oaednews

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

σχετικά με τους άνεργους γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς




εφ' όσον δεν καταθέτουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός τους και παρά το γεγονός ότι επιβαρύνονται με εισφορές υπέρ ανεργίας.

Πρόκειται για κατάφωρη αδικία που είχε θεσπιστεί με νόμο του 1985, όταν στα συγκεκριμένα επαγγέλματα η ανεργία ήταν μηδενική.
Σήμερα με την οικονομία σε ύφεση, μόνο στο επίπεδο των άνεργων μηχανικών αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) 25.000 ασφαλισμένοι απόφοιτοι των Πολυτεχνικών σχολών, σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Ανάλογη είναι και η κατάσταση στους άλλους δύο κλάδους, με το Ταμείο να μην εισπράττει εισφορές της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ εξακολουθεί να τους χρεώνει, γιατί δεν καταθέτουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, την οποία θα χρειαστούν νέα χρήματα και εξετάσεις προκειμένου να ξαναβγάλουν.
Συγκεκριμένα, ο νόμος 1545/1985 προέβλεπε ότι «όσοι ανήκουν στις επαγγελματικές κατηγορίες των ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων και είναι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος δεν θεωρούνται άνεργοι και δεν μπορούν να εκδώσουν δελτίο ανεργίας, εκτός εάν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας». Δηλαδή, να είναι μισθωτοί που απολύονται.
Οι συγκεκριμένοι τρεις κλάδοι, πέραν του γεγονότος ότι δεν μπορούν να εγγραφούν ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ και να τύχουν των ευεργετημάτων που προβλέπουν οι νόμοι, πληρώνουν και εισφορά για περισσότερο από ένα χρόνο υπέρ ανεργίας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προς τα επαγγελματικά τους σωματεία, ότι θα «υπάρξει άμεσα σχετική ρύθμιση που θα απλοποιεί την κατάσταση».
Ετσι, οι τρεις κλάδοι μειονεκτούν σε σχέση με τους υπόλοιπους ανέργους σε τρία πολύ σημαντικά θέματα:
-Δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και δεν έχουν τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ένα έτος, υστερούν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, τόσο για θέσεις του Δημοσίου όσο και για τα επιχορηγούμενα προγράμματα θέσεων εργασίας, καθώς χάνουν τα μόρια της ανεργίας τα οποία είναι υψηλά και άρα αναγκαία.
-Εξακολουθούν να «τρέχουν» οι υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό τους ταμείο (ΕΤΑΑ), ακόμα και στην περίπτωση που έχουν «κλείσει» τα βιβλία τους για την παροχή υπηρεσιών (ΔΠΥ).
Αν και ο κ. Βρούτσης σε πρόσφατη συνάντηση με τους διοικητές των Ταμείων υποσχέθηκε να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά ενδεχόμενες ασάφειες της υπάρχουσας νομοθεσίας και δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του μέτρου, εν τούτοις τρεις μήνες μετά το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ φαίνεται να επιλύεται μόνο η περίπτωση της ανεργίας των αυτοαπασχολουμένων που ασφαλίζει ο ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες).

11 σχόλια:

  1. Οι αναφερόμενες επαγγελματικές κατηγορίες λαμβάνουν επίδομα ανεργίας όταν εργάζονται ως μισθωτοί και απολύονται, όπως και οι κοινοί ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.
    Ο ν.1545/1985 δεν αναφέρει ρητά τίποτα για γιατρούς δικηγόρους και μηχανικούς ούτε για κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
    Απλά, ο ΟΑΕΔ διαστρεβλώνει τον ν.1545/1985 με εγκυκλίους οι οποίες είναι εσωτερικά έγγραφα του οργανισμού και δεν έχουν καμμία ισχύ νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με το ν.1545/1985 δεν θεωρούνται άνεργοι όσοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα (και επομένως δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας). Ποια ακριβώς είναι η διαστρέβλωση που κάνει ο ΟΑΕΔ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΟΑΕΔ κάθε κάτοχο άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τον θεωρεί ελεύθερο επαγγελματία, ανεξάρτητα από την μορφή της εργασιακής του σχέσης. Δηλαδή "ελεύθερους επαγγελματίες" ο ΟΑΕΔ "βαφτίζει" και τους δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς που εργάζονται ως μισθωτοί.
      Και για να αντιστρέψω την απάντησή σου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες -που εργάζονται όμως ως μισθωτοί και απολύονται και στην συνέχεια είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας- για το διάστημα της επιδότησής τους θεωρούνται άνεργοι; μάλλον όχι αν λάβουμε υπόψη την Β119987/11.05.2009 εγκύκλιο του ΟΑΕΔ. Δηλαδή λαμβάνεις επίδομα ανεργίας αλλά άνεργος δεν είσαι!!!

      Διαγραφή
    2. Και ποιο το πρόβλημα αφού λαμβάνει κανονικά το επίδομα ανεργίας?

      Διαγραφή
    3. Το πρόβλημα είναι ότι το διάστημα που λαμβάνει επίδομα ανεργίας, ο οαεδ μην αναγνωρίζοντάς του την ιδιότητα του άνεργου, δεν του παρέχει καμμία βοήθεια για εξεύρεση εργασίας. Δεν του δίνει "βεβαίωση ανεργίας" με την οποία θα μοριοδοτούνταν σε κάποια θέση εργασίας, ούτε τον εντάσσει σε κάποιο πρόγραμμα του οργανισμού, ούτε τον φέρνει σε επαφή με κάποιον εργοδότη ο οποίος ζητά να προσλάβει κάποιον της ειδικότητάς του. Ο άνεργος αυτός για τον οαεδ -με εξαίρεση το επίδομα ανεργίας- δεν υπάρχει!!! Και φαίνεται και η ανεργία -πλασματικά βέβαια- μικρότερη.

      Διαγραφή
    4. για τα μορια, την βεβαιωση και την ασφαλιση μαζι σου..αλλα μη τα παραλεμε..διοτι αυτη την στιγμη βοηθεια για εξευρεση εργασιας ο οαεδ δεν παρεχει σχεδον σε κανεναν..ασκοπες προχειροτητες μπουρδουκλωμενες μεσα στην δημ διοικηση που βαφτιζονται πολιτκες απασχολησης. Κοινως σιγα τα αβγα.

      Διαγραφή
    5. Ξέρεις μήπως αυτή η ασφάλιση για ένα έτος από ποιον φορέα παρέχεται και με ποια διαδικασία;

      Διαγραφή
    6. Κι όμως για αυτές τις "πολιτικές απασχόλησης" ξέρεις τι δισεκατομμύρια δαπανώνται; Έχει γίνει ποτέ καμμιά έρευνα για την αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων;

      Διαγραφή
    7. αν ξερω λεει? αποτελεσματικοτητα? 0 . Αχρηστη καταρτιση για τα φραγκα και για να διακοπτονται οι καρτες, ωστε να πεφτουν τα ποσοστα ανεργιας παροδικα και άχρηστα προγράμματα (με εξαιρεση των ΝΕΕ)που τα προβληματα που δημιουργουν σε εργαζομενους και εργοδοτες ειναι περισσοτερα απ τις θεσεις εργασιας που διαλαλουν. Ερευνα παιζει και να χει γινει προσφατα με οικτρα αποτελεσματα, και οχι για να τα βελτιωσουν απαραιτητα, αλλα για να τα στειλουν εξω, εκτος οαεδ..ουδεν περαιτερω σχολιο

      Διαγραφή
  3. η επιδοτουμενη ανεργια , αλλα και η ανεργια μεχρι 300 μερες , ειναι δωρεαν συνταξιμος χρονος, ο επιδοτουμενος μισθωτος ανεργος μηχανικος που επιδοτηθηκε 1 χρονο απο τον αοεδ , θα πρεπει να ζητησει απο τον ΕΤΑΑ να του αναγνωρισει 300 μερες επιπλεον συνταξιμο χρονο δωρεαν.Εγω εκανα την αιτηση και περιμενω,,,,,) ποια ειναι η γνωμη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1 χρόνος ανεργία + 1 χρόνος επιδοτούμενη ανεργία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή