oaednews

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Απολύσεις στο Δημόσιο

Εκτός από τα έσοδα που έχουν καταρρεύσει και θα επιχειρηθεί να τονωθούν με ένα τσουνάμι φόρων στα ακίνητα αλλά και με τη μετακύλιση των ειδών πρώτης ανάγκης σε ένα υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, υπάρχει και η ανάγκη μείωσης των δαπανών. Ο κύβος ερρίφθη και έχει γίνει πλέον αποδεκτή η λύση της απόλυσης υπαλλήλων από το δημόσιο. Μέχρι τις αρχές Απριλίου η τρόικα έχει ζητήσει να απολυθούν 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι ενώ μέσα στο 2013 θα πρέπει να έχουν δει την πόρτα της εξόδου άλλοι 25.000. Το πρόγραμμα απολύσεων ενδέχεται να επεκταθεί και το 2014, αν εξακολουθήσει η υστέρηση στόχων.
Ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται σε αυτή τη λύση και έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τους κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλο.
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η επιβολή νέων φόρων και οι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί να ανατινάξει τα πάντα.
Προσπαθεί να μειώσει την δύναμη αυτού του μείγματος και να μην γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Η μόνη λύση για να επιτευχθεί αυτό, είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να ενεργοποιήσει το μηχανισμό του κοινωνικού αυτοματισμού, να στείλει το μήνυμα στις άλλες κοινωνικές ομάδες ότι αν δεν απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι τότε θα επιβληθούν νέοι φόροι και θα γίνουν νέες περικοπές σε συντάξεις.
Ο Ευ.Βενιζέλος χλιαρά αλλά και ο Φ.Κουβέλης, πιο έντονα, αντιδρούν στις απολύσεις αλλά το Μαξίμου γνωρίζει ότι δεν έχουν περιθώρια επιλογών.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, γνωρίζουν ότι η πολιτική και εκλογική τους επιβίωση βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την κυβερνητική σταθερότητα και την επιτυχία του κυβερνητικού έργου.
Αν η κυβέρνηση πέσει, πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να επιβιώσουν στη νέα Βουλή που θα αναδειχθεί μέσα από εκλογές.
 
 newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου