oaednews

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Στον δρόμο της ξενιτιάς χιλιάδες νέοι

Διαστάσεις ορμητικού ρεύματος έχει λάβει η μετανάστευση νέων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αναζητούν εργασία και ένα καλύτερο αύριο μακριά από την κοινωνική εξαθλίωση των Μνημονίων. Με την ανεργία άλλωστε τον Ιούλιο να σκαρφαλώνει στο 25,1% και να εκτινάσσεται στο 54,2% για τους νέους έως 24 χρόνων, το εξωτερικό φαντάζει μονόδρομος.

Χιλιάδες βιογραφικά κάθε μήνα

Η ανάγκη των νέων για φυγή αποτυπώνεται πλήρως στα στοιχεία της ευρωπαϊκής πύλης Europass, η οποία αποτελεί το μέσο διαφυγής για τον Έλληνα πολίτη, καθώς είναι συγκεντρωτικός χώρος βιογραφικών απ' όλη την Ευρώπη με τη δυνατότητα αναζήτησης δουλειάς σε άλλο κράτος - μέλος. Ο εργοδότης έχει την ευκαιρία να κάνει σύγκριση των τυπικών και των πραγματικών προσόντων ενός υποψηφίου για πρόσληψη, ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα αυτόν που έχει τα κατάλληλα προσόντα για τη συγκεκριμένη δουλειά.


Μέσα στο 2012 έχουν συμπληρωθεί πάνω από 115.000 βιογραφικά για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό και υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ξεπεράσει τις 145.000. Σε σχέση με αυτά του 2009, εποχές προ κρίσης, η αύξηση είναι εντυπωσιακή. Τότε υπήρχαν μόλις 32.267 βιογραφικά, δηλαδή παρατηρείται αύξηση που αγγίζει το 450%!

Μάλιστα, μετά το τέλος του καλοκαιριού, όταν παραδοσιακά κορυφώνεται η αναζήτηση εργασίας, αυξήθηκαν σημαντικά και οι προσπάθειες για έξοδο από τη χώρα. Από τα κατά μέσο όρο 11.300 βιογραφικά που συμπληρώνονταν κάθε μήνα, τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 24.854.

Παράλληλα εξίσου ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των ενδιαφερόμενων κατοίκων της Ελλάδας που επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα προκειμένου να ενημερωθούν για το ευρωπαϊκό βιογραφικό και τις προοπτικές που προσφέρει. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των χρηστών που πλοηγήθηκαν στον ιστότοπο ανέρχεται στους 173.327, ενώ το σύνολο των ατόμων που τον επισκέφθηκαν από το 2009 μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τους 690.000.



Νέοι με πτυχία αλλά άνεργοι...

Το 58,6% των βιογραφικών που συμπληρώνονται και αποστέλλονται αφορούν ηλικίες έως 30 ετών, δηλαδή τους νέους που τελείωσαν τις σπουδές τους, προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, και βγήκαν στην αγορά εργασίας δίχως αποτέλεσμα. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι λιγοστές ευκαιρίες για εργασία που παρουσιάζονται στους νέους, καθώς σε ποσοστό 20,9% δεν έχουν προϋπηρεσία, παρά το γεγονός ότι το 77,8% γνωρίζουν περισσότερες από δύο γλώσσες.


Η απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ανοίγοντας έτσι την πόρτα της εξόδου για το εξωτερικό. Από τα 115.187 βιογραφικά που έχουν συμπληρώσει στην Ελλάδα, το 47,2% είναι άντρες, έναντι 42,9% γυναίκες (το 10% είναι αδιευκρίνιστο) ενώ το 90% είναι ντόπιοι.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο ιστότοπος του Eures, της πύλης για την ευρωπαϊκή κινητικότητα, στην οποία συμμετέχουν οι δημόσιοι οργανισμοί απασχόλησης (οι αντίστοιχοι ΟΑΕ∆) των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 34.000 βιογραφικά από την Ελλάδα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2010. Όσον αφορά τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στην κορυφή βρίσκονται οι μηχανικοί και προγραμματιστές συστημάτων, με τους μάγειρες και τους σερβιτόρους να ακολουθούν.

Αυτοί είναι όσοι έχουν υποβάλει βιογραφικό στην Ε.Ε. μόνο. Η εικόνα είναι λιγότερο σαφής αριθμητικά για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι διαμορφώνεται ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα, πρωτοφανές από την εποχή του '60 και '70. Πρόκειται κυρίως για εκροή επιστημόνων





H φυγή των νέων




Τα στοιχεία για τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό είναι ανησυχητικά. Πάνω από 300.000 νέοι επιστήμονες που σπούδασαν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να βρουν στον ήλιο μοίρα έχουν υποβάλει το Eurorpass, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για όσους ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα καλύτερα μυαλά της εξαιτίας της έκρηξης της ανεργίας, που στους ειδικά στους νέους ανθρώπους έχει πλέον ξεπεράσει το 50%! Πολλοί μιλούν ήδη για μια χαμένη γενιά όταν αναφέρονται στη σημερινή νεολαία, η οποία όχι μόνο δεν βρίσκει δουλειά και ξενιτεύεται, αλλά, και όταν βρίσκει, αναγκάζεται να δουλέψει με πενιχρές αποδοχές σε συνθήκες που μοιάζουν με εργασιακή ζούγκλα και όχι με χώρα της Ευρωζώνης.

Για τη χώρα μας η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό είναι διπλή αφαίμαξη. Η μικρή Ελλάδα χάνει τα πιο δυναμικά παιδιά της ενώ έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για να τα σπουδάσει. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για το δημόσιο κόστος εκπαίδευσης των φοιτητών. Για παράδειγμα ένας φοιτητής ιατρικής κοστίζει στο κράτος περίπου 10-12.000 ευρώ ετησίως, ενώ άλλο τόσο είναι και το κόστος για την οικογένειά του. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και το κόστος των φροντιστηρίων για να περάσει στο πανεπιστήμιο, το τελικό ποσό μπορεί ακόμη και να τριπλασιαστεί. Ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου κοστίζει στο κράτος περίπου 8.000 ευρώ τον χρόνο ενώ της Φυσικομαθηματικής υπολογίζεται ότι φτάνει στα 5.000 ευρώ.

Οι ειδικότητες αυτές , γιατροί, νοσηλευτές, μηχανικοί κ.λπ., έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στο εξωτερικό. Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Βέλγιο αλλά και Ινδία και Κίνα και άλλες χώρες. "κλέβουν" χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες χωρίς να έχουν πληρώσει δεκάρα για την εκπαίδευσή τους.



Μεταναστεύοντας από την Ελλάδα της κρίσης



Σίμος Χ.

Αυξάνονται διαρκώς οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Δύο νέοι άνθρωποι, οι οποίοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, επέλεξαν να φύγουν από την Ελλάδα της κρίσης, καθώς τα αδιέξοδα που αντιμετώπιζαν ήταν συντριπτικά. Στην "Αυγή" της Κυριακής εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή και πώς βλέπουν το μέλλον.

Ο Άρης Τριαντάφυλλος, 36 ετών, έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έφυγε από την Ελλάδα όταν απολύθηκε από την πολυεθνική εταιρεία στην οποία εργαζόταν και, εδώ και ενάμιση χρόνο, αναζητεί εργασία στις Βρυξέλλες, καθώς έκρινε ότι “η προοπτική για τα επόμενα 5-8 χρόνια στην Ελλάδα θα ήταν πολύ κακή, τόσο σε εργασιακό επίπεδο όσο και σε πολιτικό / κοινωνικό επίπεδο”.

Στις Βρυξέλλες η κατάσταση δεν είναι εύκολη, είτε σε προσωπικό είτε στο εργασιακό επίπεδο, επισημαίνει, προσθέτοντας τις ιδιαιτερότητες που έχει η πόλη ως πρωτεύουσα της Ε.Ε: “Η κρίση υπάρχει και εδώ. Και ως πρωτεύουσα της Ευρώπης αυτό που είναι προαπαιτούμενο είναι οι γλώσσες και όχι η εμπειρία... Επίσης, και εδώ όπως και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, μετράει πάρα πολύ το lobbying. Οι γνωριμίες και οι διασυνδέσεις”.

Ωστόσο, επισημαίνει πως πρόκειται για μία χώρα με πολύ υψηλή κοινωνική ασφάλιση, πράγμα που εμπνέει ασφάλεια και υποστηρίζει τον πολίτη. Τονίζει πως έχει αντιμετωπίσει ρατσιστική συμπεριφορά από Βορειοευρωπαίους, δηλαδή “τα γνωστά περί τεμπέληδων Ελλήνων που τρώνε τα λεφτά των Γερμανών κ.λπ”. Πλέον ψάχνει δουλειά σε Βέλγιο, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Γεράσιμος Φλωράτος, 31 ετών, είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου Πατρών κι εργαζόταν στην Ελλάδα με την ιδιότητα του ηλεκτρολόγου μηχανικού σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Το εργασιακό του μέλλον, με τα υπονοούμενα της διοίκησης ότι θα ακολουθήσουν κύματα απολύσεων για την εξυγίανση της εταιρείας και τη διαβεβαίωση τόσο από τη διοίκηση όσο και από το σωματείο εργαζομένων ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα παραμείνουν στη θέση τους, με τις ευκαιρίες ανέλιξης να είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, τον οδήγησε “στην απόφαση να κυνηγήσει μια ευκαιρία στο εξωτερικό”.

Η ευκαιρία αυτή παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες, “με αποτέλεσμα σήμερα να είμαι κάτοικος Παρισιού και να εργάζομαι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, σε μια μεγάλη εταιρεία της Γαλλίας”.

“Φίλε μου, εδώ δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι! Χαλαρά! Εδώ τα πράγματα τα κάνουμε χαλαρά!” ήταν μια από τις πρώτες ατάκες του προϊσταμένου του, γεγονός το οποίο προφανώς εξέπληξε τον νεο-προσληφθέντα. Στην Ελλάδα, απάντησε στον προϊστάμενο, δεν ήταν συνηθισμένος σε αυτές τις συνθήκες εργασίας, όταν δε του διευκρίνισε ότι δούλευε γεμάτο οκτάωρο αν ήταν τυχεροί. Αν όχι, μπορεί και δεκάωρο, ότι είχαν μόλις 30 λεπτά για διάλειμμα κι ότι στο αντίστοιχο τμήμα στην Ελλάδα ο φόρτος εργασίας ανά άτομο είναι τουλάχιστο τριπλάσιος, τον κοίταξε εμβρόντητος, ίσως και λίγο τρομαγμένος, και με αθωότητα τον ρώτησε: “Και το σωματείο σας τι κάνει για όλα αυτά; Όπως καταλαβαίνετε, το γέλιο μου προέκυψε αυθόρμητα" μας είπε ο Γεράσιμος.


http://www.alfavita.gr/arthra/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου