ΙΚΑ –ΕΤΑΜ,  επιτυχόντες της προκήρυξης 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ 




επιστολή που εστάλει στο "εργασιακό δελτίο"
23-02-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου