oaednews

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Το κράτος κλέβει τον εαυτό του



Μια λάθος ερμηνεία του νόμου ήταν αρκετή ώστε το Δημόσιο να έχει ήδη χάσει ΦΠΑ δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία δώδεκα χρόνια από ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και από τον στενό δημόσιο τομέα, καθώς δεν αποδίδουν για τις δραστηριότητες τους.



Το Δημόσιο «κυνηγάει» και στέλνει στη φυλακή τους πάντες που δεν του αποδίδουν τον ΦΠΑ, λησμονεί όμως τον εαυτό του, που εδώ και μια δωδεκαετία κάνει τα «στραβά μάτια» ως προς την υποχρέωση που έχει και δεν την τηρεί.



Μια λάθος ερμηνεία του νόμου ήταν αρκετή, ώστε το Δημόσιο να έχει χάσει δισεκατομμύρια ευρώ για πάνω από μια δεκαετία. Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη αποκαλύπτεται ότι από λάθος ερμηνεία του νόμου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και ο ίδιος ο στενός δημόσιος τομέας δεν επιβάλλουν και επομένως δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο άσκησης της εξουσίας τους.



Η απαλλαγή αυτή που προβλέπει ο σχετικός Κώδικας τελεί υπό τον όρο ότι από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες δεν δημιουργείται στρέβλωση των όρων του ανταγωνισμού. Με την ίδια προϋπόθεση απαλλάσσονταν μέχρι τώρα από τον ΦΠΑ και ορισμένες επιχειρήσεις γενικού συμφέροντος, όπως αθλητικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές κ.λπ., που πραγματοποιούνται από μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα.



Ο Χάρης Θεοχάρης έκρινε ότι κακώς συνέβαινε αυτό όλα αυτά τα χρόνια, και δη από το 2000 οπότε κωδικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ΦΠΑ. Τώρα όμως είναι πολύ αργά ως προς την αναδρομική είσπραξη όλων αυτών των ποσών του φόρου, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να τους δίνει συγχωροχάρτι ως προς το φορολογικό τους παράπτωμα, κάτι το οποίο δεν θα έκανε για κανέναν ιδιώτη, ελεύθερο επαγγελματία, επιχειρηματία, αλλά ακόμα και μισθωτό ή συνταξιούχο, που είναι τα συνήθη υποζύγια.



Πώς; Με το να απαλλάσσει τους δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις ( σ.σ. και τις κοινωφελείς) από την υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ για υπηρεσίες που πραγματοποίησαν μέχρι 31.12.2011, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν επιρρίψει τον φόρο αυτό στους καταναλωτές. Εφόσον, όμως, αποδειχτεί ότι υπάρχει μετακύλιση του ΦΠΑ προς τους καταναλωτές, τότε οι προηγούμενοι φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε απόδοση του φόρου.



Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τη μη απόδοση του ΦΠΑ αναφορικά με τις προηγούμενες υπηρεσίες και εφόσον δεν είναι οριστικά μέχρι τις 2.2.2012, παύουν να ισχύουν και διαγράφονται τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί.



Διευκρινίζεται ακόμη ότι ποσά από πρόστιμα που έχουν καταβληθεί για την αιτία αυτή δεν επιστρέφονται, ούτε συμψηφίζονται.



Επισημαίνεται ότι για τις υπηρεσίες που παρέχονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2012 εφαρμόζονται κανονικά οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ, ενώ στη ρύθμιση αυτή εμπίπτει και η παροχή αποχέτευσης που πραγματοποιείται απευθείας από το Δημόσιο ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και αποτελούν πράξεις οι οποίες έχουν υπαχθεί στον ΦΠΑ από 22 Αυγούστου 2011.
 Του Μάριου Χριστοδούλου

11/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου