oaednews

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ασπίδα προστασίας για χιλιάδες απολυμένους


«Ασπίδα προστασίας» για χιλιάδες εργαζομένους που έχουν χάσει τη δουλειά τους με καταχρηστικές και άκυρες απολύσεις και διεκδικούν δικαστικά μισθούς υπερημερίας καλείται να υψώσει ο Αρειος Πάγος, με ευνοϊκή (κατά το μεγαλύτερο μέρος της) εισήγηση για τους εκατοντάδες απολυμένους της Goodyear στη Θεσσαλονίκη το 1996, που ταλαιπωρούνται εδώ και 17 χρόνια (!) στα «γρανάζια» της Δικαιοσύνης.
Το θετικό σκέλος της αρεοπαγιτικής εισήγησης για τους εργαζομένους αφορά τη δυνατότητα του εργοδότη να «μπλοκάρει» το αίτημα των απολυμένων για μισθούς υπερημερίας, με το επιχείρημα ότι απέφυγαν να αναζητήσουν επίτηδες αλλού δουλειά μετά την απόλυσή τους και παρέμειναν ηθελημένα και κακόβουλα άνεργοι, με στόχο να εισπράξουν τα χρήματα.

Η αρεοπαγιτική εισήγηση, που απασχόλησε χθες το Β' Τμήμα ΑΠ (ύστερα από αιτήσεις αναίρεσης της Goodyear που συνεχίζει τη 17ετή δικαστική διαμάχη για να αποφύγει ή περιορίσει τις αποζημιώσεις), δέχεται ότι για να «μπλοκάρει» ο εργοδότης τους μισθούς υπερημερίας πρέπει να αποδείξει ότι ο απολυμένος με δόλο και κακοβουλία απέφυγε την ανεύρεση και παροχή εργασίας ισότιμης σε άλλον εργοδότη και δεν αρκεί ο εργοδοτικός ισχυρισμός ότι δεν βρήκε άλλη δουλειά από αμέλεια.

Ετσι ο εργοδότης θα πρέπει να αποδείξει με τη σχετική ένστασή του τι είδους εργασία θα μπορούσε να βρει ο απολυμένος, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αδικαιολόγητα και κακόβουλα δεν θέλησε να δουλέψει και ποια ωφέλεια (αποδοχές κ.λπ.) θα μπορούσε να αποκομίσει από την άλλη εργασία. Ετσι προτάθηκε στο Β' Τμήμα ΑΠ να απορριφθεί η σχετική ένσταση της εταιρείας και να κριθεί ότι δεν απέδειξε ότι προσφέρθηκε στους απολυμένους ισότιμη ή ανάλογη εργασία σε άλλες επιχειρήσεις και εκείνοι δεν την αποδέχθηκαν επίτηδες. Επίσης να κριθεί ότι δεν αρκούσε η παρουσίαση από την εταιρεία 500 αγγελιών διαφόρων επιχειρήσεων που αναζητούσαν σε διάστημα μίας 6ετίας να προσλάβουν εργαζομένους με αντίστοιχες ειδικότητες.
 Αντίθετα η αρεοπαγιτική εισήγηση προτείνει να γίνει δεκτό ένα σκέλος της αναίρεσης της εταιρείας και να επανεξεταστεί από το Εφετείο ο ισχυρισμός της ότι κάποιοι από τους 318 απολυμένους είχαν εργαστεί στο μεταξύ και αλλού κι επομένως τα ωφελήματα - εισοδήματα από τη νέα τους δουλειά θα πρέπει να αφαιρεθούν από τους διεκδικούμενους μισθούς υπερημερίας.
 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου