oaednews

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Σύστημα «Αριάδνη». Πού εμπλέκεται ο ΟΑΕΔ

Σύστημα «Αριάδνη»
Το νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες θα θωρακίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τους ελέγχους και θα ενσωματώνει μέσω του συστήματος «Αριάδνη» σε on line γραμμή όλες τις υπηρεσίες
που σχετίζονται με τις συντάξεις και τις άλλες παροχές των Ταμείων, γίνεται πράξη πρώτη φορά το ιδιώνυμο αδίκημα, δηλαδή η εμπλοκή υπαλλήλων και γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων σε παράνομες πράξεις που θίγουν το ασφαλιστικό σύστημα και θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως 5 ετών.
Ετσι, όσοι υπάλληλοι διευκόλυναν ή συμμετείχαν σε παράνομες συντάξεις ή επιδόματα θα τιμωρούνται με φυλάκιση έως 5 χρόνια. Εάν πρόκειται για αμέλεια, οι παραβάτες υπάλληλοι θα διώκονται με φυλάκιση έως 6 μήνες.
Στις δε περιπτώσεις που στο ασφαλιστικό ταμείο γίνει καταγγελία, πρέπει να διαταχθεί ΕΔΕ εντός 2 ημερών, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ήμερες και, εάν προκύψουν ενδείξεις ενοχής ή αν προηγηθεί καταδικαστική απόφαση πρώτου βαθμού, επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές.
Επίσης, επιβάλλεται προσωρινή (6 μήνες) ή οριστική παύση στην περίπτωση υποτροπής, ενώ κοινοποιούνται στους ιατρικούς συλλόγους οι παραβάσεις γιατρών ώστε στην περίπτωση που θα θελήσει κάποιος να συνεργαστεί με ασφαλιστικό ταμείο πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο.
Η αγωγή από τον ασφαλιστικό φορέα στρέφεται πλέον και κατά του υπαλλήλου που βοήθησε στην παράβαση, ενώ το Ταμείο διεκδικεί τα ποσά που ζημιώθηκε και από τον υπάλληλο και από τον ωφελούμενο ιδιώτη.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμα την ηλεκτρονική διασύνδεση των ληξιαρχείων των δήμων σε συνδυασμό με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ώστε να εξαλειφθεί η παραβατικότητα στο χώρο των συντάξεων.
Το νέο σύστημα ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών φέρει το κωδικό όνομα «Αριάδνη» και διασυνδέει τα ηλεκτρονικά συστήματα των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών. Ετσι, με τη δήλωση του θανάτου συνταξιούχου στο ληξίαρχο ενός δήμου θα ενημερώνονται -αυτομάτως- αρχικώς η ΗΔΙΚΑ και στη συνέχεια τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΟΑΕΔ. Με τον τρόπο αυτό θα διακόπτονται οι παροχές που έως τότε λάμβανε ο συνταξιούχος. Αντιστοίχως, θα δηλώνονται οι γάμοι, τα διαζύγια και η λύση των συμφώνων συμβίωσης, όπως και κάθε είδους οικογενειακές μεταβολές που σημαίνουν παροχές και επιδόματα.
Είχε γράψει η «Ε»
Παράλληλα, το νομοσχέδιο, όπως έχει γράψει η «Ε» θα θωρακίζει επιπλέον τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ που διενεργούν ελέγχους στους οποίους θα συμμετέχει και η Οικονομική Αστυνομία μαζί με τα ελεγκτικά όργανα του ΙΚΑ και στις επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί θα χορηγείται πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης.
Επίσης, μειώνονται τα πρόστιμα από 5.000 ευρώ για κάθε παράνομα απασχολούμενο σε 3.000 ευρώ, ενώ καθιερώνεται πρόστιμο για την απασχόληση απολυμένων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Δημιουργείται, τέλος, ειδικός λογαριασμός στον ΟΑΕΔ που θα αντικαταστήσει μέρος των παροχών των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου